fredag, oktober 07, 2011

Treets fristelser.

Eplet har en lang og brokete historie som fristelse, og vel og bra er det for det er utrolig mye godt du kan lage av dem. Her på Sandøya har jeg tilgang til en relativ sto frukthage, noen vil kanskje gå så langt å si stor,  og med en høst som i år så gir det utrolig mange muligheter.Derfor  gjelder det å ikke falle i den fella som Vg beskrev i går, nemlig at frukt blir liggende i hagene å råtne mens vi går i butikken for å handle frukt.  
Da er det bedre å bruke dem til å lage egen eplesaft, eplemost, eller noe annet godt


Hjemmelagd eplesaft
2 ti liters bøtter med epler 
1 Eletrolux kjøkkenasistent, med tillegsutstyr for mosing 
1 dørslag 
1 stort klede med muselin 
1 hevert 
8 flasker av 75 cl 
1 stor gryte 
Vann 


 Vask eplene godt, del dem så opp i passe store biter. Monter opp kjøkkenasistenten, sett på kvern og tillegsutstyr slik at den kan brukes til å lage saft med. Sett opp en bolle for å fange opp saften, og en ville for å fange opp avfallet. Sett også opp en av ti liters bøttene sammen med dørslagetog muselinen, slik at du kan sile safta underveis. Når alle eplene er kvernet opp, og du har fått silt all saften en gang, har du ca 6-7 liter med saft. Sil den, og rens, saften et par gagner til. Slik fjerner du mest mulig av eventuelt bunnfall.


 La safta stå kjølig, og rolig over natta, slik at eventuelt bunnfall får samlet seg. Bruk heverten til å fylle de reine flaskene. Når flaskene er fylt setter du dem i en gryte med vann godt opp på halsen. Kok opp vannet slik at du får drept eventuelle ulumskheter i safta. Dette kan du godt gjøre to ganger. Skum av eventuelt skum som skyller oppstå. Skru på kirkene godt, og la flaskene avkjøle. Slik skapes undertrykk, og saften holder lenger.

Ingen kommentarer:

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...