søndag, mars 02, 2008

Supper som metter på kalde vinterdager


Jeg har ikke skrevet noe her på en langs stund, det er ikke fordi jeg har mistet inntressen for mat, men derimot fordi jeg ikke har vært videre motivert for å skrive.
I det siste har jeg derimot begynt å føle et visst behov for å skrive noe her igjen. Hovedsakelig fordi at det nå kan virke som om jeg har et noe overdrevent forhold til egg. I den sammenheng tenke jeg at det kunne være en ide å påpeke at det finnes andre ting i mitt liv som har kulinarisk interesse. Jeg har i løpet av de siste ukene gjenoppdaget suppe som måltid.

Bakgrunnen til denne reoppdagelsen er at Guri og jeg de siste ukene har startet på et relativt stort prosjekt for noe ufokuserte personer som oss. Vi har startet med å planlegge matinnkjøpene til middager på ukentlig basis. Dette har vist seg å være mer utfordrende enn vi hadde tenkt, men det er også veldig belønnende. Vaneligviss er problemet at vi har lyst til å lage alt mulig, men ikke har ingrediensene. Nå er utfordringen å klare å finne på noe som vi kan lage, og som både Guri og jeg har lyst på. Det er i denne prosessen med å finne mat som er god, spennende og i andres smak at vi har gjenoppdaget suppe. Å lage mat er en rimelig enkel affære viss man bestemmer seg for at det ikke spiller noen rolle hva man spiser. Da kan man fylle fryseren med ferdigprodukter og halvfabrikater som bare skal varmes, det er ikke lov i denne samenhengen
Siden vi forsøker å handle inn for syv dager i slengen, og ikke tilatter ferdigvarer i dette prosjektet, krever dette noen grunnprinsipper. Vi har derfor forsøkt å legge ned noen regler for oss selv som sier at i løpet av uka skal vi ha minst et måltid med fisk, to vegetarbaserte, en suppe, en kyllingbasert, en oksekjøttbasert og en med hovedutgangspunktet i ris eller pasta.

Jeg kommer til å vende tilbake til de andre elementene på et seinere tidspunkt, for i dag selv om det ikke virker sånn ennå så er det suppe det dreier seg om. I løpt at de tre siste ukene har vi forsøkt oss fram med forskjellige typer av grønnsakssupper, tidvis jazza opp med litt kjøtt. Det er overraskende hvor mettende suppe som er lagd fra bunden av kan være, og hvor fort det også kan gå. I dag vil jeg trekke fram suppene fra de tre siste ukene.

Gresskarsuppe med appelsin og spisskummen
Til 4 personer
2 ts karri
1 ts spisskummen, malt
1 ss olivenolje
600 gram gresskar, i terninger
2 gulrøtter i skiver
¾ liter hønsebuljong
¼ liter appelsinjuice
Salt og pepper
1 dl Crème fraîche

La karri og spisskummen surre i olje i et kort øyeblikk.
Tilsett løk, gresskarterninger og gulrotskiver og la det surre videre i 5 min ved middels sterk varme. Hell i hønsebuljong og la det koke i ca 30 minutter til grønnsakene er blitt møre. Kjør suppen i en hurtigmikser sammen med appelsinjuice og smak til med salt og pepper. Server suppen rykende varm med Crème fraîche på toppen med brød til.


Potetsuppe med purre og persillerot
Til 4 personer

300 gram poteter, skrelt
150 gram persillerot, skrelt
1 liter hønsebuljong
1 kvast timian
2 purre
1 dl kremfløte
Salt og pepper

Skjær poteter og persillerot i små terninger. Kok dem møre i hønsebuljon sammen med timian i ca 25 minutter. Fjern timiankvasten og kjør suppen en i en hurtigmikser til den er jevn. Hell suppen tilbake i kjelen og tilsett purre i skiver samt fløte. La det koke i 2 minutter. Smak til med salt og pepper og server suppen rykende varm med godt brød til.

Kremet soppsuppe med sider.
Til 4 personer

2 sjalottløk, hakket
25 gram smør
400 gram sopp, renset
1 ½ dl tørr hvitvin
¾ liter hønsebuljong
¼ liter kremfløte
(Trøffelolje)
Salt og pepper
1 dl eplesider

Surr sjalottløken i smør til den er gjennomsiktig. Tilsett soppen i tynne skiver og stek den godt. Hell i hvitvin og la det koke godt inn. Tilsett hønsebuljong og fløte og la suppen koke i ca 10 minutter. Smak til med trøffelolje, salt og pepper. Øs opp suppen i dype tallerkener og tilsett sider like før servering.

Alle disse oppskriftene finner man i kokeboka ”Vintermat som varmer” av Gitte Heidi Rasmussen og Inge Skovdal

4 kommentarer:

Eva sa...

veldig velkommen tilbake, Bjarne!
Jeg digger suppe. En gang spiste jeg en helt vanvittig god potetsuppe. Jeg vet ingenting mer om den enn at den var potetsuppe. Siden da har jeg smakt mange potetsupper, men ingen kan måle seg med den suppa jeg mistenker for å ha blitt vesentlig bedre i hukommelsen. Christian lagde forøvrig jordskokksuppe av en annen verden i høst. Jordskokk er skikkelig undervurdert. Jeg har planta noen i grønnsakshagen.

Ingunn sa...

Her var det mye digg! Flere av mine favoritter skildres i en og samme blogg - god mat, Arendalspils, sjekter, Sørlandet... jeg ble sulten og fikk hjemlengsel samtidg mens jeg leste. Jeg kommer til å holde et øye med den videre utviklingen her:)
Suppe: Varianter av minestronesuppe er blant favorittene hjemme hos oss, eller tomatbasert fiskesuppe, eller hjemmelagd tomatsuppe med røde linser....uhm!

Guri Idsø Viken sa...

Hehe, du har i hvert fall startet på det prosjektet :)

ŘÌ$H sa...

Hey, Jeg er en av dine Blogg-fans, og ønsker virkelig en vegetaroppskrift som du har prøvd og vil anbefale.

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...