onsdag, juli 18, 2007

Ei salig røreEgg er noe av det morsomste jeg kjenner til av råvarer, det kan brukes til så mye rart og smaker helt utrolig godt. De fungerer i kaker, brød, sauser, for seg selv og viss man trekker det et stykke som drikke. Det er fult mulig at etter å ha lest resten av dette blogginnlegget kommer du til å tenke at jeg har et noe forstyret forhold til egg. Årsaken til dette er at i barndommen var egg en av de tingene jeg ikke fikk spise så ofte, alt takket være en av 1990-årenes store trusler, kolesterolet. Nå er ikke dette et forsøk på å undervurdere hvor farlig kolesterol kan være, jeg er helt på det rene at dette er en skummel og til tider farlig greie som viss man ikke tar det på alvor kan ta livet av enn. Problemet var selvfølgelig at med alt annet man oppdaget og oppdager som potensielt kan være farlig, ble kolestrolet et monster som viss du ikke passet deg ville komme opp undersenga di og trekke deg ned i mørket og fortapelsen.

Denne redselen for helsemessig undergangen, kombinert med et noe høyt arvelig kolestrolnivå gjorde at undertegnende og familien var forsøkskaniner for tidlige forsøk norske selskapers forsøk på å lage ”hjertesunn” mat. Dette har i senere år, for undertegnede, ført til en generell skepsis til alle lettprodukter, de smakte noe så inne i gamperæva jævlig på 90-tallet at det er ubeskrivelig, og et spesifikt hat til eggerstatninger som ennå ikke på noen måte ser ut til å slippe taket. Egg ble noe forførerisk, spennende som i følge bedrevitende leger og andre sunnhetsprofeter kunne ta livet av meg like effektivt som en overdose heroin. Er det rart man fikk lyst på både speilegg, kokte egg og eggerøre? Det er bare en måte å gjøre ting mer ettertraktet enn å selge dem til en overpriset pris, det er å fortelle noen at det er farlig.

Nå har man i de siste årene faktisk funnet ut at egg ikke var så farlig som man hadde hevdet og at mye av fokuset på 90-tallet hadde vært feilfokusert. Men for meg og egget var løpet allerede kjørt, et helt tiår med informasjonskampanjer og halvt tonn med gode formaninger som fortalte hvor farlig denne lille proteinbomben var, hadde skapt et forhold som best kan forklares som religiøst.

Den siste tiden har det vært eggerøre som har vært målet for min oppmerksomhet. Det har også veldig mye med å gjøre at Guri er veldig glad i eggerøre. Dette er en av de beste formene for egg jeg kjenner til, det er raskt, det er enkelt og viss man får det riktig til sabla godt. Eggerøre er jo i teorien veldig enkelt å lage, det ligger i navnet: rørte egg, man tar egg og rører dem. Det er derfor overraskende hvor mye arbeid man kan legge ned i denne retten.

Eggerøre til frokost for to personer

3 egg
6 ss vann ( man kan også bruke melk viss man ønsker det) (2 ss pr egg)
Litt salt
Litt pepper (viss man gidder)
Fin hakket grassløk (viss man gidder)
Litt smør i biter
Smør til steiking

Kakk eggene i en bolle, tilsett vann og krydder. Pisk eggene godt, jeg foretrekker at røra skummer godt. Bland inn smøret som er delt i terninger. Ha smør i en panne og varm opp. Når smøret er passe varmt tilsett eggeblandingen. Bruke en steikespade og skrap egget mot kanten av panne i jevne bevegelser mens det koagulerer (dårlig brukt ord, men jeg kommer ikke på noe annet som passer). Eggerøra skal ikke steikes hard, det er ferdig når den er fast men fortsatt kremete i konsistensen.

Jeg håper dette gir mening for andre en meg.

Ingen kommentarer:

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...