onsdag, april 18, 2012

Ikke akkurat fra Akkarburgeriet


Akkar er en liten blekksprut som har fått et stort omdømme problem i min verden. På 90-tallet var tegnesereien Ernie stor her i Norge. Ernie jobbet i en periode på Akkarburgeriet, et "burger"kjede med svært tvilsomt forholdt til det meste som kunne komme i nærheten av matlaging. Fordommer er som kjent til for å brytes ned, og dette er ikke mitt første forsøk med Akkar, men dette ble slett ikke dumt.

Akkar fylt med reker
1 potet, med skall
4 store akkar, renset
300 g reker, pillet, hakket
2 eggeplommer, sammenvispet
4 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
4 ss kremfløte
21/2 dl passeta eller hakkede tomater fra boks
1 ss hakket bladpersille
salt og pepper

kok poteten mør i en kjele med lettsaltet vann, 20 - 30 minutter. Ta den opp, skrell og mos den. Kok akkartentaklene i lettsaltet vann i 3 minutter, la dem renne av, og hakk dem. Bland most potet, hakkede tentakler, reker og eggeplommer i en bolle. Salt og pepre etter smak. Fyll akkarkroppene med blandingen. Pass på at de ikke blir for fulle, og lukk dem ved hjelp av coctailpinner.

Varm olivenoljen i en stor stekepanne, og brun hvitløksfeddet i noen minutter. Ta det opp, og kast det. Stek akkarene i pannen i 30 minutter over lav varme. Rør fløten inn i passaten, dryss persille over, og hell blandingen over akkarene i pannen. Kok til akkaren er mør og sausen har tyknet.

mens akkaren koker lager man ferdig

Glaserte aspargesbønner med sesamfrø
1 ss sesamfrø
500 g aspargesbønner, eller andre grønne bønner, renset
2 ss smør
2 vårløk, i tynne skiver
saft og skall av 1/2 sitron
olivenolje
salt og pepper

Ha sesamfrøene i en tør stekepanne og rist dem under omrøring til de er gylne og dufter, i ca 1 minutt. Ha dem over i en bolle og sett dem til side. Legg bøndene i kokende lettsaltet vann og la dem koke såvidt møre, i ca 3-5 minutter. Varm samtidig smøret i en kjele og tilsett vårløken. La den frese på svak varme i ca 5 minutter, til den er myk. Tilsett sitronsaften og -skall, krydre med salt og pepper og bland godt. Sil av bøndene og ha dem i kjelen med vårløken. Vend sammen og legg bøndene på et varmt serverignsfat. Dryss sesamfrøene over og drypp raust med olje over. 

Ingen kommentarer:

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...