Gjør et nytt forsøk med surdeig. Den ene surpompen kjenner jeg fra før, han andre er helt ny her på kjøkkenet. Vi får se hvordan det går
Grov surdeig
Dag 1 - 2
100 g ( økologisk) sammalt rug, mellomgrov
1 dl lunket vann
Bland vann og rug i en bolle, dekk med platfolie. La det stå i romtempratur i to dager. Det skal begynne å boblelitt, og gjerne lukte litt.
Dag 3 - 4
100 g siktet rugmel
Ta rugmelet i blandingen fra dag 1, og elt til en ganske fast deig. Legg den i en ren bolle, og dekk med plastfolie. La den gjære i en til to dager. Den skal bli kleberig og ha fått små bobler, den er da klr til å friskes på nytt. Den vil mest sansynelig ikke ha hevet seg mye, om noe i det hele tatt.
Dag 5 - 6
50 g surdeigsbase
1/2 dl lunket vann
Ca 100g siktet rugmel
Ta av 50 g surdeig, og kast resten. Bland surdeig og vann, og tilsett rugmel til du får en fast deig. Ha deigen i en ren bolle, og dekk med plastfolie. La den står i romtemperatur i to dager. Den kan virke etter en dag som om deigen ikke har hevet seg noe særlig, men om du lukter på den , vil du kjenne en syrlig lukt, og åpner du deigen forsiktig, vil du se at det er små bobler underoverflaten.
Dag 7
50 g surdeigbase
11/2 dl lunket vann
75 g siktet rugmel
100 g sammalt rugmel, mellomgrovt
Ta av 50 g surdeig, og kast resten. Bland surdeig og vann, og tilsett rugmel til du får en fast deig. Ha deigen i en ren bolle, og dekk med plastfolie. La den står i romtemperatur 12 -18 timer. Surdeigen skal nå ha startet,slik at den er klar til bruk. Er det lite futt i deigen, er det bare å repetere prosessen i flere dager
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar