torsdag, september 30, 2010

Likørens intogsmarsj

Vel, da var likørene ferdig.  Limoncellon og Kirsebærlikøren har  vært ferdig en god stund. Likevel har de ikke klart å bevege seg fra norgesglassene til fine flasker ennå, men det skyldes mest min lathet.

Limoncello

16 sitroner ( økologiske, og godt vasket)
1 liter 60% sprit
1 liter vann
500 g sukker
Tålmodighet i store baner

Vask 16 sitroner for å fjerne smuss og voks. Fjern skallet med en skarp potetskreller. Pass på at du bare får med det ytterste laget - ikke noe av det hvite skal med. Legg skallet i et Norgesglass som rommer mer enn 1 liter. Hell over spriten

La skallet og spriten så på et mørkt sted så lenge du klarer ( +60 dager). Kok opp en liter med vann og bland inn hvitsukker slik at du får en blank lake. La laken kjøle ned.

Sil spriten fra sitronskallet. Miks sprit og sukkerlake forsiktig samme. Prøvesmak underveid. Ikke la Limoncelloen bli for søt, men detter er en smak sak. Hvis du synes likøren bli for sterk, kan du bare helle på mer vann..

La likøren stå noenlunde urørt i flaskene i en uke eller to, slik at de nye ingrediensene blir kjent med hverandre. Til slutter putter du flaska ned i fryseren. Nå kan du ta den en liten likør fra tid til annen, fortrinsviss etter en god italiensk middag. Ta det rolig sprit fryser ikke, så dette er helt ufarlig.

Viss du skulle ende opp med Italienere på besøk kan det være greit å ha en flaske Grappa liggende for gutta. En del italienske menn ser på Limoncello som en rein damedrikk

Kirsebærlikør

500 g kirsebær
300 g sukker
1/2 liter 45% sprit
8-10 nellik
1 kanelstang   

Likøren kan godt lages av fryste bær. Fjern stilkene og ta steinene ut av minst halvparten av bærene. Beholder du alle steinene i, får likøren en for sterk smak av stein.
Legg bær og sukker lagvis på glass og hell spriten over. Tilsett nellik og kanelstang. La det stå i romtemperatur minst 6 uker.

1 kommentar:

Sløystein sa...

Sjer digg ut, men hi likørns inntogsmarsj nå me at du hi roinna trædve?

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...