torsdag, april 22, 2010

Vin, ikke bare forbeholdt festdagene.

Oppskrifter med vin møter man på både titt og ofte, og dette er som oftest en sur på minnelse om at det ikke alltid er like lett å oppdrive matvin i Norge. Før jeg nå fortsetter vil jeg bare påpeke at dette ikke er et  angrep på Vinmonopolet, jeg liker Polet. Det er få institusjoner i Norge jeg har møtt franskmenn, Italienere , Tyskere eller for den saks skyld Dansker skyte så uhemmet  av . Selv om det nok er mange som er forbannet på polet, og ikke minst avstanden til dette, så skal man huske på at Polet er en fantastisk leverandør av ikke billig vin, men derimot av  vin i mellomsjiktet og oppover. For å få glede av dette må man selvfølgelig innrømme at vin er mer en vin, og at det er en forskjell på kvantitet og kvalitet. Dette er jo faktisk noe nordmenn bør like, at kvalitetsprodukter er billigere enn billigproduktene.

Jeg skal innrømme at det tok noe tid før jeg klarte å ta dette innover meg. Første gang jeg fikk forklart dette var av en kompis som jobbet på Polet, jeg var vel rundt 18. Samtalen gikk vel noe som dette.
Styertsyndromet: Huff, vin er så dyrt på Polet
Kompis: Tja, billig vin er kanskje ikke den billigste
Styertsyndromet:???
Kompis: Du må huske at Polet ikke er en privat aktør så de legger ikke på så mye mer enn de statlige avgiftene. I motsetning til private aktører er ikke vi så opptatt av tjene en formue på de dyre vinene. Så jo dyrere vinen er i utgangspunktet, jo mindre utgjør avgiftene.
Styertsyndromet:???


Det tok rett å slett en god stund å akseptere at dyr vin i Norge var relativt billig, mens billig vin var relativ dyr. Det var ikke før jeg flytta til Danmark at dette gikk opp for meg, i Danmark er billig vin veldig billig, og dyr vin skikkelig dyr. Dette ble veldig tydelig da vi skulle kjøpe oss det som på Polet er en 150 kr flaske, og måtte ut med litt under 300 danske kroner. Som de fleste som har vært i Danmark hvet så er ei dansk krone mer verdt en en norsk 

Men tilbake til saken, vin i mat er det av en grunn. Ofte blir til at man lager mat med vin i når man har noen slanter stående, men det er egentlig ikke noe moro å være tvunget til å være avhengig av at man ikke drakk opp all vinen i den siste flaska. Det er slik at man fra tid til annen har lyst på en skikkelig risotto, og da skal det ofte hvitvin med, og det er ikke alltid at man har en slant stående. Jeg har prøvd mye rart for å erstatte vin, alt fra eplemost via sitronsaft til edikk/vann blandinger. Det egentlig bare innrømme det, det er ingen gode erstatninger for vin i mat.   

Så de sist åra har jeg konstatert at det bare er å krype til  korset og starte å kjøpe inn matvin av et eller annet slag. Jeg er klar over at kvaliteten på vinen du bruker har noe å si på kvaliteten på maten, men i denne sammenheng er det snakke om hverdagsmat og da kan jeg klare med uten Barollo.  Så selv om jeg nå har preket, og kanskje til og med messet, Polets  og ikke minst litt dyrere viners høysang,  er jeg i denne sammenheng på jakt etter billig vin. Her er igjen er Polet svaret, jeg fant både en hvit- og rød vin til en billig penge som gjør jobben. Jeg vil ikke anbefale å drikke disse, men i mat fungerer de.


Til slutt er det bare å si at hvitvinsdamet torsk er noe som også fungerer på torsdager, viss man tar seg tia til å ha et lite lager med billig vin i kjøleskapet.

Grytestekt torsk
4 torskefileter av 200 g
Salt og hvit pepper
2 hvitløksbåter, skåret i tynne skiver
4 vårløk, skåret i tynne skiver
2 ss finhakket dill
1 1/2 dl hvitvin
Revet skall ( bare det gule) og saften av 1 sitron
1 1/4 dl bladpersille, grovhakket
1 ss smør
Dampede sukkererter


Skyll filetene i kaldt vann, og tørk dem med kjøkenpapir. Gni dem inn med salt og pepper. Varm oljen i en teflonpanne ( eller en jernpanne), og fres hvitløken forsiktig til den er gyllen. Tilsett vårløk, dill, hvitvin, sitronskall og sitronsaft, og kok opp.

Ha fisken i panna, og legg på lokk. Skru ned varmen og la det trekke i 8 minutter. Ta fiskestykkene på, og legg dem på et varmt fat. Skru opp varmen og kok inn væsken til det halve. Tilsett persille og smør, drei pannen til smøret har smeltet, og hell sausen over fisken. 

Server med dampede sukkererter.

4 kommentarer:

Sløy sa...

Det er heller ikkje så dumt med ein sambuar som insisterar på å kjøpa inn tre-litringar no og då, for så å berre drikka opp halvparten før han blir sur. Blir masse god matvin av det!

Stuertsyndromet sa...

Det er også en mulighet, men da er man nødt til å være avhengig av slike innfall som å ikke drikke opp vinen. Det er en riskosport viss vinen er god.

Anonym sa...

Det som jeg finner irriterende er når man bare trenger litt vin. Til klassiske franske gryter som coq au vin eller boeuf bourguignon trenger man gjerne en flaske. Til bourguignongryta skal det i tillegg helst være pinot noirdruer. Da kryper jeg gjerne til korset og kjøper en flaske fra Bourgogne som starter på 120kr på mitt lokale pol. Faktisk ikke så dumt med trelitere. Man kan fint fryse resten av vinen. I porsjonspakninger blir det veldig greit. I følge noen kokker er det fy-fy å bruke vin man ikke selv ville drukket.

Stuertsyndromet sa...

Har ikke tenkt på å vinrestene, men skal huske på det framover. Skal si meg enig med disse kokkene du nevner. Det eneste jeg ønsker å påpeke er at vin gir et bedre resultatet enn erstatninger , men jeg er helt enig i at god vin gir et bedre resultet enn billig vin.

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...