lørdag, januar 16, 2010

Jordskokkens tilbakekomst

Jordskokker er en fantastisk liten knoll som lever sitt eget lille liv på siden av de vanlige grønnsakene. De ser litt ut som en sliten potet, men smaken er alt annen enn sliten. Jordskokk smaker helt fantastisk, og bringer med seg en sødme som man ikke ville tro kom med en så liten knoll. Jordskokk er også en gammel norsk kulturplante, som fylte mange av funksjonene potet dekker i dag.


Guri og jeg lekte med tanken å dyrke våre egne jordskokker i parsellhagen, men vi ga opp den iden ganske raskt når vi innså at jordskokk var ganske nære å være ugrass. Når de først har kommet i jorda så er de vanskelig å bli kvitt, så vi lot det være med  tanken og kjøper jordskokk hos grønnsakshandlenern

Risotto med jordskokker

 ca en 1 liter grønnsakskraft, eller buljong
40 g smør
1 løk, hakket
6 jordskokker, skrelt, i skiver
350 g risottoris
1 ss fløte eller melk
Salt og pepper
Ferskrevet parmesan, til servering

Kok opp kraften i en kjele, Varm samtidig smøret i en annen kjele og tilsett løken. La denne frese på svak arme i ca fem minutter, til den er myk. Tilsett jordskokkene jordskokkene og la dem steke i fm minutter. Rør om av og til. Hell i en øse kraft, og la det småkoke i tjue minutter. Mos jordskokkene med en gaffel ( eller stavmikser). Tilsett ris og bland godt. Hell i en øse med varm kraft og kok til den absorbert. Fortsett å tilsette kraft, en øse om gang, og la det koke under omrøring til risen er mør. Det tar ca 18 til 20 minutter.  Når risen er mør, smaker du til med pepper og salt og vender inn fløten. Server parmesan til. 

Ingen kommentarer:

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...