Fredager er en fin dag. Slutten på uka, og det er ennå to dager igjen før man må begynne å tenke på at det snart er mandag igjen. Fra tid til annen snubler man over oppskrifter som man bare må lage på grunn av navnet. Aubergine Royal fanget oppmerksomheten min får ikke så ganske lenge siden, og rettens originale navn er ikke så verst det heller på Tyrkisk "Patlijan Hunkar". Jeg har ikke spist dette før, og oppskrifta er ikke så spennende heller, men spennende oppskrifter kan være mye mer skuffende enn de som ser opplagt enkle ut. Fra tid til annen er det ikke antall ingredienser som avgjør om det er en opplevelse, men derimot balanse gangen mellom noen få.
Aubergine Royal
Patlijan Hunkar
500 g lammekjøtt, i 2 - 3 cm store terninger
15 g smør
1 liten løk, hakket
2 ss tomatpuré
2 1/2 dl vann
Salt og pepper
2 store auberginer
60 g stilkselleri, hakket
Ostesaus
1 ss revet parmesan - eller sveitserost
30 g smør
2 ss hvetemel
21/2 dl melk
Sauter lammekjøttet i smør i en ildfast gryte. Når det har fått farge, tilsetter du løken og sauterer til den er gyllen. Tilsett tomatpuré, vann, salt og pepper og bland alt godt. Legg lokket på gryten og la alt trekke i ca en time på platen eller i forvarmet ovn, på 180 grader.
Setter du kjøttet i ovnen, må du først la auberginene stå under varm grill til de er myke: det gjør ikke noe om skinnet blir sort og svidd. Dypp så auberginene i kaldt vann slik at du kan holde i dem. Skrell dem og mos dem fint.
Smelt smøret til sausen og tilsett melet. La jevningen få litt farge, og spe så med melken, litt etter litt. La sausen koke under omrøring til den er tykk. Visp i osten. Hell sausen over de moste auberginene, og pisk blandningen til den har lett og luftig konsistens. Varm den i ovnen eller i dampkoker. Legg litt mos på hver tallerken og en god skje med lammesaute over hver porsjon. Dryss hakket selleri over kjøttet.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar