tirsdag, april 13, 2010

Rekenes dobbeltliv


Da er våren endelig kommet, og med det overskudd til å skrive litt på bloggen igjen. Med våren starter også en ny sesong opp, reke sesongen. Gudene må vite hvor mange tonn som kommer til å bli konsumert de neste månedene.  Det er kanskje litt rart at vi velter oss i reker i vår og sommer månedene siden det meste av skalldyr egentlig er best når vannet er kaldt. På den andre siden er det veldig få av oss som liker å sitte på brygga med reker, loff majones og et glass hvitvin i januar. 

Selv om det hadde vært behaglig handler ikke dette inlegget om brygger, hvitvin eller om det å sitte med tærene i tangen. Dette kommer til å handle om en liten italiens oppskrift, nemlig risotto med reker. Dette er et sted jeg ikke tidligere har gjort mange forsøk med reker, bortsett fra for et par måneder siden da jeg puttet scampi i risottoen. Risotto med scampi fungerte utmerket, jeg ble derfor ikke videre  overrasket at dette også funket .

Jeg anbefaler å bruke reker med god størrelse, og dette betyr at man skal bruke ho reker.  Dette leder over i det noe overaskende faktumet at reker skifter kjønn.
Som en av få arter i verden skifter kaldtvannsrekene kjønn i løpet av livet. De er det som kalles protandriske hermafroditter. Kaldtvannsrekene fødes som hannreker og skifter kjønn til hunnreker. Rekene parer seg om høsten og hunnen får deretter hoderogn - noe som kan ses som en mørk flekk under skallet i hoderegionen. Rognen føres så ned mellom haleføttene, der den bæres hele vinteren. Dette kalles utrogn og er vanlig hos mange krepsdyr. Eggene klekkes om våren, og larvene flyter fritt rundt i havet.

Det er alltid noe man ikke vet om den maten man spiser.

Risotto med reker
Ca 1 liter med skaldyrkraft
3 ss smør
1 løk
1 sellerihjerte
1 gulrot
350 g risottoris
Salt og pepper
400 g kokte reker, store eller vanelige pillet

Kok opp kraften i en kjele. Smelt samtidig 2 ss smør i en annen kjele. Tilsett løk, selleri og gulrot og fres på svak varme i ca 5 minutter. Ha i risen og la det frese under omrøring til riskornene er blanke av smør. Tilsett en øse varm kraft, og la det koke under omrøring til all veksen er absorbert før du tilsetter mer kraft. Fortsett til risen er mør, 18 til 20 minutter. Er risottoen for fast, kan du tilsette litt mer kraft eller kokende vann. La risottoen hvile i 2 minutter under lokk før servering. Varm 1 ss smør i en kjele. Ha i rekene og varm under omrøring. Ikke stek dem i mer enn et minutt, for da blir de tørre og seige. Ha risottoen i en varm serverings bolle. Server med en gang.

Skalldyrkraft
Gir ca 1 3/4 liter
1 ss olje
Skall fra 1 kg reker eller sjøkreps
1 løk hakket
1 stilk stangselleri, hakket
1 tomat, hakket
Salt og pepper

Varm oljen på middels varme, tilsett rekeskall og grønnsaker og fres dem under omrøring i et par minutter. Hell over kaldt vanntil det dekker, ca 2 liter. Kok opp, demp varmen og la kraften trekke i ca 20 minutter, fjern skum fra overflaten ofte. Sil kraften over i en rek kjele. Ønsker du en klarere kraft, kan du sile den en gang til gjennom et klede. Fukt kledet, vri det opp og kle sikten med det.

Ingen kommentarer:

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...