Da har vi kommet til den første dagen i 2010, gårsdagen og avslutningen av 2009 var storslått. Jeg tar av meg hatten for et utsøktselskap, hyggelige mennesker og fantastisk mat. Uheldigvis er det nå slik at etter en god fest kommer en ikke like god dagen derpå.
Jeg har vært, og er ennå, ganske heldig når det kommer til de mørke sidene av dagen derpå . Jeg får ikke hodepine, og blir egentlig bare litt slapp. Dagen derpå krever likevel litt, den krever mat, den krever skikkelig mat. Så i dag er det blitt lasagne. Det som kjøtt,tomatsaus, ostesaus, ost og pasta ikke kan løse på dag som dag er ikke vært å forsøke å løse i dag.
Lasagne
500 g kjøttdeig
100 g smør
1 kinesisk hvitløk
6 sjalottløk
1 glass tomatpuré
1 boks hermetiske tomater
2 dl vann
1 ts tørket oregano
1 ts rosmarin
4 ss parmesan
12 pastaplater
Salt og pepper
100 g revet gulost
Steik halvparten av kjøttet i smøret sammen med grovhakket hvitløk og sjalottløk. Dersom du steiker alt kjøttet på en gang, blir temperaturen i panna for lav, og kjøttet blir kokt i stedet for brunet. Hell blandingen over i en kjele etter hvert som det blir ferdigstekt
Tilsett tomatpurén på andre steikerunde, og la den steike med i et minutt. Dette gir en fin karamellisert smak. Ha alt over i kjelen
Ha tomater og vann i kjelen sammen med oregano og rosmarin, og la det koke 10 minutter på svak varme. Smak til med salt og pepper
Lag hvit saus ( du finner oppskrifta lengre nede i innlegget), og bland inn 4 ss finrevet parmesan. Legg et lag av denne sausen i bunnen av en ildfastform. Deretter legger du et lag med 4 pastaplater, og endelig et lag kjøttsaus. Dette gjentas to ganger, slik at det til sammen blir tre lag.
Ha på riklig mengder gulost, og dryss salt, pepper og oregano over toppen. Steik i 40 minutter på 200 grader.
Server med nybakt brød og en god tomatsalat.
Hvitsaus
50 g smør
35 g hvetemel
2 sjalottløk
6 dl melk + 1 dl vann + 1 trening grønnsaksbuljong
Salt og pepper
Smelt smøret i en kjele og tilsett melet. Rør blandingen jevnt med en visp
Finhakk sjalottløken og ha den i kjelen . La dette koke i 5 minutter på svak varme for å fjerne melsmaken. Temperaturen er viktig: er det for varmt kan sausen brenne, er den for svak forsvinner ikke melsmaken.
Tilsett melk og kok opp under omrøring
La sausen småkoke i fem minutter, og smak til med salt og pepper
1 kommentar:
neste gang bør du prøve litt bacon i kjøttsausen (eller pancetta)- det gir en ekstra piff på lasagnen.
Legg inn en kommentar