onsdag, oktober 25, 2006

Kjøtt og grønt på Tøyen


Jeg elsker Tøyen, for et matvrak som meg er dette Mekka. Takk og lov for innvandring til Norge. Som de sikkert fleste vet er Tøyen en bydel som er ganske godt befolket av Tamiler, Indere, Pakistanere, Somaliere, Iranere og andre, og det er på tid å gi disse en stor takk. Takket være disse gruppene har Tøyen et matutvalg som overgår det meste av ”delikatesse” foretninger på bedre vestkant, det vil si alt vest for Botanisk hage, og innenfor en prisramme som gjør det mulig å kjøpe det en vill. Å handle matvarer på Tøyen er befriende, det er en grønnsaksakshandler på nesten hvert hushjørne som fører det meste av mer eller mindre obskure grønnsaker. Eksempelvis så måtte jeg til Tøyen for å kjøpe sitrongras når jeg skulle lage suppe til en forkjøla lillebror på Majorstua, siden det var umulig å oppdrive i hans nærmiljø. Det aller beste med å handle grønnsaker på Tøyen og Grønnland er at det ikke koster fletta, det er mulig å handle et godt utvalg med de nødvendige varer for ei uke uten å blakke seg. Men det er egentlig ikke grønnsakshandlerene jeg vil prise, det er slakterne.

På Tøyen, eller mer riktig i Tøyen-gata ligger det to slaktere, en i Grønnland basar og en litt lenger opp på hjørnet av Tøyengata og Nordby-gata. Jeg tror adressen er Nordby-gata 37b. Uansett du kan ikke bomme på dem. Fasasden er kledd i grønne og hvite fliser og det er et kjempeskilt som sier Halal slakter. Jeg kan ikke prise dem nok, og særlig ikke den siste. Her jobber det en gruppe menn, jeg mener at de er iranere, som virkelig elsker jobben sin. Viss man er innom for å kjøpe kjøtt, så slipper man nesten ikke ut før de har forsikret seg om at du har den rette kompetansen for å behandle det, og viss du er i tvil så kurser de deg på stedet. Disse slakterne er også et bevis på integrering i det norske samfunnet, nå har de i flere uker reklamert for at de har halal fårikålkjøtt og når det nærmer seg jul og pinnekjøtt tid så kommer skiltene opp med reklame for halal-pinnekjøtt. Viss det finnes et marked for halal fårikålkjøtt og halal-pinnekjøt så er det i alle fall noe i norsk integrering som fungerer. Siden gutta som driver disse slakterbutikkene er muslimer så er det det selfølgelig ikke svinekjøtt å oppdrive . Men det er ikke noe problem viss man skal ha bra svinekjøtt så er slakter Strøm-Larsen i Vogts g 53 stedet, dette er en slakter jeg skal komme tilbake ved en seinere anledning siden de fortjener minst et eget innspill.

Siden det nå er høst så tenkte jeg at det var best å reklamere litt for sau og lammekjøtt.

Lammelår
1 lammelår ca 2,5 kg
2 ts salt
2 ts knusr rosmarin
2 fedd hvitløk
1 løk i båter
3 gulrøtter
ca 1 liter vann

Saus
Ca 8 dl stekesjy
4 ss hvetemel utrørt i kaldt vann
1 ss solbærsaft eller rødvin
1 ts soyasaus
1/2 ts pepper
1/2 ts salt

Gni lammelåret godt inn med salt, pepper og rosmarin. Del hvitlløken i tynne båter, bruk en spiss liten kniv til å lage lommer i kjøttet, stikk så inn hvitløken i lommene

Ta den oppdelte løken gulrøttene i en langpanne eller en stor ildfast form . Legg i låret og stikk i steketermometeret. Pass på at termometret ikke kommer i kontakt med beinet. Hell på ca 1 liter med vann

Steik låret på 125 grader i ca 2-3timer. Når steiketermometret viser 70grader er kjøttet rosa og saftig, når det viser 76grader er det gjennomstekt. La steika hvile i minst et kvarter innpakket i folie før du skjærere den opp. Bruk denne tiden til å gjøre ferdig sausen.

Server med fløtegratinerte potter , sukkererter, sopp, gulrøtter og hakket persille.

Fløtegratinerte poteter
12 poteter
1 løk
1 ss smø
1/2 ts pepper
4 dl fløte
1 dl revet ost

Skrell poteter og løk. Skjær dem opp i tynne skiver og fordel dem utover en ildfastform. Krydr med salt og pepper og hel over fløte. Stek i ovnen på 200 grader . Legg på ost etter ca et kvarter stek så videre i ca tretti minutter til osten har smeltet og fått en gylden farge.

Lammegryte med rotgrønnsaker
1 kg lammekjøtt med bein
2 løk
1 rød løk
2 gulrøtter
1 sellerirot
2 ss smør
1 ts smør
1/2 ts nykvernet pepper
3 ts timian
3 dl hvitvin
2 dl vann

Forvarm komfyren til 200 grader. Skjær opp grønsakene i passe store terninger og fres dem gyllende i smør i en jerngryte. Ta opp grønnsakene, legg dem til side, Brun kjøttet. Legg grønnsakene tilbake, hell på vann og hvitvin. Tisett salt, pepper og timian. Kok det hele opp. Legg på lokket og sett grytai stekeovnen. La det stå 11/time til att er mørt. Server med salat og poteter.

Lammeskanker
4 lammeskanker
2 ss sukker
1 ts malt spisskummen
1 ts korianderfrø
1 ts salt
1/2 ts chilipulver
1/2 ts gurkemeie
2 ss olivenolje
2 røde paprika
1 gul paprika
1 grønn paprika
1 nett småløk

Knus hele frø i morter og bland med resten av kryderne. Gni kjøttstykkene inn med olivenolje og krydder. Rens grønnsaker, og skjær paprikaene i strimler. Brun kjøttet og grønnsakene rundt det hele i steikepanne. Legg over i en ildfastform med lokk og stek videre i ovnen på 175 grader i 11/2-2timer.

Server med potetmos

Pottetmos
2 kg poteter
150 g smeltet smør
1-11/2 dl fløte eller melk
Salt
Hvitt pepper

Del opp potetene i biter og kokk dem til de er møre. Mos de kokte pottene med en moser eller kjør dem i en hurtigmikser. Tilsett det smeltete smøret, krydret og mel/fløte. Kjør eller mos til ønsket konsistens

Fårikål
1.5 kg fårikålkjøtt (av sau eller lam)
1,5 kg hodekål
ca 4 ts hel pepper
2 ts salt
ca 3 dl kokende vann

Del hodekålen opp i båter. Legg kjøttet og kålen lagviss i en storgryte. Strø salt og pepper i mellom lagene. Hell å vann og lå fårikålen trekke like underkokepunktet til kjøttet er mørt. Dette tar ca 2 timer. Noen liker å gjevne fårikålen, strø da litt (1-2 ss) hvetemel mellom lagene.

Fårikålen skal serveres rykende varm , på varme tallerkener

2 kommentarer:

Guri Idsø Viken sa...

Søte du. Det er ingenting som er bedre enn å gå innom de morsomme slakterne våre og kjøpe kjøtt som jeg kan ta med hjem til deg :)

Anonym sa...

Les hele bloggen, ganske bra

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...