onsdag, april 04, 2012

Flukten fra svinekjøttet, eventuelt historien om en Roadtrip
I det siste har media kunne fortelle oss at det har vært en økende vekst i salget av svinekjøtt i Norge. Man skulle nesten tro at dette er en sensasjon som skal  gjøre oss alle lykkelige. Forstå meg rett, jeg har ikke noe i mot svinekjøtt, det godt, allsidig og kan tilberedes enkelt viss det er behovet. Likevel er jeg ikke ensidig posetiv eller imponert av denne "eksplosive" salgsveksten. Ta en tur på en gjennomsnittig, Rema, Kiwi eller for den saks skyld Meny og du møtes av hva som på avstand ligner på en bugnende kjøttdisk. Inntryket av bugnende består jo nærere du kommer, men den blir kjedeligerer og kjedeligere, når du endelig står der helt opptill kan du skue utover hyllemeter på hyllemeter og kilo på kilo med svinekjøtt. Du kan velge mellom nakkekotelleter, kotelleter, indrefilet, ytrefilet, svinekam, svinesteik, skank, strimlet, svine entrecote ect ect ect. Det er en ensformighet og monotonisme som er den katolske kirke verdig. Som skrevet så har jeg ingen ting i mot svin, jeg har heller ikke noe i mot hammer, men en hammer kan ikke og bør ikke brukes til alt. Det samme gjelder for svinekjøtt.


For tiden er jeg i Trøndelag, noe noen ville kunne våge å kalle et av norges matkammer, og også her har svinekjøtt invasjonen festet seg. Her kan man få tak i svine etrecote, men en vanlig entrecote må jobbe harderer for. Her om dagen fikk jeg det for meg at en god gryte, en Beef Bourguignon, ville være tinge å lage. Siden dette er Trøndelag, så er alt litt lengre unna enn man tror, så var en  biltur på sin plass. Etter 12,5 km kom man endelig fram til nærmeste butikk, Spar, her var det ikke annet enn svinekjøtt å oppdrive heller ikke på Ica over gata var historien en annen. Så inn i bilen igjen, 27 km seinere i Namsos var det bare å slå seg til ro med at Coop har bestemt seg for å avikle butikk konseptet Mega til fordel for noe Gult, og mer svinekjøtt. Heldigvis er Namsos en ordentelig by, og kan derfor skilte med en skikkelig slakter,  M. Aakervik As, her var det endelig mulig å få tak i oksekjøtt. Så nå var det endelig mulig  å snu, og kjøre de samme 40 km hjem igjen.

Jeg er ikke sikker på hvorfor det er blitt slik at man må kjøre tilsamen 80 km for å  tak i grytekjøtt av storfe, eller hvorfor man velger å kalle beinløse nakkekotelleter fra svin for entrecote. Jeg tror grunne til dette ligger i det samme dillemaet som diskujon om høna eller egget. Spiser  vi mer svinekjøtt siden det selges mer svinekjøtt, eller selges det mer svinekjøtt siden vi spiser mer svinekjøtt. Uansett hva svaret er så blir kostholdet vårt kjedeligere av det.  Varier kjøttmiddagened noe annet enn svin, varier kjøttmidagene med fisk- og vegetarmat. Viss vi ikke vi gjør dette så blir vi hva vi spiser, nemelig kjedelige. 

Ps. Etter 80 km kjøring med svigers bil (og svigermor) forplikter man seg til å lage det man har sagt man skal lage. 

Beef Bourguignon
Nok til ca 7 voksne 

250 g bagon, grovt delt opp
1,5 kg godt grytekjøtt av okse delt i terninger på 3*3 cm
100 g mel
350 g gulrot, delt i biter på ca 2,5 cm
600 g småløk, rensket
12 hele fedd hvitløk
3 store tomater, uten skinn, grovt hakket
3 ss olivenolje

7,5 dl oksebuljong
1,75 dl cognac
1 flakse (7,5 dl) rødvin fra burgund
600 g sopp
2 ss tørket timian
1 ss brunt sukker
1 ss tomat pure


Forvarm ovnen til 170 grader. Sauer baconet i olivenolje i en stor jerngryte over høy tempratur til baconet er blitt ganske sprøtt, ca 8 minutter. Bruk en hullskje til å fjerne baconet, slik at mest mulig fett blir igjen i gryta, over på kjøkkenpapir. Tørk kjøttet godt med kjøkkenpapir,  krydder  så  generøst med salt og pepper, vend kjøttet i melet til alt er godt dekket, Brun kjøttet i panne i tre omganger, på høy varme, i samme panne, ca 5 minutter pr omgang. Ha kjøttet over i en stor bolle etterhvert som du blir ferdig. Når alt kjøttet er brunet ha i løk og gulrot i panna og sauter til løken er blitt lys brun, ca 6 minutter. Tilsett så hvitløken og steik viderer i ca 1 minutt. Ha så grønnsakene over i bollen med kjøttet.

Tilssett 2,5 dl kraft og Congacen i gryta , la det koke til det er redusert ned til sirup, ca 8 minutter. Ha kjøtt, baconet, grønnsaker og eventuell kraft fra dette tilbake i gryta. Tilsett vinen, sopp, tomateter, timian, sukker, tomat pure, og resten av krafta. La det hele koke opp men du rører av og til. Legg på lokk og sett i ovnen. La alt stå til kjøttet er blitt mørt, ca 1 - 2 timer. 

Ta av kokekrafta og ha denne over i en bred panne. Reduser mengden med ca 1/3, smak til med salt og pepper. Helle kokekrafta tilbake over kjøttet og grønnsakene, varm alt opp til kokepunktet på lav varme. Server

Dette gjør seg godt med potetstappe og en frisk grønn salat

38 kommentarer:

Magne D. Antonsen sa...

Bra blogg!

Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

Bjarne T sa...

Takk, takk, det var trivelig.

Anonym sa...

På OBS her i Trondheim kan du denne uka kjøpe svinekotteletter til kr 17.90 per kilo. Ganske riktig, Trøndelag er svinefylket.

Anonym sa...

Synes kjøttsituasjonen i Norge er ganske ille. Det er lite variasjon i typene kjøtt og det er mye masseproduksjon og ferdigløsninger som marinert kjøtt, forhåndsstekt (kjøttkaker o.l) og røkt.

Det er alltids mulig å få tak i annet kjøtt som f.eks vilt eller større utvalg fugl, men da må man gjerne til et spesielt utsalg.

Jeg har også pludret litt med tanken på om ikke det hadde vært bedre for de få dyretypene vi spiser om det rett og slett var et større utvalg dyr vi avler opp og spiser. Jeg kunne gjerne tenke meg å se både gås, and og kanskje også geit i norsk dagligvare.

Eh, dagdrømmer. Folk vil ikke ha annet enn lørdagsbiff og røkte koteletter uansett. Heldigvis er det viltutsalg i nærheten og billig fransk andebryst/lår over grensen.

Anonym sa...

Er enig i at det blir for mye svinekjøtt, men det er det jeg kjøper mest, siden det er så billig og selges i små nok porsjoner til en student som meg. Strimlet svinekjøtt kan jeg kjøpe for ned til 16 kr på rimi for en pakning. Heldigvis har kiwi helgetilbudet med billige stykker kjøtt som jeg benytter meg av, men de bruker desverre svinekjøtt oftest i tilbudet.

Bjarne T sa...

Jeg tror at en av grunnene til at svinekjøtt slår an er pga pris. Noe som for oss, nordmenn, tydeligvis er det mest avgjørende. Vi kjøper svinekjøtt fordi det er billig, derfor blir det mer ( og forblir billig).

@anonym: viss du bor i oslo , eller et annet sted med en hallalslakter, så øker dette muligheten for å få tak f.eks killingkjøtt (geit)

Anonym sa...

Det irriterer meg noe inn i det svarteste.

Jeg jobber en en av norges ledende matvarekjeder, der vi har stor fokus på utvalg og ferske råvarer.

Problemet med dette er at folk flest setter pris som nr 1. Vi leker ikke butikk så vi er pant nødt til å gi kunden det de vil ha. Svinekjøtt går det mye i, av alle typer. Rett og slett for at der er billig og butikkene tørr å ha mye av dette inne og ute i diskene.

Jeg skulle ønske jeg kunne stå å selge godt mørna biffer, flott marmorerte, T.bein steik, Cote Biff hengemørna storfe kjøtt, hjemmelaga ditt og datt, men de hadde vi kått konkurs.

Butikkene har kapasitet, og faglig dyktighet, men når kundene velger pris som det tyngste kriteriet, så er det ikke lett.

metron sa...

Til Anonym 4/10/2012 6:13 PM over her; Er det virkelig kundene som har skylda for at de velger etter pris? Det er da stadig vekk reklamekampanjer fra matkjedenes side som fokuserer på pris. Hadde disse fokusert på kvalitet i stedet, hadde kanskje kundene valgt annerledes.
Samtidig er det mange som sliter såpass økonomisk at de må handle de billigste varene.

Når det er sagt, er jeg glad for at vi fremdeles har så mange produkter av svinekjøtt i utvalget. Det er det eneste sikre kjøttet vi kan spise alle vi som ikke kan spise halalslaktet kjøtt.

Katrine sa...

Hei,kunne ikke vert mer enig med deg! For meg som ikke spiser svinekjøtt er det vannskelig å finne noe kjøtt å spise.Til og med pålegget på skiva slipper ikke unna svinekjøtt innvasjonen,å det som kalles fårepølse til og med den er tilsatt svin. Bare Gilde og Firstprice som har vert snille å utelatt svinet :o)

Anonym sa...

Man får nå det man betaler for. Hvis du går til de butikkene som ikke er såkalte "lavpriskjeder" så skal du finne variasjon i kjøttdisken såframt det ikke er en knøttliten butikk. Jeg jobber på Meny og vet at det er kundene som bestemmer hvordan butikkene i dag skal se ut. Hadde vi som har fagkunnskap fått bestemme hvordan diskene hadde sett ut hadde det vært relativt store forandringer.

Men når majoriteten av befolkningen i oslo er villig til å kjøre lengre for å spare 10 kroner kiloen for f.eks lammelår eller flintsteik, så sier det seg selv at butikkene satser på pris. Ja butikkene setter ekstremt mye fokus på pris, men tenk dere til grunnen da. Du prøver ikke å selge langrennski i sahara gjør du, du appelerer til målgruppen du prøver å lokke til deg. Målgruppen til butikker i norge (les nordmenn) er EKSTREMT prisbevisste, noe som vises i alle underskøkelser.

Butikker kan ikke leve uten å tjene penger, og de kan heller ikke ha stort utvalg hvis ikke kunder kjøper hele utvalget.

Men hvis du er av de personene som faktisk bryr deg om utvalg så finnes det heldigvis et par kjeder her i landet som faktisk satser på bredt ferskvaresortiment. Det koster kanskje litt mere der, men hvis du tenker på hva de butikkene bruker i lønnskostnader, og hvor mye arbeid som ligger bak en enkelt biff på din tallerken, helt fra bonden og hjem til deg, ja da er det kanskje ikke så dyrt alikavel.

Men at man skal klage på utvalget og si at det kommer mere svinekjøtt når det faktisk er kylling som er det kjøttet som har flest nyheter, da bør du gjøre en bedre jobb med å finne det du vil ha.

Anonym sa...

Jeg er for tiden i paa andre siden av atlanteren naa, og har i loepet av kort tid faatt et veldig annerledes syn paa hva norske butikker har aa tilby, og til hvilken pris....

Det er to ting som slaar meg i forhold til hvordan ting er hjemme, det er utvalg og pris. Naar det gjelder utvalg saa er det saa uendelig mye stoerre her. I norge saa selges det utvalgte stykker av dyret som gaar igjen i alle butikkene, mens her selges tilsynlatende alle deler av dyret og stykker/deler av dyret jeg aldri ser i vanlige butikke hjemme. Alt fra indrefilter, nakkestykke, foetter og lever. Utvalget av hver enkelt kjoettype er tilsynelatende stoerre enn utvalget av alle kjoettyper i Norge, tilsammen.

Naa er ikke pris veldig lett aa sammenligne, men en kan faa en viss ide uansett...her selges kjoett fra ca 12 kroner kiloen og oppover...til ca 100 kroner kiloen for indrefilet av storfe. Indrefilet paa Meny koster godt over 400 kroner....

Naar det gjelder utvalg saa er det darlig over hele fjoela....bare frukt&groent avdelingene her er jo storre enn halvparten av butikk arealene til mange butikker hjemme...

Jeg handler stort sett paa Meny selv og gjper det mye pa grunn av utvalget deres, men det kommer aldri til aa bli det samme igjen...

Johan Olsen sa...

Mere løk! Det blir aldri feil!

Anonym sa...

*koteletter.

Anonym sa...

Jeg synes også det er trist, men i "min" butikk må man betale 179,- pr. kilo for bogkjøtt eller høyrygg...(de gangene de har det) Da er det ikke rart kundene velger svin og kylling til hverdags.Menigmann har ikke så god råd at de kan bruke på hundrevis av kroner på middagsmat hver dag. Det blir fort lapper av tilbehøret også.

Arild Heltne, ar-helt@online.no sa...

Lurer på en liten ting. er det lurt å bruke jerngryte når du bruker så mye rødvin?

Anonym sa...

For de som har muligheten, ta turen over grensen!

Bjarne T sa...

@ arild: har ikke opplevd at det har vært noe problem. Når jeg lagde denne så var jeg nødt til å gå over til stål pga mengden. Det gav også et godt resultat.

Nanne sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Anonym sa...

Norge har et vanvittig dårlig utvalg når det gjelder kjøtt. Vi har begynt å dra oftere til Sverige for å handle kjøttpålegg og middagskjøtt. Utvalget er mye bedre og prisene er mye lavere.

Anonym sa...

Enig med Anonym sa 4/11/2012 11:04 AM. Ta turen over grensen om man kan. Der er det langt mere enn dobbelt så bra utvalg.... på ALT! Ikke bare kjøtt. OG billig!
BTW... Når skal det norske folk våkne opp og faktisk protestere på denne kommunistiske/diktatur regjeringen? Jeg skriver kommunistiske/diktatur fordi den regjeringen vi har nå virker som har et sterkt ønske om likhet for alle, eller et slags ønske om å få til et marxistisk-kommunistisk styresett. Noe alle i hele verden vet ikke går i praskis... Kanskje i teorien? Diktatur regjering fordi de gjør akkurat som de vil og de som sitter høyt nok oppe/har riktige leder posisjoner/er inne i den riktige vennekretsen (f.eks. Janne Kristiansen) og bryter lover, blir bare omplassert til andre lederstillinger eller liknende. De blir jo aldrig straffet. Andre legfolk som glemmer en regning på 100 kroner blir forfulgt og får inkasso og betalingsannmerkning og hele livet ødelagt. Ja. Vær så snill å støtt den superkorrupte regjeringen vi har nå som deler ut hundretusener av kroner til venner og bekjente uten at det skjer en DRITT!!! De setter så høye skatter og avgifter at vi ikke har råd til en kjøttbitt engang. Morn-Jens!

Gratulerer med verdens mest korrupte regjering som ennå ikke har blitt tatt... Solgte tungtvann til Israel i det skjulte i sin tid - Jens Christian Hauge / Einar Gerhardsen (ref. dokumentar på NRK i går), noe som gjorde at Israel i dag har atomvåpen!!!

Og vi sitter som noen tullinger og ser på uten å tørre og gjøre noe...

Anonym sa...

MER LAMMEKJØTT!

Anonym sa...

Ta dere en tur på slakteriet så får dere bare få kjøttet deres i vrangstrupen(dere som eier en form for empati men er vel faen ikke mange).De slakter attpåtil gravide dyr hele tiden forkastelig!!et lite liv som vokser bare for å bli drept brutalt fins ikke ord for hva jeg føler!! Møkkamennesker.Jeg vil for min del ha menneskekjøtt i frysedisken da kunne jeg ete med god samvittighet.Eat the scumbags and save the inncent.

Anonym sa...

Anonym sa 4/11/2012 1:59 PM

Du er jammen lur... Har du noen gang tenkt på hvordan naturen er bygd opp? La meg gi deg et meget kort kurs. Kjøttspisere spiser andre dyr! Til og med sin egen rase. Slik er det bare og vært i tusenvis på tusenvis av år. De siste par-tre tusen årene har mennesker temmet dyr og hatt husdyr. Det vil si storfe, sauer, geiter, osv... Noen av disse blir brukt for avl, noen til melk, ull, skinnet blir brukt og selvfølgelig blir kjøttet spist når de blir drept. DEILIG kjøtt!!! Skulle alle mennesker på jorden i dag vært forbanna idiotiske vegetarinere, hadde hele verden vært et stort jorde og det hadde nok godt ganske dårlig med store deler av den delen av verden som i dag klarer seg veldig bra. Tenk deg om en gang til eller rett og slett voks opp!

Anonym sa...

Fiskedisken(e) er jo nesten like ille. Hvor er silden? Makrellen? Flyndra? Tunfisken? Akkaren? etc?

Man blir rimelig lei av laks, ørret og torsk, samt fiskeboller og fiskekaker, etter en stund.

Anonym sa...

Enda et luksusproblem i Norge! Blir litt frustrert når jeg leser dette, for alle har da hjerne nok til å velge selv. Vanskeligere er det ikke. Finnes det ikke bra kjøtt den dagen, så velger du en rett uten. Kanskje tomatsuppe med egg? grønnsakssuppe? en herlig salat? Det er IKKE vanskelig å finne middagsretter som ikke inneholder "kjedelig" kjøtt. Siden du selv sier du har stuertsyndromet, og elsker matlaging, kan jeg forstå at det oppstår en interessekonflikt, men ved å kjøpe billig strimlet svinekjøtt i helgen er du med et økende marked for det. Så hvis du vil ha et større kjøttmarked i Norge, ikke kjøp kjøtt fra dagligvare!

Anonym sa...

reis til Sverige og du ser en enorm forskjell, svenske butikker har 2-3 ganger så mye varar og 10 ganger mer kjött enn norske.

Anonym sa...

Det spørs om ikke mange har glemt smørmangelen i vinter.

Siden produksjon av okser er lav i Norge av forskjellige grunner er det nok hovedsaklig eldre kuer som slaktes og selges som oksekjøtt.

Men pga. lavkarbohysteriet er det for lite kuer kunne jeg lese i avisene for en tid tilbake.

Og det medfører at det blir stor konkurranse for å kjøpe de skrottene som likevel blir til slakt og dertil høye priser som lavprisbutikker ikke kan akseptere.

Altså good bye til "oksekjøtt" i matdiskene.
Sic.

Folk er rare, i stedet for å bevege seg mye mer ved å gå til jobb eller sykle til jobb er man enda mer lat og erstatter karbohydrater med metta fett og diverse helseproblemer (som kommer om et par år, men som da ikke kan reverseres) og tidlig innleggelse på sykehjem pga. Alzheimer, Parkinson etc. som resultat.
Du kan spise 2 kg brød for hvert kilo fett du spiser, eller 1.5 kg kjøtt. (Kjøtt inneholder uansett masse fettsyrer i celleveggene i muskulatur, og sammensetningen kan bonden påvirke via maten som dyret får. Kraftfor produsert på hovedsaklig hvete og mais gir store mengder arakidonsyre, fettsyra som gir deg hodepine og hjertekrampe evt. blodpropp, eller, om bonden velger å bruke omega-3 rikt for, masse omega-3 fett som forhindrer det samme.

Men omega-3-holdig for er dyrt, også om man lar dyret beite fritt (gress etc. er omega-3 rikt!) fordi man må ha folk til å passe på dyrene.

Anonym sa...

Dette er et resultat av Markedsreguleringen. Det er hva vi må leve med når vi har tollmurer som "nekter" oss å ta inn og selge utenlandsk kjøtt.

Anonym sa...

billig utenlandsk kjøtt er i hvertfall garantert å inneholde svært store mengder fettsyrer som arakidonsyre (arachidonic acid) som er råstoff for signalstoffer som prostaglandiner, isoketaler og masse mindre hyggelige stoffer som signaliserer at celler skal dele seg (og derved få muterte celler til å vokse mye raskere, dvs. få kreftcellekolonier til å vokse mye raskere samtidig som det også dannes andre varianter som sier til immunforsvaret, keep off.

Så jeg tror vi skal være glad for den tollmuren ja om man da ikke ønsker en snarlig bortgang fra denne verden i et smertehelvete mens man venter.

Anonym sa...

(Kjøtt bør inneholde mindre enn 100 mg pr kg kjøtt, maisforet kylling og kalkun kan inneholde over 30 g pr kg kjøtt, mens linfrø/ugressforet kylling inneholder mindre enn 50 mg/kg og mye mer omega-3 fett, deriblandt EPA

Anonym sa...

Åååh, slakteren... Nå som jeg bor ute i forstaden i Danmarks største provinsby blir det dessverre ikke så ofte jeg får tatt turen til ham, men både han, fiskehandleren og asia-butikken skal besøkes i morgen.

Ellers kan det godt bli mer fisk rundtomkring også. Norge har nesten like gode forutsetninger som Japan, og Danmarkfølger hakk i hæl, men når villfisken skal selges i Kina og vi får oppdrettslaks som er pakket i Vietnam hjelper det ikke mye.

metron sa...

Dere som er så glad i dyrene at dere ikke spiser dem, hvor får dere B12 fra? Dere lider vel av B12-mangel hele gjengen? Det eneste vi kan få vitamin B12 fra, er jo fra kjøtt. Egentlig er vel det at vi kun kan få B12 fra dyrene et godt bevis for at mennesket er beregnet på å spise kjøtt.

Thor Kristiansen sa...

Bra blogg! En gang jeg var på vei opp i retning Namdal selv, stoppet jeg i Steinkjer for å kjøpe ferskt karbonadedeig. Det måtte jeg gi opp etter å ha trålet gjennom x antall butikker. Dette i hjertet av et av våre beste jordbruksdistrikter. Frossen kjøttdeig full av vann og fett og slintrer var det derimot nok av. Og når så du f.eks. sist kalvefilet i butikken? Konsumenter i andre land hadde ikke godtatt dette. Hadde du prøvd å servere den norske varianten av Wiener Schnitzel på et tysk middagsbord hadde det blitt "heraus" på rappen!

Kristin sa...

Til Metron: Enda en "uviten kjøtteter" som legger seg opp i vegetariansk og vegansk kosthold uten å vite bæret av hva han snakker om. Så jævlig irriterende. B12 kan man få få ved innsprøytning hos legen, eller i tablettform. I dagens samfunn er slike ting sjeldent et problem med tanke på all den herlige teknologien.

Anonym sa...

Morsomt at oppskriften inneholder bacon

Anonym sa...

Flott innlegg!! Jeg er så utrolig enig....en ting jeg savner er lammekoteletter....umulig å oppdrive selv i påsken!!! Savner Halal slakteren i Oslo sentrum, han hadde mye godt kjøtt....og ikkeno svin der!!!

Robert sa...

Er personlig begynt å bli ganske lei av svinekjøtt selv. Det er ofte tomt for biffkjøtt i diskene på butikken, og jeg er ikke akkurat glad for utviklingen! Svin er kjapt og allsidig, men det smaker ikke på langt nær så godt som biffkjøtt!

Anonym sa...

Hvordan er det mulig at mennesker i oslo kan klage over å ikke få storfekjøtt og lammekoteletter? Jeg jobber i en av de største butikkene i oslo og har ikke hatt mangel på noe annet kjøtt en kalv. Dropp lavprisbutikkene og dra dit de har utvalg, så er problemene deres løst.

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...