torsdag, desember 31, 2009

Et godt nytt år


 De to siste årene har vi invitert til nyttårsfeiring , og det har vært veldig morro. I år er vi derimot invitert så vi skal ikke styre så mye som vi pleier og det skal faktisk bli veldig bra det også. Det er morro å orge til fest, men det er gaske greit å slippe i ny og ned også.

Vi har de siste årene spist gås til nyttårsmiddag, og det er noe jeg kan anbefale på det varmeste. Jg vet at mange foretrekker kalkun ( og jeg skal ikke komme å si at det er dumt valg), men viss du har spist kalkun allerede kan gås være et morsomt alternativ. Så for dem som tilfeldigviss skulle sitte på en tint gås ,på nyttårsaften og ikke helt har bestemt seg for hva som skal skje med den, er et forslag, Det er ikke helt slik vi lagde det sist, men dette var et av utgangpunktene. I tillegg er det  gått med litt spennende tilbehør så legger ved en oppskrift på  Rosenkål med pancetta, Marsala, kastanjenøtter og persille og Waldorfsalat. Glem heller ikke å ha med noen små og gode poteter ved siden av.

Helstekt gås
( Dette er en av oppskriftene som vi arbeidet ut i fra, vi fant den her )
Kjøp en gås på 3-5 kg og vær sikker på at det ligger en pose med innmat inni. Da har du nok mat til ca 6 personer. (Mer hvis du strekker middagen ut med forretter og tilbehør.) Stekingen tar 2-3 timer avhengig av størrelsen. Kjøttet er mørkt, søtlig, krydret og litt fruktig. Det er mest kjøtt i brystet, og noe i låret.

Tin gåsen sakte i kjøleskapet over flere dager hvis den er frossen. (NB! Dette kan ta opptil 4-5 dager for en stor gås.) Ta ut innmatposen og legg til side. Det burde være nakke, krås, lever og hjerte i posen. Klipp av vingene og legg dem til side, disse kan man lage god saus av.

Varm stekeovnen til 200 grader.

Fjern fettet som henger rundt nakken, det kan være en del fett der. Hvis man vil kan man smelte dette ned, sile det av og beholde det som gåsefett. Men man får også en del fett etter at fulgen er ferdigstekt.

Skyll fuglen og sørg for at den er godt renset. En gang måtte jeg selv fjerne hele halsen, en annen gang måtte rompen fjernes. Tørk gåsen godt med papir.

Man bør nå sette i gang med å lage kraft og ev. innmatssaus .

Gni gåsen godt inn med smør eller gåsefett utvendig, og krydre med salt og pepper både ut- og innvendig. Fyll ev. gåsen med svisker og eplebåter, eller annet fyll. Alt som brukes som fyll til kylling eller kalkun kan brukes.

Sett den på en rist i stekeovnen med en dyp og bred form under for å fange opp fettet. Pass på at brystet er vendt opp, det er nemlig lett å ta feil pga lårenes plassering som er litt forskjellig fra kylling.

Stek den i 30 minutter på 200 grader, senk så temperaturen til 160 grader og stek videre i 2 timer. Man kan teste om den er ferdigstekt ved å stikke en nål eller pinne inn i kjøttet og se om det renner ut klar saft. Hvis den er ferdig for tidlig, kan man legge over litt folie og senke temperaturen til 100 grader.

La gåsen hvile i 10 minutter. Det er svært kjedelig å bli brent.

Skjær forsiktig skiver av brystkjøttet, og skjær av lårene. Servér sammen med fyllet.

906 g Rosenkål
226,8 g Pancetta ( kutt dem i 1*1 cm terninger)
1 ss vegetabilsk olje
226, 8 kastanjenøtter
2 ss smør
1/4 Marsala
1 stor bunt fint hakket persille

Kutt av bunnen på all rosenkålen. Kutt så et kryss i hver av dem. Ha rosenkålen i en stor gryte med saltet vann og kok til rosenkålen er mør ( men de skal fortsatt ha litt motstand). Det tar ca 5 minutter, litt avhengig av størrelse.

Mens rosenkålen koker varmer du opp en panne som er stor nok til å holde alle ingrediensene og steker pancettaen i olje til de blir gyllende og sprø ( pass på at de ikke blir tørre)
Tilsett smøret og kastanjenøtter og rør med en tresleiv . Bruk sleiva til å presse på kastanjenøttene slik at de sprekker noe opp. Når de er gjennomvarme skrur du opp temperaturen og hiv på Marsalaen, la den koke ut i panna, og la den blande seg med fettet fra pancettaen og smøret med kastanjesmak til en fantastisk sirup. Vend inn rosenkålen, som har fått renne av seg, og tilsett halvparten av persillen.

Krydder med nykvernet pepper , salt skal være unødvendig pga pancetten men smak for å sjekke.

Ha alt over på et oppvarmet serveringsfat og spre over den resterende hakkede persillen

3 syrlige grønne epler
2 - 3 stilkselleristilker
1 liten skalk hodekål (kan sløyfes)
1 dl valnøttkjerner (Gjerne mer, gjem også noen til pynt)
1 liten klase blå druer
3 ringer ananas
2 ss ananassaft (hvis du bruker boks)
1,5 dl majones
1,5 dl stivpisket kremfløte (m/ 1 ts sukker (Eller Creme Fraiche)
saft av 1 sitron
1 ts sukker

Fremgangsmåte
Skjær opp epler i biter, ha over sitronsaft så de ikke blir brune.

Skjær stilkselleri i biter. Bruker du hodekål, finsnitt denne. (En god ostehøvel kan være fint å gjøre dette med.) Del valnøttkjernene litt. Del druene i to, og ta ut stenene.

Gjem noen halve druer og valnøttkjerner til pynt.

Bland sammen majones og stivpisket kremfløte eller creme fraiche. Ha i sukkeret.

Bland forsiktig epler, evt. kål, stangselleri, anans og valnøtter og noen halve druer med majonesblandingen. Smak til om du vil ha i litt mer sitronsaft. Dekk et dypt fat eller en skål med salatblader og hell waldorfsalaten over.

Pynt med halve blå druer og valnøtter.

Ingen kommentarer:

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...