tirsdag, april 17, 2007

Båtpuss og kalde Arendals i tangen



Sjekta på bildet er ikke et bilde av farfars.
Jeg har ingen bilder av denne på macen, men legger ut et så fort jeg kan.

Huff, jeg er ikke sikker på om jeg kommer til å få gjort dette i år. Men uansett:

Det å pusse båt er et like sikkert tegn på at sommeren nærmer seg som at terna kommer tilbake fra sørligere strøk. I min familie er det mange båter, vi har vel faktisk åtte stykker til sammen og de skal alle ha sitt, men det er fire som er ekstra viktige. Det er farmors prom, den er 40 år, og har vært igjennom det meste. Pappa og fetteren hans rodde den i en jernpåle den første dagen så ho sprakk i bauen, etter det har ho alltid oppført seg litt speiselt og ho lever nå farlig vær vår.
Vi tenker på å sende henne på St. hans bålet, men har hitt hill ombestemt oss hver gang og gitt henne et år til. Så er det putten, en 12 forts seilbåt som jeg fikk av mamma og pappa i 7års presang.

Jeg kan fortsatt huske hvor skuffa jeg var da jeg bare fikk en tegning i gave. Det måtte mye forklaring til før det gikk inn at de skulle bygge en egen båt til meg på båtbyggeriet.
Som en god nr to kommer sjekta til Ulf og mamma, dette er en nydelig skjermsjekte, bygd i Tønsberg på spesifikasjoner fra farmors fetter Jan ”hos oss”. Men helt øverst kommer farfars 21 fots Borøy-sjekte med 4 hester og en fole. Dette er båten som får det til å glitre både i pappas, mine og Oddvars øyne.

Jeg aner ikke hvor mange timer og mye arbeid jeg har lagt ned i pussing av denne båten. Sjekta til farfar var aldri et møbel, det var en bruksbåt. Ho lå ute hele året og ble brukt til hummerfiske, garnsetting, flytting, vraking og kose turer. Ho lå rett og slett på vannet i 50 til 51uker i året, og var bare så vidt oppom vannet i slutten av mai og da måtte det jobbes fort.

Fra jeg var liten var dette en ting som jeg var med farfar og gjorde, vi startet med å vaske ho inni med kaustikksoda. Farfar i shorts, bar-overkropp, støvler og oppvaskhansker. Jeg var utstyrt med vannslangen. Etter kaustikken hadde tatt vekk en verste dritten skrapte vi vekk tørt og skrukken lakk både på innsiden og utsiden. Så var det tid for ovatrolen, først eneren som var olje som skulle mette de tørre flekkene så toeren som lukket det hele inne.

Sjekta sto alltid på slippen og der jobbet vi. Farfar med sneipen i munnviken og en kald pils i vannet, jeg var heldig viss jeg fikk en Casino sitron brus ( Og ikke kom å si at du ikke har hørt om den, det var den beste sitronbrusen som var å oppdrive og det var en skam at den forsvant fra markedet)

Nå er ikke savnet av casino brusen så sterkt og jeg har fått en god forståelse for hvorfor man skal sette pilsen i vannet. Det er få ting som er mer tilfredstillende en å ta en kaldpils etter å ha jobba i flere timer på slippen.
Et av mine beste minner fra båt pussen var engang, ambassadøren, en kompis av farfar kom ned til slippen.

De fleste vil nok tro at dette bare er et kallenavn, men ambassadøren hadde faktisk vært ambassadør. Han hadde tjenestegjort i Iran, og hadde vært der når de ble bomba.
Dette hadde ført til at bikkja Brandy var blir skuddredd og gjemte seg under sofaen når det tordna. Ambassadøren var også en inntekts kilde for meg og en kompis, vi solgte sandkrabber til han for 10øre stykket, han brukte de til å flu med.

Å flu er en spesiell fiskeform der du knuser sandkrabber, stapper det inn i en rør-bit, senker det ned i vannet og rister det løst. Etter på sender du ned en fiske krok og fisker der du har fludd, Dette titrekker masse fisk.
Men tilbake til saken Ambassadøren kom ned til Slippen og lente seg nonchalant over ripa og så på farfar. Så falt til famøse ordene ” Du Bjarne, du vet ho ville se mye finere ut viss du malte ho hvit inni, og bare lot spanta være laktert”. Ikke før hadde det siste ordet blir ytret før farfar svarte ”men faen Stangholm, det e bare noe de driv med inne på landsia” Så fulgte en lengre vennskaplig ”krangel” som ble avsluttet med at de tok en røyk og en pils på bryggekanten og gikk vær til sitt.

Man skal trekke det langt før man kan si at båtpuss har noe med mat å gjøre, men sjekta til farfar har vært en viktig brikke i mye av maten som har kommet til brygga. Og den har også vært et viktig transport midel for meg og mine venner når vi skulle ut på skjæra å grille, til Lyngør, henta blåskjell eller bare krusa rundt og spiste reker så en plass har ho krav på.

Oppskrifter

Dampede blåskjell
1-2kg skjell
1 dl tør hvitvin
Salt
Pepper
1 liten løk eller 2 charlottløk, fin hakket.
Hvitløk
Hvis man kjøper skjellene i butikken trenger man i kke å rense dem før man damper dem, men viss man tar dem i det fri er det viktig å vaske dem godt med en skrubb og fjerne skjegget på skjellene. Skjegget er de trådene som holder blåskjellene sammene i klynger.
Før man starter må man sjekke ettet at alle er i livet. Skjell som er åpne og som ikke lukker seg er døde ( Klem eventuelle åpene skjell sammen, viss de automatisk åpner seg så er de døde)Fres den hakkede hvitløken i olje eller smør, tillsett den fin hakkede løken og stek denne gylden, hell i hvit vinen. Damp skjellene i hvitvinnen sammen med den freste hvitløkken, den gyllende løken og kryddret. vent til at de akkurat åpner seg (de skjellene som ikke er åpne er døde og må kastes).
Server i engen kraft sammen med brød og aoli.

Gratinerte blåskjell
1-2 kg skjell
1 dl vann

2 egg
Salt
Pepper
Mel
Hvis man kjøper skjellene i butikken trenger man i kke å rense dem før man damper dem, men viss man tar dem i det fri er det viktig å vaske dem godt med en skrubb og fjerne skjegget på skjellene. Skjegget er de trådene som holder blåskjellene sammene i klynger.
Sjekk skjella før døde skjell. Damp dem i vannet til de åpner seg. Hell av vann og la skjellene renne av seg. Åpen opp sjkellene, ta en liten skarp kniv og kutt av muskelen der den er festet til skjellet.
Pisk eggene sammen, ha dem i en talerken. Bland sammen mel salt og pepper og ha dem i en annen tallerken. Vend blåskjell maten i melet, så i egg og så i mel igjen. Legg dem på en rist slik at de tørker litt og at melet fester seg. Du kan velge om du vil fritere disse eller om du vil steke dem i panne. Server med en frisk sommersalat, nystekt brød og aolie

Aoli
2 eggeplommer
1 1/2 dl mild olje (ikke oliven olje)
2-3 fedd finnhakket hvitløk
2 ss sitronsaft
Salt
Hvitt pepper
Visp eggeplommene sammen sitronsaften, krydret og hvitløkken, hell i oljen i en tyn gjevn stråle mens du pisker. Her gjelds det å være forsiktig Aolien skal bli tykk og kremete.

Blåskjell på bål
Plukk og rens blåskjell. Finn en passende fordypning i fjellet. Dette er egentlig ganske fy fy siden det å brenne bål rett på fjellet lager stygge merker, så viss man gjør dette bør man holde seg til den samme bålplassen. Fyll opp gropen med tørt gress, lyng oh litt tør drivved. Legg blåskellene oppå og tenn opp. La bålet brenne ut og pirk skjellene ut. Spis dem varme, gjerne sammen med nystektbrød, majones og kald hvitvin.

Ingen kommentarer:

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...