tirsdag, desember 23, 2008

Rull i Jul med lam


 Det er ikke så ofte jeg skriver her lenger, men nå som det er jul har jeg tid til å komme med en oppskrift. Dette er ikke en oppdagelse jeg selv har gjort, men en oppskrift min far har brukt i flere år.

En av de store gledene med Jul er at man bruker mye tid sammen med familie rundt kjøkken eller spisebord. Det som ofte er en stor utfordring er å spise noe annet enn bare kald julemat fra julemiddagen, i den sammenheng kommer julepålegg inn i bildet

De siste dagene har Guri og jeg vært i Trøndelag og som vanlig før Jul går mye tid til med å lage mat. Guri ha egenhendig slengt sammen 7 sorter julekaker de siste to dagene, mens jeg har fokusert på mer kjøttrelatert mat, blant annet leverpostei, pate og lammerull. En av gledene med å ha svigers som er tidligere sauebønnder er at de har mye morsomt liggende i fryseren som ikke nødvendigviss er veldig lett å gjøre noe med engang. Etter noe søking fant vi blant annet to lammesider som skulle bli grunnstammen i mitt første forsøk på pålegg. Etter mye arbeid og etter å ha vært på telefonene med min far fem seks ganger om oppskrift og praktiske løsninger ble endelig alt klart.

Det finnes mange forskjellige oppskrifter og muligheter, jeg tenkte jeg skulle presentere utespekket lammerull

URTESPEKKET LAMMERULL
1 Hel lammside med ribbe og slagside
Vann
Salt og nykvernet bvit pepper
2 hvitløkbåter
2 rødløk
1 rød paprika
500 g medisterfarse
1 ss frisk timian
1 bunt persille
1 ss frisk estragon

Ben ut lammesiden og fjern overflødig fett. Legg bena i en gryte og dekk med vann. Kok opp og skum godt. La trekke i cirka en time. Sil kraften.

Brett ut lammesiden med kjøttsiden opp. Gni kjøttet med salt og pepper. Finhakk hvitløk, løk, paprika og urter og bland det med medisterfarsen. Spre over kjøttet. Rull sam­men og pakk inn i et kjøkkenhåndkle. Surr utenpå med bom­ullstråd.
Legg rullen i en gryte. Kok opp kraften og hell over. La trekke i l 3/4 timer. La rullen avkjøle i kraften før den legges under
press natten over.

Server rullen på julebordet eller til en annen festlig anledning.

Ingen kommentarer:

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...