søndag, januar 10, 2010

Vem kan segla förutan vind? Vem kan ro utan åror? Vem kan skiljas från vännen sin utan att fälla tårar?


Etter over fire år på samme stede har Stuertsyndromet nå fått en ny ankerplass. En ankerplass som er mer i overensstemmelse med navnet en tidligere. Det er litt vemodig å flytte, planet-thorsen var den aller første bloggen jeg opprettet og jeg har vært lojal mot denne hele veien, men nå er det kapitelet over og Stuertsyndromet har seilt videre.  Dette blir det allerførste innlegget skrevet her etter fortøying, så det får bli litt vemodig i stilen. 

Vem kan segla förutan vind?
Vem kan segla förutan vind?
Vem kan ro utan åror?
Vem kan skiljas från vännen sin
utan att fälla tårar?

Jag kan segla förutan vind,
Jag kan ro utan åror.
Men ej skiljas från vännen min
Utan att fälla tårar. 


Med en slutt kommer også begynnelser. En av de viktigste grunnsteinene i et godt kjøkken er skikkelig kraft. Så for å markere en ny start for stuertsyndromet, her er noen oppskrifter på  kraft.

Grønnsakskraft
1 løk
1 sjalottløk
2 fedd hvitløk
1 purre
2 gulrøtter
Oliven olje
Salt
Pepper
1 l vann

Kutt opp grønnsakene i passende stykker. Varm opp olje i en vid kasserolle, fres raskt hvitløken. Senk varmen og tilsett charlottløk og løk kuttet i båter og stek disse gyldene. Legg oppi gulrøtter og purre, hell over vann og kok opp. Skru ned varmen til like under kokepunktet og la det hele stå å trekke. Skum av eventuelt skumm og la det hele stå til det er redusert med 1/3 del. Sil og kjøl av

Kjøttkraft.
1 kg bein og avkapp fra okse eller annet dyr
1 Løk
2 sjalottløk
2 fedd hvitløk
2 Gulrøtter
2 ss olje
Einerbær
Salt
Pepper
Vann

Varm oljen i en bredbunnet kasserolle, brun kjøtt og bein raskt. Ta det ut igjen og legg oppi finhakket hvitløk, sjalottløk og løk oppi. Steik til løken er gyllen. Putt kjøttet og beina tilbake i gryta sammen med gulrøttene, einerbær og krydder. Fyll opp med vann til kjøttet og beina er dekket. Kok opp og skum av, skru ned varmen til litt under kokepunktet og la det trekke i et par timer, eller til at det er redusert med en 1/3del. Sil buljongen over i en ny kasserolle og reduser med 1/3del til. Sil på nytt og kjøl av.

Fiskekraft
1 løk
500g fiskebein
2 ss olje
kaldt vann

Skjær opp løk og fiske bein i passlige biter. Varm opp olje i en kasserolle, ha i løk og bein. Surr til løken er blitt gyllen. Hell over vann og kok opp, Det vil danne seg skum, dette skal skummes av . Bruk en skje eller en liten tesil til dette. Skru ned temperaturen til litt under kokepunktet. La det hele stå å trekke i ca 1/2time. Hel av og sil krafta i en ny kasserolle. Sett kasserollen tilbake på varmen kok opp og la den trekke til ca 1/3del av vesken har fordampet. Sil en gang til og avkjøl.

Hummer(Skaldyr)kraft.
Skall og hode av 1 hummer ( her kan man bruke både krabbe og rekeskall, og eventuelle blandinger viss man ønsker. Bare husk at smaken varierer)
2 ss oliven olje
3 sjalottløk
3 ss estragon stilker

Varm opp olja i en bred bunnet kasserolle. Legg opp i hummerskallet og fres dem. Bunnfallet fra hummeren skal karamelliseres, ikke brennes. Fyll på vann så skallet dekkes, legg i den hakkede sjalottløken og estragonstilkene. Kok opp og skum av, senk temperaturen til like under kokepunktet og reduser ned til den bare er 1/3del igjen. Sil og kjøl av.


Jeg har plassert Stuertsyndromet i Oslo på bloggkartet, og Jeg har forresten presentert bloggen min på Bloggurat.

Ingen kommentarer:

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...