fredag, juli 30, 2010

Verdens enkleste brødoppskrift, for morgenfugler

Dette er en oppskrift som Guri tipset meg om etter at hun hadde funnet den i  et diskusjonforum, for mange rare ting. Der gikk brødet under titlen "Brødet en fireåring kan lage". Jeg tror at det er helt sant at dette er et brød en fireåring kan lage. Kanskje ikke av de mest opplagte grunner , for selv om dette muligens er verdens enkleste oppskrift, så er det andre kjenneteng ved fireåringer som er mer avgjørende vil jeg hevde. Du må nemlig  ha en hyperaktiv fireårings vilje til å våkne om morgnen for å ha dette børdet klart til hva andre ser på som et levlig tidspunkt for frokost på en lørdag.

For å presentere dette brødet på en mer vedig måte, overlater jeg ordet til The New York Times utsendte:


Vel, tilbake til ideen om fireåringen. Det tar kanskje bare 20-sekunder å blande deigen, men deigen bør stå over natta, og du må opp to timer før deigen skal i ovnen for å gjøre den klar. Jeg klager ikke over noen av delene, for dette brødet er verdt  lage, men det er ikke til å komme unna at det føles unektelig noe underlig å stå opp  kl 0600 for å fikse frokosten kl 1000. Dog er ferie tiden for merkklige innfalll og prosjekter, så man kan da leve med det. Ulempen er selfølgelig at man kan riskere at brødet faller i så god smak at det blir forventet nybaktbrød hver morgen.

Oppskriften på verdens enkleste brød, for morgenfugler, er som føgler
10 dl ( 500 g) mel.
3 ts ( 15 g) salt
1/4 ts tørgjær, eller en ært frisk
5 dl vann
1 stk ildfast/jerngryte med godt lokk

Bland ingrediensene raskt sammen, pass på at det ikke er noen tørre klumper i røra. Sett røra til hevning over natta. Stå opp grytidlig, og vend deigen over seg selv fire ganger, før du setter deigen til heving i to timer til. Sett ovenen på 200 grader, sett gryte med lokk inn samtidig, og la stå til deigen er klar. Ta ut gryta og legg deigen over, legg på lokk og steik i 30 minutter med lokket på. Ta av lokket og steik i femten til tjue minutter til, slik at brødet får en fin farge og sprø skorpe. Ta brødet ut av ovnene, og  velv det ut på en rist. La brødet avkjøle.

Ha en fortrefelig frokost

1 kommentar:

Øystein sa...

Kom over ei heil bok om "Knådfria bröd": http://paindemartin.blogspot.com/2010/06/tatarata.html
Frå mainn bak Pain de martin!

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...