I det
siste har media kunne fortelle oss at det har vært en økende vekst i salget av
svinekjøtt i Norge. Man skulle nesten tro at dette er en sensasjon som skal
gjøre oss alle lykkelige. Forstå meg rett, jeg har ikke noe i mot
svinekjøtt, det godt, allsidig og kan tilberedes enkelt viss det er behovet.
Likevel er jeg ikke ensidig posetiv eller imponert av denne "eksplosive"
salgsveksten.
Ta
en tur på en gjennomsnittig, Rema, Kiwi eller for den saks skyld Meny og du
møtes av hva som på avstand ligner på en bugnende kjøttdisk. Inntryket av
bugnende består jo nærere du kommer, men den blir kjedeligerer og kjedeligere,
når du endelig står der helt opptill kan du skue utover hyllemeter på
hyllemeter og kilo på kilo med svinekjøtt. Du kan velge mellom nakkekotelleter,
kotelleter, indrefilet, ytrefilet, svinekam, svinesteik, skank, strimlet, svine
entrecote ect ect ect. Det er en ensformighet og monotonisme som er den
katolske kirke verdig. Som skrevet så har jeg ingen ting i mot svin, jeg har
heller ikke noe i mot hammer, men en hammer kan ikke og bør ikke brukes til
alt. Det samme gjelder for svinekjøtt.
For
tiden er jeg i Trøndelag, noe noen ville kunne våge å kalle et av norges
matkammer, og også her har svinekjøtt invasjonen festet seg. Her kan man få tak
i svine etrecote, men en vanlig entrecote må jobbe harderer for. Her om dagen
fikk jeg det for meg at en god gryte, en Beef Bourguignon, ville være tinge å
lage. Siden dette er Trøndelag, så er alt litt lengre unna enn man tror, så var
en biltur på sin plass. Etter 12,5 km kom man endelig fram til nærmeste
butikk, Spar, her var det ikke annet enn svinekjøtt å oppdrive heller ikke på
Ica over gata var historien en annen. Så inn i bilen igjen, 27 km seinere i
Namsos var det bare å slå seg til ro med at Coop har bestemt seg for å avikle
butikk konseptet Mega til fordel for noe Gult, og mer svinekjøtt. Heldigvis er
Namsos en ordentelig by, og kan derfor skilte med en skikkelig slakter, M. Aakervik As,
her var det endelig mulig å få tak i oksekjøtt. Så nå var det endelig mulig
å snu, og kjøre de samme 40 km hjem igjen.
Jeg
er ikke sikker på hvorfor det er blitt slik at man må kjøre tilsamen 80 km for
å tak i grytekjøtt av storfe, eller hvorfor man velger å kalle beinløse nakkekotelleter fra svin for entrecote.
Jeg tror grunne til dette ligger i det samme dillemaet som diskujon om høna
eller egget. Spiser vi mer svinekjøtt siden det selges mer svinekjøtt,
eller selges det mer svinekjøtt siden vi spiser mer svinekjøtt. Uansett hva
svaret er så blir kostholdet vårt kjedeligere av det. Varier
kjøttmiddagened noe annet enn svin, varier kjøttmidagene med fisk- og
vegetarmat. Viss vi ikke vi gjør dette så blir vi hva vi spiser, nemelig
kjedelige.
Ps.
Etter 80 km kjøring med svigers bil (og svigermor) forplikter man seg til å
lage det man har sagt man skal lage.
Beef Bourguignon
Nok
til ca 7 voksne
250
g bagon, grovt delt opp
1,5
kg godt grytekjøtt av okse delt i terninger på 3*3 cm
100
g mel
350
g gulrot, delt i biter på ca 2,5 cm
600
g småløk, rensket
12
hele fedd hvitløk
3
store tomater, uten skinn, grovt hakket
3
ss olivenolje
7,5
dl oksebuljong
1,75
dl cognac
1
flakse (7,5 dl) rødvin fra burgund
600
g sopp
2
ss tørket timian
1
ss brunt sukker
1
ss tomat pure
Forvarm
ovnen til 170 grader. Sauer baconet i olivenolje i en stor jerngryte over høy
tempratur til baconet er blitt ganske sprøtt, ca 8 minutter. Bruk en hullskje
til å fjerne baconet, slik at mest mulig fett blir igjen i gryta, over på
kjøkkenpapir. Tørk kjøttet godt med kjøkkenpapir, krydder så
generøst med salt og pepper, vend kjøttet i melet til alt er godt dekket,
Brun kjøttet i panne i tre omganger, på høy varme, i samme panne, ca 5 minutter
pr omgang. Ha kjøttet over i en stor bolle etterhvert som du blir ferdig. Når
alt kjøttet er brunet ha i løk og gulrot i panna og sauter til løken er blitt
lys brun, ca 6 minutter. Tilsett så hvitløken og steik viderer i ca 1 minutt.
Ha så grønnsakene over i bollen med kjøttet.
Tilssett
2,5 dl kraft og Congacen i gryta , la det koke til det er redusert ned til
sirup, ca 8 minutter. Ha kjøtt, baconet, grønnsaker og eventuell kraft fra
dette tilbake i gryta. Tilsett vinen, sopp, tomateter, timian, sukker, tomat
pure, og resten av krafta. La det hele koke opp men du rører av og til. Legg på
lokk og sett i ovnen. La alt stå til kjøttet er blitt mørt, ca 1 - 2
timer.
Ta
av kokekrafta og ha denne over i en bred panne. Reduser mengden med ca 1/3,
smak til med salt og pepper. Helle kokekrafta tilbake over kjøttet og grønnsakene,
varm alt opp til kokepunktet på lav varme. Server
Dette
gjør seg godt med potetstappe og en frisk grønn salat
Kommentarer
Det er alltids mulig å få tak i annet kjøtt som f.eks vilt eller større utvalg fugl, men da må man gjerne til et spesielt utsalg.
Jeg har også pludret litt med tanken på om ikke det hadde vært bedre for de få dyretypene vi spiser om det rett og slett var et større utvalg dyr vi avler opp og spiser. Jeg kunne gjerne tenke meg å se både gås, and og kanskje også geit i norsk dagligvare.
Eh, dagdrømmer. Folk vil ikke ha annet enn lørdagsbiff og røkte koteletter uansett. Heldigvis er det viltutsalg i nærheten og billig fransk andebryst/lår over grensen.
@anonym: viss du bor i oslo , eller et annet sted med en hallalslakter, så øker dette muligheten for å få tak f.eks killingkjøtt (geit)
Jeg jobber en en av norges ledende matvarekjeder, der vi har stor fokus på utvalg og ferske råvarer.
Problemet med dette er at folk flest setter pris som nr 1. Vi leker ikke butikk så vi er pant nødt til å gi kunden det de vil ha. Svinekjøtt går det mye i, av alle typer. Rett og slett for at der er billig og butikkene tørr å ha mye av dette inne og ute i diskene.
Jeg skulle ønske jeg kunne stå å selge godt mørna biffer, flott marmorerte, T.bein steik, Cote Biff hengemørna storfe kjøtt, hjemmelaga ditt og datt, men de hadde vi kått konkurs.
Butikkene har kapasitet, og faglig dyktighet, men når kundene velger pris som det tyngste kriteriet, så er det ikke lett.
Samtidig er det mange som sliter såpass økonomisk at de må handle de billigste varene.
Når det er sagt, er jeg glad for at vi fremdeles har så mange produkter av svinekjøtt i utvalget. Det er det eneste sikre kjøttet vi kan spise alle vi som ikke kan spise halalslaktet kjøtt.
Men når majoriteten av befolkningen i oslo er villig til å kjøre lengre for å spare 10 kroner kiloen for f.eks lammelår eller flintsteik, så sier det seg selv at butikkene satser på pris. Ja butikkene setter ekstremt mye fokus på pris, men tenk dere til grunnen da. Du prøver ikke å selge langrennski i sahara gjør du, du appelerer til målgruppen du prøver å lokke til deg. Målgruppen til butikker i norge (les nordmenn) er EKSTREMT prisbevisste, noe som vises i alle underskøkelser.
Butikker kan ikke leve uten å tjene penger, og de kan heller ikke ha stort utvalg hvis ikke kunder kjøper hele utvalget.
Men hvis du er av de personene som faktisk bryr deg om utvalg så finnes det heldigvis et par kjeder her i landet som faktisk satser på bredt ferskvaresortiment. Det koster kanskje litt mere der, men hvis du tenker på hva de butikkene bruker i lønnskostnader, og hvor mye arbeid som ligger bak en enkelt biff på din tallerken, helt fra bonden og hjem til deg, ja da er det kanskje ikke så dyrt alikavel.
Men at man skal klage på utvalget og si at det kommer mere svinekjøtt når det faktisk er kylling som er det kjøttet som har flest nyheter, da bør du gjøre en bedre jobb med å finne det du vil ha.
Det er to ting som slaar meg i forhold til hvordan ting er hjemme, det er utvalg og pris. Naar det gjelder utvalg saa er det saa uendelig mye stoerre her. I norge saa selges det utvalgte stykker av dyret som gaar igjen i alle butikkene, mens her selges tilsynlatende alle deler av dyret og stykker/deler av dyret jeg aldri ser i vanlige butikke hjemme. Alt fra indrefilter, nakkestykke, foetter og lever. Utvalget av hver enkelt kjoettype er tilsynelatende stoerre enn utvalget av alle kjoettyper i Norge, tilsammen.
Naa er ikke pris veldig lett aa sammenligne, men en kan faa en viss ide uansett...her selges kjoett fra ca 12 kroner kiloen og oppover...til ca 100 kroner kiloen for indrefilet av storfe. Indrefilet paa Meny koster godt over 400 kroner....
Naar det gjelder utvalg saa er det darlig over hele fjoela....bare frukt&groent avdelingene her er jo storre enn halvparten av butikk arealene til mange butikker hjemme...
Jeg handler stort sett paa Meny selv og gjper det mye pa grunn av utvalget deres, men det kommer aldri til aa bli det samme igjen...
BTW... Når skal det norske folk våkne opp og faktisk protestere på denne kommunistiske/diktatur regjeringen? Jeg skriver kommunistiske/diktatur fordi den regjeringen vi har nå virker som har et sterkt ønske om likhet for alle, eller et slags ønske om å få til et marxistisk-kommunistisk styresett. Noe alle i hele verden vet ikke går i praskis... Kanskje i teorien? Diktatur regjering fordi de gjør akkurat som de vil og de som sitter høyt nok oppe/har riktige leder posisjoner/er inne i den riktige vennekretsen (f.eks. Janne Kristiansen) og bryter lover, blir bare omplassert til andre lederstillinger eller liknende. De blir jo aldrig straffet. Andre legfolk som glemmer en regning på 100 kroner blir forfulgt og får inkasso og betalingsannmerkning og hele livet ødelagt. Ja. Vær så snill å støtt den superkorrupte regjeringen vi har nå som deler ut hundretusener av kroner til venner og bekjente uten at det skjer en DRITT!!! De setter så høye skatter og avgifter at vi ikke har råd til en kjøttbitt engang. Morn-Jens!
Gratulerer med verdens mest korrupte regjering som ennå ikke har blitt tatt... Solgte tungtvann til Israel i det skjulte i sin tid - Jens Christian Hauge / Einar Gerhardsen (ref. dokumentar på NRK i går), noe som gjorde at Israel i dag har atomvåpen!!!
Og vi sitter som noen tullinger og ser på uten å tørre og gjøre noe...
Du er jammen lur... Har du noen gang tenkt på hvordan naturen er bygd opp? La meg gi deg et meget kort kurs. Kjøttspisere spiser andre dyr! Til og med sin egen rase. Slik er det bare og vært i tusenvis på tusenvis av år. De siste par-tre tusen årene har mennesker temmet dyr og hatt husdyr. Det vil si storfe, sauer, geiter, osv... Noen av disse blir brukt for avl, noen til melk, ull, skinnet blir brukt og selvfølgelig blir kjøttet spist når de blir drept. DEILIG kjøtt!!! Skulle alle mennesker på jorden i dag vært forbanna idiotiske vegetarinere, hadde hele verden vært et stort jorde og det hadde nok godt ganske dårlig med store deler av den delen av verden som i dag klarer seg veldig bra. Tenk deg om en gang til eller rett og slett voks opp!
Man blir rimelig lei av laks, ørret og torsk, samt fiskeboller og fiskekaker, etter en stund.
Siden produksjon av okser er lav i Norge av forskjellige grunner er det nok hovedsaklig eldre kuer som slaktes og selges som oksekjøtt.
Men pga. lavkarbohysteriet er det for lite kuer kunne jeg lese i avisene for en tid tilbake.
Og det medfører at det blir stor konkurranse for å kjøpe de skrottene som likevel blir til slakt og dertil høye priser som lavprisbutikker ikke kan akseptere.
Altså good bye til "oksekjøtt" i matdiskene.
Sic.
Folk er rare, i stedet for å bevege seg mye mer ved å gå til jobb eller sykle til jobb er man enda mer lat og erstatter karbohydrater med metta fett og diverse helseproblemer (som kommer om et par år, men som da ikke kan reverseres) og tidlig innleggelse på sykehjem pga. Alzheimer, Parkinson etc. som resultat.
Du kan spise 2 kg brød for hvert kilo fett du spiser, eller 1.5 kg kjøtt. (Kjøtt inneholder uansett masse fettsyrer i celleveggene i muskulatur, og sammensetningen kan bonden påvirke via maten som dyret får. Kraftfor produsert på hovedsaklig hvete og mais gir store mengder arakidonsyre, fettsyra som gir deg hodepine og hjertekrampe evt. blodpropp, eller, om bonden velger å bruke omega-3 rikt for, masse omega-3 fett som forhindrer det samme.
Men omega-3-holdig for er dyrt, også om man lar dyret beite fritt (gress etc. er omega-3 rikt!) fordi man må ha folk til å passe på dyrene.
Så jeg tror vi skal være glad for den tollmuren ja om man da ikke ønsker en snarlig bortgang fra denne verden i et smertehelvete mens man venter.
Ellers kan det godt bli mer fisk rundtomkring også. Norge har nesten like gode forutsetninger som Japan, og Danmarkfølger hakk i hæl, men når villfisken skal selges i Kina og vi får oppdrettslaks som er pakket i Vietnam hjelper det ikke mye.