torsdag, august 23, 2012

Ukesmeny for en student


Det er ikke så ofte  at jeg har  treffpunkter mellom jobben min og Stuertsyndromet, men det skjer. Et av treffpunktene er ofte hva en student kan klare å lage av mat, helst for så lite penger som mulig.  Dette har jeg tenkt en del på, særlig hva som må defineres som billig. Siden det er snakke om studenter er denne grensa ganske enkel å sette.  En billig middag er billig viss den ikke koster særlig mye mer enn det som burde være prisen på en halvliter med øl, 50 kr.

Jeg tar det for gitt at man har noe i skapene. Blant annet  olje,  en eller annen form for buljong, salt, pepper og litt sukker. Viss man ikke har dette regner jeg med at man kan "låne" noen posjonsposer fra kantinene på Blindern.

Uansett, her er mitt forslag til en ukes studentmeny for ca 50 kr dagen, ca 350 kr uka:
Spagetti Carbonara
Potet og purresuppe
Blomkålgrateng
Pannekaker
Pai av bacon og potet
Calzone med kjøttdeig
Hamburger og stektepoteter

Hva trenger du og hva må du gjøre:

Handleliste


Hva
Mengde
Ca pris
Pasta
500 g
20 kr
Potet
1 kg
15 kr
Persillerot
1 stk
15 kr
Purre
1 stk
10 kr
Løk
2 stk
5 kr
Tomat
1 stk
5 kr
Sitron
1 stk
5 kr
Trippel salat
1 stk
20 kr
Blomkål
1 stk
15 kr
Bacon
Ca 300 g
40 kr
Kjøttdeig/karbonadedeig
400 g
50 kr
Egg
6 stk
25
Parmesan
1 stk
50 kr
Kremfløte
1 stk
25 kr
Melk
1 liter
15 kr
Smør
1 pakke
25 kr
Hvetemel
1 kg
15
Gjær
1 stk
2,5 kr
Samlet sum

Ca 357,5



Spagetti carbonara
200 g pasta
150 g bacon
1 egg
1-2 ss revet parmesan
Litt kokevann fra pastaen
Salt
Pepper

Kok pastaen i rikelig med lettsaltet vann. Mens vannet koker opp, del opp baconet i passe små biter og sprøstek i panne. Pisk egget godsammen og tilsett ca 1 ss fra kokevannet til pastaen. Når pastaen er fedig kokt hel av vannet. Ha pasta sammen med det vispede egget i en bolle. Bland godt, tilsett bacon, parmesan og plenty med pepper. Bland det hele godt sammen.

Potet og purresuppe
200 g poteter, skrelt
75 g persillerot, skrelt
1/2 liter (hønse)buljong
1 purre
1/2 dl kremfløte
Salt og pepper

Skjær poteter og persillerot i små terninger. Kok dem møre i hønsebuljon sammen med i ca 25 minutter. Kjør suppen en i en hurtigmikser til den er jevn. Hell suppen tilbake i kjelen og tilsett purre i skiver samt fløte. La det koke i 2 minutter. Smak til med salt og pepper og server suppen rykende varm med godt brød til


Blomkålgrateng
1 lite hode blomkål eller 1/2 stor
1 ss smør
1/2 stk løk
11/2 ss hvetemel
11/5 dl melk og kokekraft fra blomkål
1 ts salt
pepper
1 egg

Varm ovnen til 200 °C. 
Rens og del blomkål i buketter og kok i lettsaltet vann i 2 min, de skal ikke kokes møre! Ta opp og la renne godt av seg.  Smelt smør, tilsett finhakket løk, og surr til løken er blank, rør inn hvetemel og spe med melk. Kok opp under omrøring. Smak til med salt og krydder.  Avkjøl sausen litt og rør inn eggeplomme. Stivpisk eggehviten og vend dem inn i sausen. Legg de avrente blomkålbukettene i en smurt form, hell over sausen og dryss over malt brød. 
Stek gratengen på nederste rille i stekeovnen ved 200 °C i 30-40 min.


Pannekaker
3 dl hvetemel
4 dl melk
2 egg
Visp sammen melet og halvparten av melken. Visp til røren er klumpfri. Tilsett resten av melken og eggene. La røren svelle i ca30 minutter ( men det er ikke verdens undergagn om du gjør det).  Hell røre i en panne og stek dem svakt brune

Serveres med sukker og nypresset sitronsaft, syltetøy eller hva annet du har i kjøleskapet som du mener passer.


Pai av bacon og potet
150 bacon, grovhakket
1/4 løk, grovhakket
300g poteter, i tynne staver
1/2 ss hvetemel
1 egg
1/2 dl melk
11/2 ss smør
Salt og pepper

Sett stekeovnen på 200 grader. Bland bacon og løk i en stor bolle, ha i potetene , drydd mel over og bland godt sammem. Visp eggene med litt salt og pepper i en annen bolle  og rør inn melken. Hell det over i bollen med bacon og poteter og rør til at er godt blandet. Smelt smøret i en ildfastform eller en panne med høye kanter til det er lysebrunt. Hell i blandingen, jevn ut overflaten, og lag mønster med en gaffel. Stek i ovnen i ca 45 minutter. Skjær opp paien og server den varm ( dryss gjerne over litt finhakket persille).

Serveres sammen med halvparten av salaten som er kjøp inn. Bland sammen saft fra en halv sitron, olje, salt, pepper og litt sukker til en dressing.  Bland denne godt sammen med salaten


Calzone med kjøttdeig
Fyll
200 g kjøttdeig
1 løk grovhakket
1 tomat grovhakket
1-2 ss parmesan
1 sssmør
Salt
Pepper

Snitt et kryss i tomaten. Kok opp litt van , nok til at det vil dekke tomaten. Når vannet koker ha tomaten i vannet og la det ligge i ca 20 sekunder. Ha så tomaten i kald vann. Flå tomaten og grovhakk den.
Surr løken i varm panne med smør til den er blitt gyllen. Tilsett kjøtdeig og steik denne til den er blitt brunstek. Tilsett så tomat, pepper og salt og la det koke samme

Pizzadeig
125 g siktet hvetemel
1/2 ts salt
1/4 pakke gjær
0,6 dl fingervarmt vann
olivenolje til platen, viss du ikke bruker bakepapir

Forvarm oven på 250 grader
Lag deigen i en kjøkkenmaskin eller for hånd. Sikt melet i en stor bolle. Lag en fordypning midt i melet. Rør gjæren i vannet. Hell blandingen i fodypningen. Arbeid ingrediensene sammen med fingerene til en myk deig. Elt den deretter grundig slik at den blir glatt og elastisk ( ca 10 min i maskinen ).
Form deigen til et rundt emne, skjær et kryss oppå, dekk bollen , og sett den lunt til deigen har hevet til dobbel størrelse, ca 30 minutter.
Legg deigen på melet bord. Klapp den litt flat, og kjevl den ut  til en ca 1/2 cm tykk runding. Legg deigen på pa bakepapir på en bakeplate, og strekk og trykk kantene, så deigen fyller hele platen. Husk at kantene skal være tykkere enn midten. Fordel fyllet på deigen , men la de ytterste 2 cm, rundt kanten være fri. Steketid vil avhenge av fyllet

Hamburger og stekte poteter
Hamburgerbrød
1,25 dl melk
1/2 dl vann
1/2 ss sukker
1/2 ts salt
1/pakke fersk gjær
ca 250 gram hvetemel
25 gram smør, i terninger
Egg til pensling

Bland sammen alle tørrvarene i en bolle. Bland sammen melk og vann, bland ut gjæren i dette. Ha vesken sammen med tørrvarene og elt godt, enten i maskin eller for hånd i ca 10 minutter. Tilsett så smøret og elt videre i ca 10 minutter. Dekk til deigen og la den heve til dobbel størrelse. Bak ut deigen i "boller" på ca 100g, la disse heve til dobbelt størrelse, pensle med egg og steik i forvarmet ovn på ca 230 grader i 12 minutter.

Hamburgere
200g kjøttdeig
1/2 løk finhakket
1 ss revet parmesan
Salt
Pepper
Det som er igjen av egget etter at du har penslet hamburgerbrødene (pisket)

Bland sammen kjøttdeigen, den finhakkede løken, parmesanen, salt, pepper og pisket egg. Form farsen til passe store hamburgere, ca 100 g hver. Sørg for at det er en liten dump i midten, dette gjør at burgeren blir like tykk over det hele når du steiker dem.
Steik i smør på varm panne, som settes ned til middels varme når smøret bruner. Følg med på kjøttet.Når "grå" steikefarge har krøpet ca 2/3 opp på burgerene så vender du dem om, og steiker dem halvparten av tiden du brukte på den første siden

Del opp hamburgerbrødene, ha på saus, ketchup ect viss du har. Finn fram det du har igjen av salat, løk og bruk dette til å garnere med

Stektepotetbåter
250 - 500 g poteter
1 ss smør
3 ss olje
Salt
Pepper

Vask og skjær potetene i båter. La gjerne skallet være på. Ha godt med olje og/eller smør i stekepannen og bruk bare 1/3 varme (litt avhengig av ovnen din). Ha i potetbåtene. Dryss litt salt og eventuelt andre krydder over. Friske timian f.eks. egner seg veldig godt sammen med poteter.
Stek *lenge*. Rot ofte rundt i pannen. Stikk en kniv i potetene for å undersøke om de er ferdige. Stek på høyere temperatur mot slutten om du ønsker mer stekeskorpe.

Ingen kommentarer:

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...