tirsdag, januar 05, 2010

Torsk på nye veierJeg har skrevet om kokt torsk tidligere, og om at dette er en veldig god måte tilberede torsk på. Torsk er dog mer enn kokt torsk, noe som kan være greit å huske på fra tid til annen. Særlig viss man havner i diskusjon med mennesker, som har fått det for seg at de ikke liker fisk og særlig ikke kokt torsk. Her er det nok mange overkokte halestykker, og muligens dårlig rensing som må ta skylden. Jeg skal være helt  enig i at ingen av delene fører til en god middag, men en del burde kanskje også være store nok til å la dårlig erfaringer, fordommer og fare.  Torsk er ingen dårlig råvare, det er faktisk en fantastisk råvare som man burde nyte og viss man ikke gjør det i det minste gi en sjanse.
Jeg skal likevel innrømme at viss kokt torsk er det eneste forholdet du har til torsken, så kan jeg forstå at man kanskje kan gå litt lei ( på samme måte som man blir lei alt man spiser for mye av). Det er derfor viktig som skrevet over å huske på at det finnes mange andre måter å spise torsken, eller for den saks skyld all fisk, på. Du kan steike, panere, lage gryter eller former med fisk,  men utfordringen er at dette i stor grad gjelder fileter. Når det kommer til torskestykkene tenker man ofte at bruksområdet er noe snevrere. Derfor har jeg hatt lyst til å prøve noe nytt: ovnsstekt koketorsk med pancetta og pinjekjerner virket som en god ide.
Det hjelper også på lysten at jeg nå har et større lager med hjemmelagd pancetta som jeg har lyst til å finne ut hvordan fungerer i matlaging. Speket, røkt og sprøstekt  kjøtt gjør seg godt sammen med den reine smaken i torsk. Det er viktig å huske på at bacon, eller i dette tilfellet pancetta, har flere bruksområder en lutefisk når det kommer til fiskemiddagen. Jeg har testet ut pancettaen ved en tidligere annledning og det fungerte ganske bra, så dette blir kontroll forsøket.  

Ovnsstekt torsk med grønne bønner, pancetta og pinjekjerner
 700 g grønne bønner, strenglet og skåret i biter på skrå
1 fedd hvitløk skåret i tynne skiver
Salt og nymalt pepper
Olivenolje
4 tykke torske skiver, ca 225g hver
12 skive pancetta ( eller bacon)
1 god neve pinjekjerner
2 sitroner, delt i to
Ha de grønne bønnene i en ildfast form av passende størrelse. Ha i hvitløk og litt salt og pepper, og hell på akkurat nokk olje til at bønnene får en hinne på seg. Bland alt sammen godt. Legg torskeskivene mellom de grønne bønnene i formen, og dryss på litt mer salt og pepper. Legg skiver med pancetta, eller bacon, på torsken og blant bønnene. Dryss pinjekjerner over og drypp litt olivenolje over det hele . Nå tar du de halve sitronene og legger i formen - de kommer til å "stekes" sammene med de andre ingrediensene og ta farge, dermed blir de syltetøyaktige, søte og bredfulle av sitronsmak
Sett formen midt i stekeovnen og stek den på 220 grader i ca 15 minutter. Dette er meget rettningsvisende, du er egentlig nødt til å se det ann underveis. Det kan ta mer, og det kan ta litt mindre.. Legg et stykke aluminiumsfolie over fisken de første fem minuttene, deretter fjerner du folien. Du kan se at torsken er ferdig når det er lett å fjerne ryggbeinet. Dette er et måltid i seg selv, så server retten med alle de deilige steikesaftene fra formen dryppet over maten.

Ingen kommentarer:

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...