Mellomgrovt
Gir 3 brød
11/4 kg hvetemel
50 g sammalt rug grov
50 g siktet rugmel
50 g sammalt spelt
50 g sammalt hvetemel
50 g havremel
40 g maltekstrakt
1 liter vann
20 g salt
15 g gjær
Ha alle ingrediensene unntatt salt og gjær i en eltebolle, elt i 2 minutter, og la deigen hvile i 30 minutter. Tilsett salt og gjær, elt i 15 - 20 minutter på sakte fart, og 2 minutter på rask.
Sjekk elastisteten i deigen. Strekk den forsiktig - du skal nesten kunne se igjennom uten at den sprekker.
Smør en bolle med olje, og legg i deigen. Dekk med plastfolie, og la deigen heve til dobbel størrelse. Det vil ta ca 3 timer. Del deigen opp i tre like store emner, form dem runde, og legg dem på en melet plate. Dekk deigen med plastfolie, og la det heve i ca 1 time. Slå brødene opp.
Smør brødformer, legg i brødene, strø med mel, og dekk med plastfolie. Sett brødene på en lun plass, og la dem heve til dobbel størrelse. Snitt brødene på toppen, og sett dem i forvarmet ovn ved 220 grader. Ta varm vann (ca 1/2 dl) i bunnen av ovnen, slik at det blir dannet damp. Lukk døren raskt. Skru varmen ned etter 5 minutter til 180grader, og stek videre i 40 minutter. Avkjøl brødene på rist.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar