lørdag, mai 01, 2010

Lenge leve KØBB

I dag er det 1.mai, og jeg har gått i tog, men jeg har ikke gått under de vanlige parolene. På vei til Yongstorget møtte vi det søtest og mest rørende 1.mai-toget jeg har sett. Det må vel har vært et par hundre barn og voksen som kom masjerende ned fra Kampen under  paroler som "Feige voksen rammer barn!" og "Ut med dommern inn med kua".

De marsjerte for å bevare KØBB - Kampen økologiske barnebondegård som var truet av nedleggelse siden Gamle Oslo må spare penger.


Det finnes mange gode paroler man kan marsjere under på 1.mai, det finnes også mange dårlige, men dette var i mine øyne den beste i år. Det er kanskje ikke en parole som er direkte knyttet til arbeidslivet og arbeidsrettigheter, men det engasjementet som disse demonstrantene var ekte.

Det er mange barn som marsjerer i 1.mai tog for likelønn, offentlig pensjon eller for å bevare AKER-sykehus, og det er vel og bra, men jeg tror ikke disse helt vet eller bryr seg særlig om saken. Parolebærerne til KØBB derimot viste godt hva de demonstrerte for, og det engasjementet de viste stammet ikke fra mor eller far, dette var deres og det var ekte. Når 7-år gamle jenter og gutter demonstrerer for en sak de brenner for, og har rett, så bør kanskje vi voksne gjøre mer enn å konstatere at de er søte.

 Nå er viser det seg at det hjelper å rope høyt, for i dag fant Gamle Oslo ut at de kan spare pengene uten å legge ned KØBB. Dette kunne de kanskje klart å ha kommet fram til uten at man må ut i gatene for å protestere. Selv om det nå ser ut som KØBB er reddet for denne gang ser det ut til å bydelen vil kutte i andre tilbud til barn og unge, siden mange av dem ikke er lovpålagt. Det er rett og slett usmakelig.  Det er lett å kutte i midlene til barn og unge, de har liten politisk innflytelse, men selv om det er lett betyr det ikke at det er riktig.

Det arbeidet som KØBB leger ned i å lære barn om dyrehold og mat er viktig. Vi kan ikke ende opp i med  en verden der by-barn, eller for den saks skyld barn generelt, aldri har sett ei ku og ikke vet hvor maten de spiser kommer fra. Kontakt mellom mennesker og natur er livsviktig, og jo tidligere dette båndet blir skapt jo bedre.
Så for å feire at KØBB overlever blir det risotto med økologiske pølser fra Grøstad gård i dag. Her fungerer pølsene mer som krydder enn som pølser. Godt ble det uansett

Risotto med italienske pøler
1 liter grønnsakskraft
40 g smør
1 løk, hakket
250 g italienske pølser ,uten skinn,  oppsmuldret eller hakket
350 g risottoris
13/4 dl rødvin, hvitivin eller grønnsaksbuljong
4 ss ferskrevet parmesan

Kok oppkraften i en kjele. Smelt samtidig 2 ss smør i en annen kjele og tilsett løk og pølse. Stek under om røring  på svak varme i ca 5 minutter. Tilsett risen og la det frese under omrøring til risen er blank. Tilsett vinen og la den koke helt inn. Tilsett en øse varm kraft, og la det koke under omrøring til all væsken er absobert før du tilsetter mer kraft. Fortsett til risen er mør, 18 - 20 minutter. Når risen er mør, trekker du kjelen til sides og vender inn parmesanen og resten av smøret. Smakt til med salt og pepper og la risottoen hvile et par minutter under lokk før servering.

Ingen kommentarer:

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...