mandag, april 16, 2007

Dagenderpå- frokost, lunsj, brunsj, middag, kvelds eller når du ellers skulle våkne etter en tung tur på byen kvelden før.Fyllesyka er vel den mest kjente sykdommen vi har her til lands, den er utbredd og har hyppige utbrudde og værst av alt så er den totalt selv forskylt. Det er ingen i denne verden andre enn en selv man kan legge skylda på når man våkner opp dagen der på og munnen smaker død hamster og tretten illsinte dverger spiller alternativ punk-samtidsmusikk på oljefat inne i hodet ditt.

Vel dette er noe som gjelder de fleste, for min egen del har fyllesyka et noe mer obskurt utfall, jeg får vondt i beina, det vil si fra knærne og ned. Jeg aner ikke hvorfor det er sånn, men har med årene godtatt at det definitivt må være bedre en klassikk hodepine.

Det er heller ingen sykdommer som har så mange alternative kurer som fyllesyka, det går i alt fra tung selvmedisinering med smertestillende til den klassiske reparasjonen på den lokale puben. For min del så er den eneste måten å komme i nærheten av noe som kan kalles normaltilstand: Egg, Bacon, rista brød og kaffe.

Det er selvfølgelig slik at det er veldig sjeldent at man har alle disse nødvendige ingrediensene på en Søndagsmorgen, hos meg har Bacon kortere levetid enn en hundekjeks blant sultene rotvailere. Derfor har det blitt til noen mer eller mindre halsbrekende ekspedisjoner for å lokalisere noen som selger en nødvendig dagenderpå frokost.

Dette arbeidet har tatt sin tid, men jeg kan nå med stor glede opplyse om at man kan får kjøpt Egg, Bacon, stekte poteter og ristet brød på restaurant Jarlen. Jeg skal si det med en gang, Jarlen er et av de brunere steder i Oslo, og den har nok byens mest deprimerende utsikt.
Rett overfor, over veien, ligger nemlig Oslo kretsfengsel, også bedre kjent som Botsen. Her sitter mange av Oslos mer fargerike elementer og venter på sin tid i frisk luft igjen.

Men det har ingen ting med saken å gjøre i dag, det jeg ville fortelle var at det nå er mulig å få seg en skikkelig fyllefrokost i Oslo, det koster under femtilappen og det er gratis påfyll av kaffe. På Jarlen møter du en liten men veldig vennlig betjening, dette i både direkte og overført betydning. Mannen som står i kassa, og som det virker driver hele greie, kan umulig være mye over 1,50 og han er blir som ei lerke.

Oppskrift på egg og bacon burde kanskje være bortkastet å føre opp, men jeg gjør det allikevel siden et innlegg om dagenderpå forkost er ganske meningsløst uten en oppskrift.

Oppskrifter
Egg
Hvordan du foretrekker eggene dine er egentlig en veldig subjektiv sak. Jeg personlig foretrekker et solskinnsegg, eller eventuelt et vendt egg der plomma fortsatt er flytende.

Solskinnsegg, her er det vel like mange muligheter som det er mennesker i kina. Jeg gidder egentlig aldri å gjøre så mye ut av dette. Bare kakker ett eller flere egg i en passe varm panne med fett i. Steikes til egget er ferdig
Viss du derimot lider av perfeksjonistiske ider så kan man selvfølgelig gjøre det å steike egg til et mindre prosjekt.

Begynn med å skille plomme og hvitt, pass på at plomma ikke sprekker. Varm opp en panne med litt fett i til en passende temperatur. Ha i eggehvitten og la denn steke til den begynner ta fastform. La så eggeplomma skli forsiktig ned på hvitta og la den bli stekt til ønsket fasthet.

Bacon
Bacon er så mangt, i teorien skal det være røkt og saltet sideflesk fra svin. I praksis er det ofte kjøtt som verken er saltet eller røkt, men derimot behandlet med vann som har salt- og røyksmak. En enkel regel er at jo tørrere og dyrere baconet er jo bedre er det. Hos slakter Strøm Larsen på Torshov får du kjøpt et utmerket bacon. Det er en del dyrere enn det du kjøper på Rimi, men kvaliteten er flerfoldig. Den største, viktigste og mest avgjørende forskjellen er at baconet fra Strøm Larsen ikke krymper til 1/4del som Rimi kjøttet vil.

På lik linje med å steike egg så er det mange innfalsvinkler til hvordan man steiker bacon, og hvordan man liker det. Noen foretrekker bløtt bacon og andre mer sprøstket. Personlig favoriserer jeg det sprøe baconet. Hvordan du steiker kan varierer, noen bruker ovnene andre panne. Begge gir et utmerket resultat, Jeg foretrekker å steike baconet i en tør panne. Jeg legger i baconet når panna ennå er kald og lar kjøttet varmes opp med panna. Da får baconet en jevn oppvarming og er lettere å kontrollere enn viss du hiver det opp i en allerede oppvarmet panne. Viss du er en av dem som foretrekker baconet sprøtt så er det best å la kjøttet renne av seg på en papir duk.
Hvor mye Bacon du trenger til en person er umulig å svare på, siden dette dreier seg om dagen ser på er det ikke bare magemålet som bestemmer, men også evnen til å holde på maten.


Stekte potetbåter
3-4 Poteteter
Salt og pepper
(Paprika pulver eller rosmarin)
Olje/smør/

Del potetene i passe store båter. Kok dem eller damp dem i ca 5-10 minutter. Dette jør potetene mørere og det går forteere å steike dem. Bland salt og pepper ( og paprika viss du vil ha det) i en plastpose. Ha potetbåtene i posen og blad godt med krydderet. Varm opp en panne medd en blanding av olje og smør. Steik potetene panne ( med rosmarin viss du foretrekker dette) til de få ønsket farge og sprøhet.

Sammen med dette pleier det også å smake med et par ristet skiver loff av den ferdigskårede typen som du får i de fleste matbutikker. Viss du også ønsker et snev av vegetarisk alibi så smaker litt tomat og salat ikke så verst til.

Jeg foretrekker en kanne med svart kaffe, som er svart som synden og varm som helvete, og en mugge med isvann får å få dette i meg.


Avslutningsviss kan jeg bare si at jeg vet at det er noen der ute som meiner at dette verken er det lureste eller beste å spise dagenderpå sånn helsemessig. Til dem vil jeg bare si at dette er hva jeg foretrekker, og når jeg frivillig har valgt å forgifte meg selv med et stoff som garantert ikke er sunt for meg, så synes jeg at ingen skal legge seg opp i hva jeg mener legger mine selv påførte skader.

2 kommentarer:

Carl Christian sa...

fantastisk!
Så kult at du kan gjøre noe så grunnleggende enkelt så langt og omfattende. Det beste er at jeg lærte noe om både steking av egg og bacon. Skal prøve det en gang.
Må si meg enig med deg, egg og bacon gjør underverker dagen derpå, men synes at som drikke til passer både kaffe, vann, ferskpressa appelsinjuice og cola - helst alt sammen - så får man igjen like mange kopper glass som man sannsynligvis hadde kvelden i forveien.
...men jeg har også med årene lagt merke til at jeg er blitt mer og mer glad i kokt egg... og jeg innrømmer gjerne at det er et snev av savn i den endringen....

Guri Idsø Viken sa...

Hmm, jeg er glad vi ikke har så mange papirduker hjemme, for da ville de vel være fulle av baconfett...

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...