Dette er en oppskrift som Guri tipset meg om etter at hun hadde funnet den i et diskusjonforum, for mange rare ting. Der gikk brødet under titlen "Brødet en fireåring kan lage". Jeg tror at det er helt sant at dette er et brød en fireåring kan lage. Kanskje ikke av de mest opplagte grunner , for selv om dette muligens er verdens enkleste oppskrift, så er det andre kjenneteng ved fireåringer som er mer avgjørende vil jeg hevde. Du må nemlig ha en hyperaktiv fireårings vilje til å våkne om morgnen for å ha dette børdet klart til hva andre ser på som et levlig tidspunkt for frokost på en lørdag.
For å presentere dette brødet på en mer vedig måte, overlater jeg ordet til The New York Times utsendte:
Vel, tilbake til ideen om fireåringen. Det tar kanskje bare 20-sekunder å blande deigen, men deigen bør stå over natta, og du må opp to timer før deigen skal i ovnen for å gjøre den klar. Jeg klager ikke over noen av delene, for dette brødet er verdt lage, men det er ikke til å komme unna at det føles unektelig noe underlig å stå opp kl 0600 for å fikse frokosten kl 1000. Dog er ferie tiden for merkklige innfalll og prosjekter, så man kan da leve med det. Ulempen er selfølgelig at man kan riskere at brødet faller i så god smak at det blir forventet nybaktbrød hver morgen.
Oppskriften på verdens enkleste brød, for morgenfugler, er som føgler
10 dl ( 500 g) mel.
3 ts ( 15 g) salt
1/4 ts tørgjær, eller en ært frisk
5 dl vann
1 stk ildfast/jerngryte med godt lokk
Bland ingrediensene raskt sammen, pass på at det ikke er noen tørre klumper i røra. Sett røra til hevning over natta. Stå opp grytidlig, og vend deigen over seg selv fire ganger, før du setter deigen til heving i to timer til. Sett ovenen på 200 grader, sett gryte med lokk inn samtidig, og la stå til deigen er klar. Ta ut gryta og legg deigen over, legg på lokk og steik i 30 minutter med lokket på. Ta av lokket og steik i femten til tjue minutter til, slik at brødet får en fin farge og sprø skorpe. Ta brødet ut av ovnene, og velv det ut på en rist. La brødet avkjøle.
Ha en fortrefelig frokost
Stuertsyndrom: Syndromet er preget av stor kjøkkenglede og en akutt og ofte ubegrunet redsel for å lage for lite mat. Navngitt av Steinar Thorsen, men dokumentert av Stuert Bjarne Thorsen (1919-2002). Typiske symptomer er å våkne av en akutt redsel for å gå tom for poteter midtveis i Atlanteren. Stuertsyndromet er arvelig og har til nå vist seg å ramme alle mannlige etterkommere i Thorsen slekta uavhengig om de er stuerter eller ikke
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
1 kommentar:
Kom over ei heil bok om "Knådfria bröd": http://paindemartin.blogspot.com/2010/06/tatarata.html
Frå mainn bak Pain de martin!
Legg inn en kommentar