Det er ikke så
ofte at jeg har treffpunkter mellom jobben min og
Stuertsyndromet, men det skjer. Et av treffpunktene er ofte hva en student kan
klare å lage av mat, helst for så lite penger som mulig. Dette har jeg tenkt en del på, særlig hva som
må defineres som billig. Siden det er snakke om studenter er denne grensa
ganske enkel å sette. En billig middag
er billig viss den ikke koster særlig mye mer enn det som burde være prisen på
en halvliter med øl, 50 kr.
Jeg tar det for gitt
at man har noe i skapene. Blant annet
olje, en eller annen form for
buljong, salt, pepper og litt sukker. Viss man ikke har dette regner jeg med at
man kan "låne" noen posjonsposer fra kantinene på Blindern.
Uansett, her er mitt
forslag til en ukes studentmeny for ca 50 kr dagen, ca 350 kr uka:
Spagetti Carbonara
Potet og purresuppe
Blomkålgrateng
Pannekaker
Pai av bacon og potet
Calzone med kjøttdeig
Hamburger og
stektepoteter
Hva trenger du og hva må du gjøre:
Handleliste
|
|
|
Hva
|
Mengde
|
Ca pris
|
Pasta
|
500 g
|
20 kr
|
Potet
|
1 kg
|
15 kr
|
Persillerot
|
1 stk
|
15 kr
|
Purre
|
1 stk
|
10 kr
|
Løk
|
2 stk
|
5 kr
|
Tomat
|
1 stk
|
5 kr
|
Sitron
|
1 stk
|
5 kr
|
Trippel salat
|
1 stk
|
20 kr
|
Blomkål
|
1 stk
|
15 kr
|
Bacon
|
Ca 300 g
|
40 kr
|
Kjøttdeig/karbonadedeig
|
400 g
|
50 kr
|
Egg
|
6 stk
|
25
|
Parmesan
|
1 stk
|
50 kr
|
Kremfløte
|
1 stk
|
25 kr
|
Melk
|
1 liter
|
15 kr
|
Smør
|
1 pakke
|
25 kr
|
Hvetemel
|
1 kg
|
15
|
Gjær
|
1 stk
|
2,5 kr
|
Samlet sum
|
|
Ca 357,5
|
Spagetti carbonara
200 g pasta
150 g bacon
1 egg
1-2 ss revet parmesan
Litt kokevann fra
pastaen
Salt
Pepper
Kok pastaen i rikelig
med lettsaltet vann. Mens vannet koker opp, del opp baconet i passe små biter
og sprøstek i panne. Pisk egget godsammen og tilsett ca 1 ss fra kokevannet til
pastaen. Når pastaen er fedig kokt hel av vannet. Ha pasta sammen med det vispede
egget i en bolle. Bland godt, tilsett bacon, parmesan og plenty med pepper.
Bland det hele godt sammen.
Potet og purresuppe
200 g poteter, skrelt
75 g persillerot,
skrelt
1/2 liter
(hønse)buljong
1 purre
1/2 dl kremfløte
Salt og pepper
Skjær poteter og
persillerot i små terninger. Kok dem møre i hønsebuljon sammen med i ca 25
minutter. Kjør suppen en i en hurtigmikser til den er jevn. Hell suppen tilbake
i kjelen og tilsett purre i skiver samt fløte. La det koke i 2 minutter. Smak
til med salt og pepper og server suppen rykende varm med godt brød til
Blomkålgrateng
1 lite hode blomkål eller 1/2 stor
1 ss smør
1/2 stk løk
11/2 ss hvetemel
11/5 dl melk og kokekraft fra blomkål
1 ts salt
pepper
1 egg
Varm ovnen til 200
°C.
Rens og del blomkål i
buketter og kok i lettsaltet vann i 2 min, de skal ikke kokes møre! Ta opp og
la renne godt av seg. Smelt smør, tilsett finhakket løk, og surr til
løken er blank, rør inn hvetemel og spe med melk. Kok opp under omrøring. Smak til
med salt og krydder. Avkjøl sausen litt og rør inn eggeplomme. Stivpisk
eggehviten og vend dem inn i sausen. Legg de avrente blomkålbukettene i en
smurt form, hell over sausen og dryss over malt brød.
Stek gratengen på
nederste rille i stekeovnen ved 200 °C i 30-40 min.
Pannekaker
3 dl
hvetemel
4 dl
melk
2 egg
Visp
sammen melet og halvparten av melken. Visp til røren er klumpfri. Tilsett
resten av melken og eggene. La røren svelle i ca30 minutter ( men det er ikke
verdens undergagn om du gjør det). Hell røre i en panne og stek dem svakt
brune
Serveres med sukker og
nypresset sitronsaft, syltetøy eller hva annet du har i kjøleskapet som du
mener passer.
Pai av bacon og potet
150 bacon, grovhakket
1/4 løk, grovhakket
300g poteter, i tynne
staver
1/2 ss hvetemel
1 egg
1/2 dl melk
11/2 ss smør
Salt og pepper
Sett stekeovnen på 200
grader. Bland bacon og løk i en stor bolle, ha i potetene , drydd mel over og
bland godt sammem. Visp eggene med litt salt og pepper i en annen bolle
og rør inn melken. Hell det over i bollen med bacon og poteter og rør til at er
godt blandet. Smelt smøret i en ildfastform eller en panne med høye kanter til
det er lysebrunt. Hell i blandingen, jevn ut overflaten, og lag mønster med en
gaffel. Stek i ovnen i ca 45 minutter. Skjær opp paien og server den varm (
dryss gjerne over litt finhakket persille).
Serveres sammen med
halvparten av salaten som er kjøp inn. Bland sammen saft fra en halv sitron,
olje, salt, pepper og litt sukker til en dressing. Bland denne godt sammen med salaten
Calzone med kjøttdeig
Fyll
200 g kjøttdeig
1 løk grovhakket
1 tomat grovhakket
1-2 ss parmesan
1 sssmør
Salt
Pepper
Snitt et kryss i
tomaten. Kok opp litt van , nok til at det vil dekke tomaten. Når vannet koker
ha tomaten i vannet og la det ligge i ca 20 sekunder. Ha så tomaten i kald
vann. Flå tomaten og grovhakk den.
Surr løken i varm
panne med smør til den er blitt gyllen. Tilsett kjøtdeig og steik denne til den
er blitt brunstek. Tilsett så tomat, pepper og salt og la det koke samme
Pizzadeig
125 g siktet hvetemel
1/2 ts salt
1/4 pakke gjær
0,6 dl fingervarmt
vann
olivenolje til platen,
viss du ikke bruker bakepapir
Forvarm oven på 250
grader
Lag deigen i en
kjøkkenmaskin eller for hånd. Sikt melet i en stor bolle. Lag en fordypning
midt i melet. Rør gjæren i vannet. Hell blandingen i fodypningen. Arbeid
ingrediensene sammen med fingerene til en myk deig. Elt den deretter grundig
slik at den blir glatt og elastisk ( ca 10 min i maskinen ).
Form deigen til et
rundt emne, skjær et kryss oppå, dekk bollen , og sett den lunt til deigen har
hevet til dobbel størrelse, ca 30 minutter.
Legg deigen på melet
bord. Klapp den litt flat, og kjevl den ut til en ca 1/2 cm tykk runding.
Legg deigen på pa bakepapir på en bakeplate, og strekk og trykk kantene, så
deigen fyller hele platen. Husk at kantene skal være tykkere enn midten. Fordel
fyllet på deigen , men la de ytterste 2 cm, rundt kanten være fri. Steketid vil
avhenge av fyllet
Hamburger og stekte poteter
Hamburgerbrød
1,25 dl melk
1/2 dl vann
1/2 ss sukker
1/2 ts salt
1/pakke fersk gjær
ca 250 gram hvetemel
25 gram smør, i terninger
Egg til pensling
Bland sammen alle
tørrvarene i en bolle. Bland sammen melk og vann, bland ut gjæren i dette. Ha
vesken sammen med tørrvarene og elt godt, enten i maskin eller for hånd i ca 10
minutter. Tilsett så smøret og elt videre i ca 10 minutter. Dekk til deigen og
la den heve til dobbel størrelse. Bak ut deigen i "boller" på ca
100g, la disse heve til dobbelt størrelse, pensle med egg og steik i forvarmet
ovn på ca 230 grader i 12 minutter.
Hamburgere
200g kjøttdeig
1/2 løk finhakket
1 ss revet parmesan
Salt
Pepper
Det som er igjen av
egget etter at du har penslet hamburgerbrødene (pisket)
Bland sammen
kjøttdeigen, den finhakkede løken, parmesanen, salt, pepper og pisket egg. Form
farsen til passe store hamburgere, ca 100 g hver. Sørg for at det er en liten
dump i midten, dette gjør at burgeren blir like tykk over det hele når du
steiker dem.
Steik i smør på varm
panne, som settes ned til middels varme når smøret bruner. Følg med på
kjøttet.Når "grå" steikefarge har krøpet ca 2/3 opp på burgerene så
vender du dem om, og steiker dem halvparten av tiden du brukte på den første
siden
Del opp
hamburgerbrødene, ha på saus, ketchup ect viss du har. Finn fram det du har
igjen av salat, løk og bruk dette til å garnere med
Stektepotetbåter
250 - 500 g poteter
1 ss smør
3 ss olje
Salt
Pepper
Vask og skjær potetene
i båter. La gjerne skallet være på. Ha godt med olje og/eller smør i
stekepannen og bruk bare 1/3 varme (litt avhengig av ovnen din). Ha i
potetbåtene. Dryss litt salt og eventuelt andre krydder over. Friske timian
f.eks. egner seg veldig godt sammen med poteter.
Stek *lenge*. Rot ofte
rundt i pannen. Stikk en kniv i potetene for å undersøke om de er ferdige. Stek
på høyere temperatur mot slutten om du ønsker mer stekeskorpe.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar