søndag, januar 03, 2010

Skank, alt annet en skanky

Det er noen matvarer som har et bedre rykte og rennome enn andre. Indrefilet, lammelår,T-bone steaks og så videre er godt kjent og anerkjent som fantastiske matvarer og måltider. Jeg skal ikke si eller skrive et vondt ord om noen av de overnevnte, bare tanken på dem gjør meg glad. Det som derimot er litt synd er at man mange ganger ser seg litt blind på disse råvarene og glemmer at det er mye mer der ute som er verdt en middag. Det er rett og slett litt for mange som må leve i skyggen av disse kjempene på middagsbordet.

De som har havnet i skyggen har ikke havnet der fordi det er mindreverdige varer, eller fordi det er vanskelig, men bare fordi man ofte blir blendet av de overnevnte.  En av disse råvarene er skanken, det være seg  svin eller lam. Skank er den nederste delen av leggen på låret eller bogen, og er et kjøttprodukt som på grunn av mye bindevev ofte kan oppfates som seigt. Viss man opplever at skanken er seig  kan det ofte skyldes at  den ikke er blitt varmebehandlet lenge nok. Skanken er faktisk ganske magisk når det kommer til kombinasjonen varme og tid. Mange ganger skal man være forsiktig med å overkoke kjøtt, men det gjelder absolutt ikke skanken.  Viss du lar en skank ligge lenge nok i oven, på høy nok varme, sammen med godt krydder og litt kraft vil du oppdage at det skjer noe fantastisk. Alt som gjør skanken seig endrer seg og gjør at kjøttet blir mørt og rett og slett fantastisk på smak. Helst skal kjøttet ha vært så lenge inne i varmen at den faller av beinet bare du truer med å se på det

Lammeskank med pastinakk, sitron og urter.
4 rødløk, delt i fire båter
6 hvitløksfedd, finnsnittet
4 timianskvister
4 lammeskanker, til sammen ca 1,2 kg
1 stor pastinakk, skrelt
8 salvieblader
Salt og pepper
2 1/2 dl kalvekraft

Gremolta:
1 spiseskje små kapers
1 hvitløksfedd
Revet skall av 1 sitron
Ca 2 1/2 dl bladpersille

Lag en seng av rødløk, hvitløk og timian i en dyp ildfast form. Legg lammeskankene oppå med pastinakk og salvieblader på toppen. Dryss på riklig med salt og pepper. Hell kalvekraft på, legg på lokk eller folie, og stek lammeskankene i ovnen ved 200 grader i ca en time. Ta av lokket, og stek dem i ytterligere ca 30 minutter, til kjøttet løsner fra beina.

Gremolata: Bland og finhakk kapers, hvitløk, sitronskall og persille med skarp kniv på en fjøl. Dryss gremolataen over lammeskankene og server.

Ingen kommentarer:

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...