mandag, april 30, 2012

Britisk utfordring

Mynte, det er noe veldig engelsk over ideen med å blande mynte med kjøtt i alle fall viss man har et forholdt til Asterix. Det er derfor på tide å legge franske ideer til side til fordel for britiske , for å teste ut lammekjøtt marinert med mynte.

Lammekoteletter med mynte
Saft av 1 sitron, silt
Rikelig med olivenolje, til pensling
1 ss hakket mynte
8 lammekoteletter, skjær snitt i kjøttkanten
2 ss smør
salt og pepper

Bland sammen sitronsaften, 3 ss av oljen og mynten, legg i lammekotelettene og vend dem i marinaden. La dem marinere i 1-2 timer mens du sur dem av og til. Varm opp smøret og resten av oljen i en stekepanne. Hell marinaden av lammekotelettene og stek på høy varme i 2 min på hver side. Krydre med salt og pepper.

mens kjøttet steker gjør du ferdig
Sitronglaserte gulrøtter
800 g gulrøtter, i skrå skiver
3 ss smør
2 små løk, finhakket
saft og revet skall av 1/2 sitron
1-2 ss sesamfrø
1 ss hakket bladpersille
olivenolje, til drypping
salt og pepper

Smelt smøret i en kjele og tilsett løken. La den frese på svak varme i ca 5 minutter, til den er myk. Tilsett sitronsaften og -skallet, og la det surre i et par minutter. Ha gulrøttene i kjelen. Krydre med litt salt og pepper. Legg på lokk og la det surre på middelsvarme i 10 minutter, til gulrøttene er al dente. Ha i mellomtiden sesamfrøene i en tørr stekepanne og rist dem til de er gylne. Legg gulrøttene over i en serveringsbolle og dryss sesamfrøene over. Drypp olivenoljen over og pynt med persille.

søndag, april 29, 2012

Innbakte italienere

Calzone er svaret på en av de irriterende delen med et pizzastykke, den er nemlig håndterlig. Det som er synd er at calzonen de siste årene er redusert til et eller annet underlig  du kan kjøpe på diverse storkiosker.

Pizzadeig
250 g hvetemel, gjerne italiensk type 00, pluss ekstra til kjevling
3/4 ts salt
1/2 pakke gjær
11/4 dl fingervarmt vann
olivenolje til platen, viss du ikke bruker bakepapir

Lag deigen i en kjøkkenmaskin eller for hånd. Sikt melet i en stor bolle. Lag en fordypning midt i melet. Rør gjæren i vannet. Hell blandingen i fodypningen. Arbeid ingrediensene sammen med fingerene til en myk deig. Elt den deretter grundig slik at den blir glatt og elastisk ( ca 10 min i maskinen ).
Form deigen til et rundt emne, skjær et kryss oppå, dekk bollen , og sett den lunt til deigen har hevet til dobbel størrelse, ca 30 minutter.
Legg deigen på melet bord. Klapp den litt flat, og kjevl den ut  til en ca 1/2 cm tykk runding. Legg deigen på pa bakepapir på en bakeplate, og strekk og trykk kantene, så deigen fyller hele platen. Husk at kantene skal være tykkere enn midten. Fordel fyllet på deigen , men la de ytterste 2 c, rundt kanten være fri. Steketid vil avhenge av fyllet


Calzone
1 porsjon pizzadeig
Hvetemel, til kjevling
50 g mozzarella, i terninger
25 g (italiensk) salami, i terninger
25 g kokt skinke, i terninger
1 egg, sammevispet
25 g ricotta eller Kesam
Salt og pepper

Forvarm ovnen 200 grader. Elt deigen i 1 minutt på melet bord, og kjevld den ut til 2 rundinger. Bland mozzarella, salami, skinke og egg. Kryder med salt og pepper, og tilsett ricotta. Fordel fyllet på den ene halvdelen av hver runding, og brett den andre halvdelen over. Klem kantene sammen, slik at de blir forseglet. Legg calzonene på bakepapir på en benkeplate, og stek dem i ovnen i 15 minutter, eller til de er pent brune.


Mens calzonene steiker i ovnen lager man ferdig
Spinatsalat med sopp
150 g sopp, i tynne skiver
saft av 1 sitron, silt
300 g unge spinatblader, godt skylt og grove stilker fjernet
25 g pinjekjerner, ristet gylne i tørr stekepanne
4 ss olivenolje
Salt og pepper

Ha soppen i en salatbolle og drypp litt sitronsaft over. Tilsett spinat og pinjekjerner. Visp sammen olivenolje og resten av sistronsaften. Smakt til med salt og pepper og drypp dresingen over salaten. Vend sammen og server med en gang. 

torsdag, april 26, 2012

Tomatens alias


Noen ganger må man bare bli imponert over de ørsmå variasjonene italienere klarer å komme opp når det kommer til pastasauser. Viss du velger å lage en pasta med friske tomater og basilikum så er det selvfølgelig en "Spaghetti al pomodoro crudo", men skulle du velge å gjøre som meg i dag å lage en saus med hermetiske tomater og rosmarin er det selvfølgelig snakk om en "Spaghetti al rosmarino". For det utrente øye ville man fort falle i fellen for å si at det er snakk om tomatsaus. Det er en feil jeg anbefaler å gjøre i Norge, i enerom, milevis unna eventuelle italienere. Uansett, godt var det.


Spagetti med rosmarin
2 ss olivenolje
2 ss frisk finhakkede rosmarinblader
1 fedd hvitløk, finhakket
1/2 rød chili, uten frø, finhakket
1 ss hvetemel
1 boks hakkede tomater
1 ss melk
350 g spaggeti
40 g ferskrevet parmesan

Varm oljen i en kjele og tilsett rosmarin, hvitløk og chili. La det frese på svak varme i 2 minutter. Dryss melet over og rør sammen. Tilsett tomatene med kraft, rør godt,kok opp, demp varmen og legg på lokk.  La sausen stå og småputre i 30 minutter. Rør om av og til. Rør inn melk og smak til med salt og pepper. Ha spagettien o rikelig med kokende vannn og la den koke til den er al dente. Sil av og ha spagettien over en varm serveringsbolle. Dryss parmesanen over og fordel sausen over. 

onsdag, april 25, 2012

På en grå og trist aprildag


Kanskje ikke verdens peneste suppe, Minestrone med savoykål og is, men på en regntung grå aprildag er det viktig ikke lå utsende stå mellom en selv og en god middag.


Minestrone med savoykål og ris
1,1 l vann
4 ss olivenolje
2 purrer, renset, skylt og i skiver
1 tykk skiver prosciutto, eller annen spekeskinke, hakket
1 kvist rosmarin, eller 1 ts støtt og tørket rosmarin
2 tomater, flådde, uten kjerner, grovhakket
600 g savoykål i strimler
100 g langkornet ris
1 ss ferskrevet parmesan
Salt og pepper

Ha 1 ss olje, 1 dl vann, purre, prosciutto og rosmarin og kok opp. Demp varmen og la det trekke på svak varme i 10 minutter, eller til purren er myk.
Tilsett tomater, krydre med litt salt og pepper og la suppa trekke i 10 minutter til.
 Fisk så opp rosmarinkvisten og kast den. Tilsett savoykålen og 1 liter vann. kok opp, demp varmen og la suppen trekke i 15 minutter.
Tilsett risen, rør om og la det trekke i 18 minutter eller til risen er mør. Rør inn 1 ss olje og parmesan og server med en gang. 

tirsdag, april 24, 2012

A for Asparges

Asparges sesongen er her, eller det fortsatt en liten stund til den norske aspargesen er her men man kan ikke la slike små detaljer stå i veien i disse dagers globaliserte verden. Jeg må uansett trøste meg selv litt, Guri er i Berlin og der har virkelig asparges sesongen kommet.


Risotto med asparges
500 g asparges
1 liter med grønnsakskraft
3 ss smør
3 ss olivenolje
1/2 løk
350 g risottoris
salt og pepper
ferskrevet parmesan, til servering

Kok opp lettsaltet vann i en vid kjele. Ha i aspargesen og la dem trekke til de er nesten mør, 4-5  minutter, avhengig av tykkelsen. Sil av aspargesen. Skjær av toppene og legg dem til sides til pynt. Hakk aspargesstilkene. Kok opp kraften i en kjele.

Varm smøret og oljen i en annen kjele og tilsett løken. La den frese på svak varme i ca 5 minutter. Tilsett risen og la det frese under omrøring til den er blank. Tilsett de hakkede aspargesstilkene og la dem surre med i 1 minutt. Tilsett en øse varm kraft, og la den koke under omrøring til kraften er absorbert. Fortsett å tilsette kraft en øse om gangen., og la den koke under omrøring til all vesken er absorbert før du tilsetter med kraft. Fortsett til risen er mør, 18-20 minutter. Tilsett om nødvendig litt mer mer kraft viss risottoen er for fast. Legg over lokk, trekk til side og la risottoen hvile i 2 minutter.

Varm samtidig 1 ss smør i en liten stekepanne og la aspargestoppene surr i smøret et par minutter. Når risen er mør , vender du inn aspargestoppene. Smak til med salt og pepper og server parmesan til. 

Runde 13: Ukemeny og handleliste


Den siste uka har jeg lagd følgende: 



Erter med Pancetta

Glasserte aspargesbønner med sesamsfrø

Gultøtter med rosmarin

Brokkoli med Youghurt

Rosmarinpoteter

For å kunne lage disse oppskriftene trenger du følgende:

mandag, april 23, 2012

Pasjon for fisk


Jeg er velsignet med en pasjonert hobbyfisker i familien. Det gjør fiskemiddagene her i Oslo så mye enklere, og ikke minst så mye mer spennende. Røye fra vestlandet og torsk eller for den saks skyld markrell fra Skagerakk.

Stekt røye
4 røyer av ca 200 g, renset
3 dl melk
hvetemel, til å vende i
6 ss olivenolje
salt

Legg fisken i bløt i melken i 15 minutter. Ta dem opp, og klapp dem tørre kjøkkenpapir. Vend dem i litt mel. Varm olivenoljen i en stekepanne, og stek fiskene til de er gylne og gjennomstekte, ca 8  minutter på hver side. Ta fisken opp med en hullsleiv, la dem renne av på kjøkkenpapir, og salt dem lett.

Mens fisken steker gjør du klar

Erter med pancetta
1 kg friske erter, renset
40 g smør
100g pancetta eller bacon, i tynne strimmler
salt

kok ertene møre i lettsaltet vann, det tar ca 5 til 10 minutter. Sil godt av. Smelt smøret i en kjele, tilsett pancetta og stek underomrøring til pancettaen er lett brunet. Tilsett ertene, vend sammen og la det stå og surre i 5 minutter. Ha ertene over i en varm serveringsbolle

Årets første spadetak


Da var årets første runde i parsell-hagen over. Etter å ha flyttet jordbær, utvidet krydder- og aspargesfeltet begynner ting endelig å ta form. 

søndag, april 22, 2012

Viss i tvil kok i vin



Som tidligere skrevet, viss du er i tvil, kok i vin.
Kyllinglår i rødvin
25 g tørket sopp
2 ss smør
1 kvast rosmarin
1 laubærblad
4 kyllinglår
31/2 dl rødvin
4 pancetta- eller baconskiver
salt og pepper

Legg soppen i en bolle, hell på kokende vann, og la den ligge i bløt i 15 minutter. La den renne av, og klem ut væsken. Smelt smøret i en gryte, tilsett rosmarin og laubærblad, og stek kyllinglårene. Snu dem ofte, slik at de blir jevnt brunet. Salt og pepre, og tilsett soppen. Hell på vinen, og kok til den er fordampet. Ta kyllinglårene opp av gryta, pakk hvert lår inn i en pancettaskive, fest med en coctailpinne, og legg kyllingkårene tilbake i gryta. La dem surre over middels varme uten lokk, til de er møre og gjennomstekte. Er sjyen litt tynn, kan du jevne den med 1 ts maisenn utrøt i 1 ss vann, og kok til den tykner

mens kyllingen koker gjør man klar

Rosmarinpoteter
2 ss smør
1 dl olivenolje
1 kvist rosmarin
1 fedd hvitløk
700 g små poteter, helst nye, delt i to
salt og pepper

Varm oljen i en stor stekepanne. Tilsett rosmarin og hvitløk. Legg potetene, vend sammen og legg på lokk. La det stå og surre til potetene og gyllenbrune og møre. Ta opp og kast hvitløk og rosmarinen. Dryss salt og pepper over og server. 

fredag, april 20, 2012

I seng med Savoy


En ting er sikkert svinekjøtt er ikke vanskelig å få tak i, men selv om det er lett tilgjengelig så skader det ikke å ta en tur til den lokale slakteren for dette også. Som det meste annet så er kvaliteten ofte bedre hos en spesialist. Svinekoteletter er kanskje ikke de mest spennende stykkene av svin, men som med mye annet så blir det bedre av kontakt med generøse mengder rødvin i panna. Med denne middagen viste det seg at det jeg trodde var det enkleste å finne var det vanskeligste. Grønnkål viste seg å meget vanskelig å  finne i løsvekt, høydepunktet var tilbudet om å kjøpe en sekk ( ca 10 kg). Da gav jeg opp, og bestemte meg for å bruke Savoykål i stedt.

Svinekoteletter med grønnkål
400 g cavolo nero eller vanelig grønnkål, i strimler. Grønnkål viste seg å være ganske vanskelig å skaffe, så savoy kål fungerer også greit.
4 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
4 svinekoteletter
13/4 dl rødvin
1 ss hakket persille
salt og pepper

Kok grønnkålen i lettsaltet vann i ca 30 minutter, og hell av vannet. Varm i mellomtiden opp oljen i en stekepanne, ha i hvitløkebn og stek til den er jevnt brun før du kaster den. Legg kotelettene i panna, brun dem raskt på begge sider, hell vinen over og krydr med salt og pepper. la det koke over lav varme til vinen har fordampet. Ta kjøttet ut av pannen og hold det varmt. Ha i kålen og persillen og stek på lav varme i 10 minutter. Legg kotelettene tilbake i pannen og varm opp et par minutter før servering.

Mens kjøttet varmes opp gjør man ferdig

Gulrøtter med rosmarin
750 g gulrøtter, i tynne staver
3 dl grønnsakskraft
olivenolje
1 ts finhakket rosmarin
salt og pepper

Ha gulrøtter i en kasserolle. Gi det et oppkok, og la gulrøttene småkoke under lokk i 5 - 10 minutter, til de nesten er møre. Ta dem opp og la kraften koke til den tykner. Legg gulrøttene tilbake, drypp olivenolje over og tilsett rosmarin. La det koke i et par minutter. Smak til med salt og pepper og ha over i en serveringsbolle. 

torsdag, april 19, 2012

Det var det med navnet da


I serien utrolig enkle, men gode pastaretter har turen kommet til Spagetti Amatriciana. Kombinasjonen av ferske tomater, god pancetta eller bacon sammen frisk chili og pepper gir i samspill så mye mer enn sin enkelte smaker. Det er ikke annet å si enn at det smaker ypperlig. Det eneste som taler i mot retten er muligheten til å rote til navnet.

Spagetti Amatriciana

Olivenolje til kjelen
100 g pancetta eller bacon, i små terninger
1 løk , i tynne skiver
500 g tomater, flådd, uten kjerner, grovhakkede
1 rød chili, uten frø, finahakket
350 g spaggeti
salt og pepper

Pensl en kjele med olje. Ha i pancettan. Stek til den slipper fettet. Tilsett løken og stek under omrøring i 10 minutter, til den har fått farge. Tilsett tomater og chili, legg på lokk og la sausen surre på svak varme i 40 minutter. Rør om av og til, tilsett litt varmt vann viss den blir for tykk. Smak til med salt og pepper.

Mot slutten av koketiden koke du spagettien i rikelig med kokende lettsaltet vann til den er al dente. Sil av, og ha over i pååvarmet serveringsfat. Tilsett sausen. Vend sammen

onsdag, april 18, 2012

Ikke akkurat fra Akkarburgeriet


Akkar er en liten blekksprut som har fått et stort omdømme problem i min verden. På 90-tallet var tegnesereien Ernie stor her i Norge. Ernie jobbet i en periode på Akkarburgeriet, et "burger"kjede med svært tvilsomt forholdt til det meste som kunne komme i nærheten av matlaging. Fordommer er som kjent til for å brytes ned, og dette er ikke mitt første forsøk med Akkar, men dette ble slett ikke dumt.

Akkar fylt med reker
1 potet, med skall
4 store akkar, renset
300 g reker, pillet, hakket
2 eggeplommer, sammenvispet
4 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
4 ss kremfløte
21/2 dl passeta eller hakkede tomater fra boks
1 ss hakket bladpersille
salt og pepper

kok poteten mør i en kjele med lettsaltet vann, 20 - 30 minutter. Ta den opp, skrell og mos den. Kok akkartentaklene i lettsaltet vann i 3 minutter, la dem renne av, og hakk dem. Bland most potet, hakkede tentakler, reker og eggeplommer i en bolle. Salt og pepre etter smak. Fyll akkarkroppene med blandingen. Pass på at de ikke blir for fulle, og lukk dem ved hjelp av coctailpinner.

Varm olivenoljen i en stor stekepanne, og brun hvitløksfeddet i noen minutter. Ta det opp, og kast det. Stek akkarene i pannen i 30 minutter over lav varme. Rør fløten inn i passaten, dryss persille over, og hell blandingen over akkarene i pannen. Kok til akkaren er mør og sausen har tyknet.

mens akkaren koker lager man ferdig

Glaserte aspargesbønner med sesamfrø
1 ss sesamfrø
500 g aspargesbønner, eller andre grønne bønner, renset
2 ss smør
2 vårløk, i tynne skiver
saft og skall av 1/2 sitron
olivenolje
salt og pepper

Ha sesamfrøene i en tør stekepanne og rist dem under omrøring til de er gylne og dufter, i ca 1 minutt. Ha dem over i en bolle og sett dem til side. Legg bøndene i kokende lettsaltet vann og la dem koke såvidt møre, i ca 3-5 minutter. Varm samtidig smøret i en kjele og tilsett vårløken. La den frese på svak varme i ca 5 minutter, til den er myk. Tilsett sitronsaften og -skall, krydre med salt og pepper og bland godt. Sil av bøndene og ha dem i kjelen med vårløken. Vend sammen og legg bøndene på et varmt serverignsfat. Dryss sesamfrøene over og drypp raust med olje over. 

tirsdag, april 17, 2012

Ikke noe er som litt kjærlig bank


Kalvesnitsel er en av disse tingene som jeg alltid har tenkt jeg skulle lage, men av en eller annen grunn innbilt meg selv ville ta for lang tid. Så feil kan man altså ta, i tillegg er det jo ikke noe galt med mat som krever at man får ut litt aggresjon i samme slengen.

Kalvesnitsel i kraft
4 skiver kalvekjøtt på ca 150 g pr stykke
2 egg
80 g brødrasp
hvetemel, til å vende i
40 g klarnet smør
2 dl varm kjøttkraft
1 ss hvitvinseddik
salt

Bank forsiktig ut kjøttskivene med en kjøtthammer. Visp eggene med en klype salt i en dyp talerken. Ha brødraspen på en annen tallerken. Ven kjøttskivene i hvetemel, dypp dem i vispet egg, så i brødrasp og ris av det overflødige. Varm klaret smør i en stekepanne, legg i kotelettene og stek dem lysebrune på hver side på lav middels varme. Hell i den varme kjøttkraften, legg på lokk og kok ut pannen på lav varme til all kraften har fordampet. Skru opp varmen, drypp i eddiken og kok videre til den har fordampet. Legg snitslene over på et varmt serveringsfat

mens snitslene koker gjør man klar

Pikant brokkoli med yoghurt
1 kg broccoletto eller vanlig brokkoli, i små buketter
1 ss hakket persille
1 fedd hvitløk, finhakket
1 frisk chili, uten frø, finhakket
1 dl youhurt naturell
en klype sennepspulver eller litt sterk sennep
salt

Forvell brokkolien i lettsaltet vann til er er såvidt mør, i 8 - 10 minutter. Sil godt av og ha den i en saltbolle. Lag dressingen mens brokkolien koker: Bland persille, hvitløk, chili og yoghurt i en bolle og smak til med sennep og salt. Hell dressingen over brokkolien. Serveres varmt

mandag, april 09, 2012

Ce n'est pas une soupe

Dette er egentlig ikke en oppskrift på en suppe, alt kan byttes ut og erstattes. Bruk de grønnsakene du har til rådighet i forhold til sesong.

Sesongens minestrone
20 g tørket sopp
200 g hagebønner
2 poteter, i biter
200 g aspargesbønner, i biter
200 g squash, i biter
5 ss olivenolje
1 fedd hvitløk, hakket
3 tomater, flådd, uten kjerner, grovhakket
1 ts tomatpure
salt og pepper

Legg den tørkede soppen i en bolle og hell over varmt vann til dekker. Bløtlegg soppen i 20 minutter, ta den opp og hakk den. Bruk bløtevannet i suppen. Kok hagebønnene i lettsaltet vann i 10 minutter i en stor kjele. Tilsett poteter, aspargesbønner, squash og sopp. Rør inn 3 ss olje og la suppen trekke ved kokepunktet i 15 minutter. Tilsett pasta, rør om og la det trekke i 15 minutter til.

Varm samtidig resten av oljen i en stekepanne. Tilsett hvitløken og la det steke under omrøring i et par minutter. Tilsett tomater og tomatpure og la det surre på svak varme i 10 til 15 minutter. Rør om av og til. Ha tomatblandingen i suppen og smak til med salt og pepper. Serveres rykende varm. Alle  grønnsaker kan byttes ut med noen annen , basert på hva som er sesongens råvarer, derav navnet.

Ps. Eventuelle sinsyke skrivefeil i overskriften lar jeg googletranslate ta æren for

fredag, april 06, 2012

"Filetering" av sitrusfrukt



 Filetering er noe jeg i hovedsak forbinder med fisk, men fra  tid til annen må man også gjøre dette med f.eks appelsiner, sitroner ect. Bortset fra navnet har dette lite tilfelles med filetering fisk å gjøre.

torsdag, april 05, 2012

Det finnes ikke noe slikt som en gratis lunsj.






Det finnes ikke noe slikt som en gratis lunsj, og det finnes heller ikke noe slikt som et  gratis magasin. Så når man har gått tom for medbragt lett lektyre på påskeferie, og må på nett å lete må man leve med et "gratis" tilbud. Da er det greit å konkludere med at noen  tar seg tia til å pakke reklamen så pent inn som Spenser mag

onsdag, april 04, 2012

Flukten fra svinekjøttet, eventuelt historien om en Roadtrip




I det siste har media kunne fortelle oss at det har vært en økende vekst i salget av svinekjøtt i Norge. Man skulle nesten tro at dette er en sensasjon som skal  gjøre oss alle lykkelige. Forstå meg rett, jeg har ikke noe i mot svinekjøtt, det godt, allsidig og kan tilberedes enkelt viss det er behovet. Likevel er jeg ikke ensidig posetiv eller imponert av denne "eksplosive" salgsveksten. 



Ta en tur på en gjennomsnittig, Rema, Kiwi eller for den saks skyld Meny og du møtes av hva som på avstand ligner på en bugnende kjøttdisk. Inntryket av bugnende består jo nærere du kommer, men den blir kjedeligerer og kjedeligere, når du endelig står der helt opptill kan du skue utover hyllemeter på hyllemeter og kilo på kilo med svinekjøtt. Du kan velge mellom nakkekotelleter, kotelleter, indrefilet, ytrefilet, svinekam, svinesteik, skank, strimlet, svine entrecote ect ect ect. Det er en ensformighet og monotonisme som er den katolske kirke verdig. Som skrevet så har jeg ingen ting i mot svin, jeg har heller ikke noe i mot hammer, men en hammer kan ikke og bør ikke brukes til alt. Det samme gjelder for svinekjøtt.


For tiden er jeg i Trøndelag, noe noen ville kunne våge å kalle et av norges matkammer, og også her har svinekjøtt invasjonen festet seg. Her kan man få tak i svine etrecote, men en vanlig entrecote må jobbe harderer for. Her om dagen fikk jeg det for meg at en god gryte, en Beef Bourguignon, ville være tinge å lage. Siden dette er Trøndelag, så er alt litt lengre unna enn man tror, så var en  biltur på sin plass. Etter 12,5 km kom man endelig fram til nærmeste butikk, Spar, her var det ikke annet enn svinekjøtt å oppdrive heller ikke på Ica over gata var historien en annen. Så inn i bilen igjen, 27 km seinere i Namsos var det bare å slå seg til ro med at Coop har bestemt seg for å avikle butikk konseptet Mega til fordel for noe Gult, og mer svinekjøtt. Heldigvis er Namsos en ordentelig by, og kan derfor skilte med en skikkelig slakter,  M. Aakervik As, her var det endelig mulig å få tak i oksekjøtt. Så nå var det endelig mulig  å snu, og kjøre de samme 40 km hjem igjen.

Jeg er ikke sikker på hvorfor det er blitt slik at man må kjøre tilsamen 80 km for å  tak i grytekjøtt av storfe, eller hvorfor man velger å kalle beinløse nakkekotelleter fra svin for entrecote. Jeg tror grunne til dette ligger i det samme dillemaet som diskujon om høna eller egget. Spiser  vi mer svinekjøtt siden det selges mer svinekjøtt, eller selges det mer svinekjøtt siden vi spiser mer svinekjøtt. Uansett hva svaret er så blir kostholdet vårt kjedeligere av det.  Varier kjøttmiddagened noe annet enn svin, varier kjøttmidagene med fisk- og vegetarmat. Viss vi ikke vi gjør dette så blir vi hva vi spiser, nemelig kjedelige. 

Ps. Etter 80 km kjøring med svigers bil (og svigermor) forplikter man seg til å lage det man har sagt man skal lage. 

Beef Bourguignon
Nok til ca 7 voksne 

250 g bagon, grovt delt opp
1,5 kg godt grytekjøtt av okse delt i terninger på 3*3 cm
100 g mel
350 g gulrot, delt i biter på ca 2,5 cm
600 g småløk, rensket
12 hele fedd hvitløk
3 store tomater, uten skinn, grovt hakket
3 ss olivenolje

7,5 dl oksebuljong
1,75 dl cognac
1 flakse (7,5 dl) rødvin fra burgund
600 g sopp
2 ss tørket timian
1 ss brunt sukker
1 ss tomat pure


Forvarm ovnen til 170 grader. Sauer baconet i olivenolje i en stor jerngryte over høy tempratur til baconet er blitt ganske sprøtt, ca 8 minutter. Bruk en hullskje til å fjerne baconet, slik at mest mulig fett blir igjen i gryta, over på kjøkkenpapir. Tørk kjøttet godt med kjøkkenpapir,  krydder  så  generøst med salt og pepper, vend kjøttet i melet til alt er godt dekket, Brun kjøttet i panne i tre omganger, på høy varme, i samme panne, ca 5 minutter pr omgang. Ha kjøttet over i en stor bolle etterhvert som du blir ferdig. Når alt kjøttet er brunet ha i løk og gulrot i panna og sauter til løken er blitt lys brun, ca 6 minutter. Tilsett så hvitløken og steik viderer i ca 1 minutt. Ha så grønnsakene over i bollen med kjøttet.

Tilssett 2,5 dl kraft og Congacen i gryta , la det koke til det er redusert ned til sirup, ca 8 minutter. Ha kjøtt, baconet, grønnsaker og eventuell kraft fra dette tilbake i gryta. Tilsett vinen, sopp, tomateter, timian, sukker, tomat pure, og resten av krafta. La det hele koke opp men du rører av og til. Legg på lokk og sett i ovnen. La alt stå til kjøttet er blitt mørt, ca 1 - 2 timer. 

Ta av kokekrafta og ha denne over i en bred panne. Reduser mengden med ca 1/3, smak til med salt og pepper. Helle kokekrafta tilbake over kjøttet og grønnsakene, varm alt opp til kokepunktet på lav varme. Server

Dette gjør seg godt med potetstappe og en frisk grønn salat

Et amen for Amaretto

To av mine favoritt steder, LOKK og Bushwickfor en drink ligger ikke mer enn et steinkast ( og en husrivning) fra hverandre. Så for å oppleve det gjort riktig anbefaler jeg å gå til en av disse.

 For ikke  lengesiden var åpnet min bror "Den lyriske elevator" på Deichman. For alle som ikke tror poesi har noe for seg bør ta en tur med denne. Uansett, denne åpningen, på en onsdag, endte på LOKK. Der Espen, etter å ha overlevertden triste nyheten om Oslos manglende evne til å sette pris på Gimlet, overbeviste undertegnede om at man godt kan lage en Sour på Amaretto, og som vanlig viste det seg han hadde rett. Så viss du er i Oslo, og lurer på hva en bar kan bruke mandellikør til, ta en tur og spør Espen. Viss du derimot befinner deg på påskeferie ca 720 km fra nevnte Bar kan du prøve selv.

Amaretto sour
1 del Amaretto
1 del sitronsaft 
1/2 del sirup
1 eggehvite
Is

Bland Amaretto, sitronsaft. Siruo og eggehvite en shaker. Rist godt for å blande. Tilsett is i shakeren, rist mer. Hell opp drinken i et oldfashion glass med is. Garner med en skive appelsin og et coctail bær, eller drypp et par dråper bitter i skummet.

søndag, april 01, 2012

Peppekaker en påsketradisjon


Jula er en tradisjonsrik sesong, som ettersigende skal vare helt til påske,  der man skal være i overkant aktiv og huselig. En av akktivitetene som sees som obligatoriske er (små)kakebaking. Det skal bakes uante mengder med småkaker, som så skal konsumeres sammenhengende fra de kommer ut av ovnen til 13 -dag jul.

Dettte er tradisjoner jeg har lite i mot, men det finnes blant disse kakene en som det er vanskeligerer å bli kvitt enn andre. De er ikke vanskelige  å bli kvitt pga smak, det er mengden som er utfordringen. Jeg snakker selvfølgelig om pepperkaker, jeg har til dagsdato aldri vært med på å bake pepperkaker der man ikke ender opp i forbløffelse over hvor enormt mange kaker det blir av deigen. Det er disse, enorme, mengdene som er utfordringen. Uansett hvor mye du spiser så blir du aldri ferdig med pepperkakene, du kan være sikker på at når du tror alt er over så dukker det opp en boks som du ikke kunne huske å en gang tatt i bruk. Denne boksen blir som oftest funnet rundt påske, første gang etter jul der noen får det for seg at det vil være på plass med en grundig rengjøring av bolig fra gulv til tak, noe som inkluderer skuffer of skap der nevnte bokser vil være gjemt og glemt.

Vel, det finnes løsninger for dettte, faktisk flerer. Den ene av dem skal jeg ikke bruke mye tid på, den er veldig enkel og inneholder akktiv bruk av søppelbøtta. Den andre derimot, er hyggligerer. Peppekaker kombineres ofte, kanskje oftest, med glassur og diverse pynt. Noe som dytter en allerede søt kake over kanten av søthet, og for alle over 4 år inn kategorien uspiselig i lengden. Fortvil ikke, det finnes en løsning, dropp glasur og sjokolade. Løp til nærmeste ostedisk og pol. Innvester tungt i blåmuggost, gjerne  Gorgenzola picante, god honning og utsøkt portvin. Med slik hjelp kan seigtlivet julebakst konverteres til utsøkt påskesnacks.

Pepperkaker med Gorgenzola Picante og Portvin 
Den boksen med pepperkaker fra jul
En god mengde gorgenzola picante
Et glass mad acasia honning
En flaske med portvin.

 Dette er rimelig selvforklarende, men for dem som trenger det med teskje
1. Finn fram et fat.
2. Legg pepperkaker på fatet
3. Fordel ønsket mengde ost på pepperkakene
4. Fordel ønsket mengde honning på ost og pepperkaker
5. Finn fram et portvinsglass
6. Sjenk opp Portvin
7. Finn fram boka du leser
8. Bær alt ut til en god stol
9.  Sett deg i stolen 1
0.  Ede, bibe, lude post mortem nulla volputas

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...