tirsdag, april 20, 2010

Asparagus officinalis vei til gryta

Det er en grønnsak som er vår, nemlig asparges. Denne merkelige lille grønne stilken som presser seg fram er en drøm av smak og kvalitet. Det er nok enda litt tidlig med asparges som har vokst i norskjord, men de man får hos grønnsakshandleren nå står ikke tilbake for noe. Asparges er en av de plantene som vi drømmer om å dyrke fram i parsellhagen, men det er en ulempe med disse. Du må vise enorm tollmodighet. Asparges bruker mellom to og tre år på å få feste i jorda, så du må vente med høste disse i det samme tidsrommet. Så vi får se om vi år har vilje til å dedikere plass i hagen til noe som først vil gi avkastning om to år.

Kremet aspargessuppe med posjert egg på toast
800 g asparges, brekk av treene ender
Olivenolje
2 middels store salatløk, skrelt og hakket
2 selleristilker, dra av de harde trådene og hakk stilkene.
2 purre, vasket og hakket
2 liter god kylling-, eller grønnsakskraft
Havsalt og nymalt svart pepper
10 små, ferske egg, helst økologiske
8 skiver ciabatta eller bondebrød
En smørklatt
Extra vergine olivenolje

Skjær toppene av aspargesen, og legg til side. Grovhakk resten. Sett en stor, dyp kjele på varmen, og ha i en god klunk olivenolje. Fres løken, stilkselleri og purre i omkring 10 minutter, til alt er mørt og søtt, men ikke har fått farge. Ha i de hakkede aspargesstilkene  og kraften, og la alt småkoke i 20 minutter under lokk. Ta kjelen av varmen, og mos suppa med stavmikser eller i en blender. Smak til suppa gradvis - viktig! - med salt og pepper, til den smaker rett for deg. Sett den tilbake på varmen, tilsett aspargestoppene, og la det småkoke i noen få minutter, til toppene er møre.

Posjert egg
Rett før du er klar til å servere suppa, setter du en vid sauterpanne, eller en kjele på varmen,med 8 - 10 centimeter kokende vann i, tilssett en spiseskje med hvitvinsedikk. Bruk ferske egg og knekk raskt alle 10 eggene i vannet. Ikke vær redd for å pochere så mange av gangen. De behøver ikke å se perfekte ut. Etter et par minutter er de ferdige, for plomma skal være ganske rennende.Rist brødskivene. Ta alle eggene opp med en hullsleiv og legg dem på en tallerken. Ha en klatt smør på hvert egg. Ved serverign øser du suppa opp i varme, dype tallerkener og legg en ristet brødskive i  hver. Legg et pochert egg oppå, og skjær et snitt i det så det renner litt plomme ut. Dryss salt og pepper på, og dryss litt extra vergine oliven olje over

1 kommentar:

pepperkverna sa...

Åh som jeg gleder meg til aspargesen kommer! Da skal denne prøves! Hege

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...