mandag, oktober 30, 2006

Grillparty i hagen og regn


I fjor, det vil si 2005, var Gunnar, Oddvar, Siri, Caroline og jeg til sammen hundre år. Dette var noe Oddvar og Gunnar hadde funnet ut i Jula 2004, og det var en for god anledning å slipp på. Vi bestemte oss etter hvert, med litt påtrykk fra min far at dette var et godt utgangspunkt for en fest. Vi snakket mye frem og tilbake om dette og valgte til slutt å legge den til den siste helga i Juli, da er det alltid fint vær på Sandøya og det er ganske varmt hele natta igjennom. Så da datoen var satt var det bare de praktiske tingene som gjenstod. Vi startet med å sende ut innbydelser både muntlig og skriftlig. Vi kom snart frem til at vi ville ende opp med over hundre gjester. For å fø alle sammen bestemte vi oss for å servere helstekt svin, som vi bestilte gjennom butikken til Lucy på Sandøya. Det meste av planleggingen var i boks i slutten av mai, og det bare gjenstod å vente på dagen og kjøttet. Den 27 juli, ringte jeg til butikken for å høre hvordan det lå an med kjøttet. Det var ikke ankommet, og pulsen begynte å stige, Lucy ringte til Gilde som ikke kunne se at de hadde mottatt noen bestilling, noe vi viste at de hadde siden vi satt på kviteringen. Etter en stund ringte en spak dame fra Gilde tilbake og kunne fortelle at det hadde skjedd en feil, de hadde rotet bort leveringen vår og det var ingen ferske griser som kunne oppdrives på øst eller Sørlandet. Vi kunne få en frosset gris, men det ville ta alt for lang tid å tine og alternativet var ellers å få annen grill mat fra Gilde. Dette ville ikke vi, hele poenget med festen var å grille noe stort, så Lucy kastet seg rund og kontaktet en bekjent som er kokk og spurte om han viste om noe. Kl 0830 den 28 Juli ringer Lucy: to lam som vi kan få kjøpe var lokalisert, men vi trenger å gi beskjed så fort som mulig.

Etter mye hektisk telefonering blir det avgjort, vi skifter fra gris til lam, det neste problemet er å få dyrene til Sandøya i tide. Her stepper Lucy inn og ringer til Gilde og forklarer til dem på den måten bare hun kan at de har til helvete å få dette frem til Sandøya. Kl 1200 er kjøttet fremme på Hagefjorbrygga og alt ser ut til å ordne seg.

I den siste uka før festen har jeg aldri sett mer på værmeldinger, og alt så bra ut frem til kvelden den 29 Juli, med et sjemsk smil kunne TV2 været meddele at det var stor fare for store nedbørsmengder på Sørlandet den 30 til 31 Juli. Angsten rev i oss, men vi velger å fortsette vi bygger bord, benker og ildgrop. Og i tillegg så setter vi opp et stilass som holder oppe til sammen 100 kvadratmeter med pressening. Vi vil ikke la oss stoppe.

Da dagen endelig kommer er nervene til alle som deltar til å ta og føle på. Men Lørdagen viser seg fra sin beste side sola skinner, det er varmt og ingen tegn til regn. Vi griller og griller, de første gjestene ankommer og da alt er klart og den første gjesten setter tennene i maten åpner himmelen seg og det starter å regne. Ikke duskregn eller yr eller noe annet puslete regn. Nei da, tunge tunge dråper faller fra himmelen og det ser ikke ut til å stoppe. Vi redder grillene ved å sette tak over dem og festen flytter seg inn under pressenigen. Vi håper fortsatt på at det vi gi seg. Men det gjør det ikke det bare blir værre og værre, men gjestene slutter ikke å komme og på det meste er det 90 mennesker som gjemmer seg frå været, spiser, drikker og danser under en lekk pressening. Vi holder det gående helt frem til klokken blir 0230, da kommer Pappa og Lucy og sier at de har gjort klar andre etasjen så vi kan ta festen inn. Festen fortsetter til 0530 da den siste gjesten etter sterke oppfordringer fra en veldig søvning familie drar hjem. Vi gjentok festen i år, men denne gangen stilte vi bare med grillene, håpet er å klare det neste sommer også. Tre på rad, da må det nesten sees som en tradisjon


Helgrillet lam.
1 helt lam ca 18 kg
Ca så mange fedd hvitløk som du ønsker ( 30++)
Fersk rosmarin
Salt
Pepper

Marinade
3 liter rødvin
2 liter olivenolje
20 fedd hvitløk
Salt
Pepper
En stor ny og helt ren malerkost
( denne marinaden holdt til to lam, så den kan sikkert halveres)

Viss du ikke har en grill som er konstruert for å kunne grille helle dyr på trenger du å bygge en ildgrav. Finn et passende område som er ca 1m*1.5m. Bruk lekablokker eller murstein til å bygge graven. Lag en rist, dette kan du lage av armeringsjer. Risten bør være så stor at at du kan feste dyret og fortsatt ha litt plass til overs. Sett opp to støtter med hakk så du kan variere høyden over varmen. Legg i godt med tør ved og fyr opp, det skal være en god glød i gropa før du starter. Husk å vedlikeholde varmen gjevnt, men ikke i så stor grad at det blir for mye flammer. Veden må bestå av lauv ved, ikke furu eller gran. Grunnen er at furu og gran avgir kjærestoffer som kan vært ganske farlige.

Gni lammet godt inn med store mengder salt og pepper, Bruk en liten spiss kniv til å lage lommer i kjøttet fordelt over hele skråtten. Del hvitløkene i to, fjern spiren. Press de halve hvitløksfeddene inn i lommene sammmen med en liten kvast rosmarin. La skråtten ligge et par timer så krydret får satt seg.
På denne tiden har du tid til å lage marinaden. Bland rødvin og olivenolje sammen med krydder og hvitløk. Del hvitløken før du presser den og fjern spiren.

Fest skråtten til rista med kraftig kobber eller ståltråd. Fest beina godt og sett to fester gjennom ryggen slik at den henger godt. Stek over ild gropen i fire til seks timer. Påfør marinade gjevnlig, ca hvert femte minutt. Det er et problem at kjøttet på kroppen blir raskere stekt en på bogen og lårene. Pakk kroppen inn i sølvfolie viss dette ser ut til bli et problem.
Server med tomatsaleat eller potetsalat sammen med nybakt

Ingen kommentarer:

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...