torsdag, april 07, 2011

To surpomper på kjøkkenet


Gjør et nytt forsøk med surdeig. Den ene  surpompen kjenner jeg  fra før, han andre er helt ny her på kjøkkenet. Vi får se hvordan det går

Grov surdeig
Dag 1 - 2
100 g ( økologisk) sammalt rug, mellomgrov
1 dl lunket vann

Bland vann og rug i en bolle, dekk med platfolie. La det stå i romtempratur i to dager. Det skal begynne å boblelitt, og gjerne lukte litt.

Dag 3 - 4
100 g siktet rugmel

Ta rugmelet i blandingen fra dag 1, og elt til en ganske fast deig. Legg den i en ren bolle, og dekk med plastfolie. La den gjære i en til to dager. Den skal bli kleberig og ha fått små bobler, den er da klr til å friskes på nytt. Den vil mest sansynelig ikke ha hevet seg mye, om noe i det hele tatt.

Dag 5 - 6
50 g surdeigsbase
1/2 dl lunket vann
Ca 100g siktet rugmel

Ta av 50 g surdeig, og kast resten. Bland surdeig og vann, og tilsett rugmel til du får en fast deig. Ha deigen i en ren bolle, og dekk med plastfolie. La den står i romtemperatur i to dager. Den kan virke etter en dag som om deigen ikke har hevet seg noe særlig, men om du lukter på den , vil du kjenne en syrlig lukt, og åpner du deigen forsiktig, vil du se at det er små bobler underoverflaten.

Dag 7
50 g surdeigbase
11/2 dl lunket vann
75 g siktet rugmel
100 g sammalt rugmel, mellomgrovt

Ta av 50 g surdeig, og kast resten. Bland surdeig og vann, og tilsett rugmel til du får en fast deig. Ha deigen i en ren bolle, og dekk med plastfolie. La den står i romtemperatur 12 -18 timer. Surdeigen skal nå ha startet,slik at den er klar til bruk. Er det lite futt i deigen, er det bare å repetere prosessen i flere dager

Ingen kommentarer:

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...