mandag, januar 11, 2010

Fiskeren i røyken, eventuelt minnet om den gamle mannen, og abu-røykeren

Siden jeg ikke kommer til å få plass en ukemeny før i morgen, man må jo vente på lønn må vite, kan jeg jo bare fortsette med noen innlegg litt på siden av prosjektet, og hva passer bedre i januar enn å mimre om tapte sommere og det bløde Sørlandet. Jeg har skrevet noe om fisk tidligere, både om kokt torsk, laks og sild, men det er en fisk jeg kanskje ikke har gitt den plassen som den fortjener. Jeg tenker på makrellen, ingen fisk symboliserer sommer og Sørlandet mer enn den. Det er dog totalt feil årstid for dette, men pytt pytt.


Makrell kan spises på mange måter, men det er to som jeg forbinder med sommer mer enn noe annet. Stekt makrell med nykokte poteter og agurk salet og ikke minst varmrøkt makrell. Den siste krever et abu-apperat. En liten røykovn som drives på rødsprit. Denne lille ovnen har fasinert meg fra ung alder, det som kom ut av den smakte himmelsk, men jeg skal ikke skyve det under en stol at den åpne flammen også spilte en rolle.
Abu røykeren er noe jeg forbinder med Farfar. Da jeg var mindre var det Farfar som ordnet med abu-appereat og det var farfar som røkte makrell. Det var den gamle mannen, den gamle røykeovnen og makrellen. En makrell som smakte himmelsk, en smak som ikke har hatt vondt av å leve i minnet .Farfar var familiens mester på det å røyke makrell, nå som han ikke er blant oss mer er det Ulf og pappa som tar tradisjonen videre. Jeg skulle gjerne ha røkt mer fisk, men jeg har ikke fått skaffet meg en abu-røyker, og tilgangen på fersk makrell er så som så i byen.


Det er likevel en ting jeg mener er viktig å påpeke når det kommer til makrellen og det er at den er best fersk, om sommeren. Jeg vil faktisk gå så langt å hevde at makrell , med et mulig unntak for makrell i tomat, er sesongmat. Makrell, i alle fall fersk makrell, bør i mine øyne nytes på sommeren helst rett etter at den har kommet opp av vannet.

Denne holdningen, både at fisken skal spises om sommerens og at den skal spises fersk, går litt på tvers av hva fangstmengde ofte tillater, og man kan bli fristet til å fryse ned litt for mye i den tro at det smaker like bra til vinteren, det gjør det ikke. Det er nemlig slik at det å fiske makrell er kanskje noe av det morsomste du kan gjøre med et fiskesnøre, eller mer riktig å si med ei regle. Alle som noen gang har heve ei regle ut og havna i en makrellstim skjønner hva jeg skriver om . Når du kan dra opp seks til åtte makrell i trekket er det veldig vanskelig å slutte, og viss du gjør dette en til til tolv ganger sitter du plutselig med mellom 70 til 100 makrell. Heldig viss er det ofte lett å bli kvitt overskuddet siden mange vil ha makrell, men du kan også ha uflaks og brenne inne med et par hundre stykker viss det viser seg at alle andre har vært ute å fisket også.

Jeg har personlig erfaring med det å fiske litt formange makrell, påflgt av noen små utfordringer med å bli kvitt dem . For mange år siden, mens farfar fortsatt var i live og jeg gikk på barneskolen, var farfar, onkelen min, mamma og jeg ute etter makrell. Vi havnet i den overnevnte situasjonen , rett oppi en stim, og fikk der etter med makrell. Når vi hadde kommet til femti makrell eller så sluttet de fleste å fiske, men onkelen min og jeg klarte ikke å gi oss. Vi dro vel opp godt å vell en femti til, da var bakken og ikke minst mammas tålmodighet slutt. Siden bakken var full datt fisken på dørken, all fisk som havnet på dørken heiv mamma ut, og onkel ( mammas bror) fikk streng beskjed om at nå var det slutt At mamma fikk oss til å gi oss var nok en god tin, for som jeg husker det var det ganske så vanskelig å få avsetning på fisken når vi kom til land.


Stekt makrell
Makrell ( her er det best med Sik, den tidligste makrellen)
Rømme
Salt
Pepper
Persille

Rens fisken, snitt makrellen i skinnet på filetsidene krydre fisken godt på utsiden og innsiden. Stapp fisken med ferskpersille. Steik i panne med smør til fisken er blitt sprø i skinnet. Når fisken er ferdig stekt legg opp i et par rømmeklatter. Server med potterter og agurksalt.

Agurksalat.
2 hg Agurk
2 ss Eddik
2 ss sukker
1 dl vann
Salt
Hvit pepper

Skrell agurken delviss, og kutt den opp i løvtynne skiver. Løs opp sukkeret i vannet tilsett eddik og krydder. Bland sammen.Varmrøkt makrell
4-6 makrellfileter ( 2-3 hele fisk)
Salt
Pepper
Einerbær

Abu-apperat
Rød-sprit
Bjørkeflis
Einer

Det man trenger for å varmrøyke er et Abu-apperat. Et Abu apperatet får ma kjøpt på de fleste viltbutikker. For å bruke det trenger man Rød-sprit, bjørkespon som også kan kjøpes og einerbær. Strø flis og einer i bunnen av apperatet. Fyll rød-sprit i tenneren legg fisken i trekk over lokket og tenn opp.


Filliter fisken, krydder demn godt på kjøtt isa og la dem stå kjølig natten over. Legg filetene på rista i abu apperatet, tenn opp og vent. Når spriten har brent ut er fisken ferdig. Det sitter pein i fileten, disse fjernes enklest etter røyking da slipper kjøttet bedre. Stryk over fileten fra halen mot hodet, du vil kjenne beina som stikker opp, bruk en pinsett til å trekke dem ut med.

1 kommentar:

Anonym sa...

hvorfor ikke:)

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...