torsdag, januar 14, 2010

En svær greker

Fra tid til annen får jeg det for meg at jeg ikke lenger ender opp med å lage for mye mat lenger. Det er gjerne etter at jeg har spist rester til lunsj og ikke blitt helt mett.j. 

Når slik tvil kommer snikende er det alltid god å se at jeg ennå ikke har noen som helts snøring på å begrense porsjoner. Hele poenget med dette innlegget og denne innledningen er å kunne forsvare at jeg for andre gang har lagd Moussaka. Sist gang jeg lagde denne oppskriften kom jeg fram til at jeg godt kunne vurdere å kutte litt ned på ingrediensene og fortsatt sitte igjen med en voldsom mengde mat. Det var en stund siden, og all læring og minnet om dette hadde selvfølgelig fløyet med vinden når jeg skulle handel inn denne uken. Oppskriften virket nemlig igjen helt fornuftig, mengdene virket helt logiske og fonuftige. Det var ikke før jeg sto på kjøkkenet i dag, og innså at den eneste forma som var i nærheten av å være stor nok var monster forma fra IKEA.
Forma rommer (40cm*32cm)*6,5cm og rommer dermed en anstendig mengde Moussaka.


Moussaka

1 kg auberginer
Olje til steiking
3 løk
3 fedd hvitløk
750 g malt lammekjøtt ( okse kan også brukes)
1/2 dl olivenolje
2 bokser hermetiske tomater
4 ss tomatpuré
1/2 kanelstang
Salt og pepper
100 g revet ost

Ostesaus
50 smør
35 g hvetemel
2 sjalottløk
7 dl melk
300 g revet ost
1 ts tørket oregano
5 piskede egg
Salt og pepper

Skjær auberginerne i nokså tynne skiver, og legg dem utover på benken eller bordet. Strå salt på dem, og la dem ligge i en time. Dette retter ut uønskede bitterstoffet. Fjern saltet, skyll skiene og tørk dem med et kjøkkenpapir. Fres dem i olivenolje i 30 sekunder på hver side i ei panne, og legg dem til side,

Lag kjøttsaus: Grovhakk løk og hvitløk, og fres dem i panne til det blir gyllent. Bland inn kjøtt deigen og olivenolje, steik videre i noen minutter, til kjøttet begynner å bli brunt. Ha i hermetiske tomater, tomatpuré og kanelstang , og la det surre i tre til fire minutter. Smakt til med salt og pepper.

Lag ostesaus: Smelt smøret i en kjele og tilsett melet. Rør blandingen jevn med en visp. Finhakk sjalottløken og ha den i kjelen. La dette koke i fem minutter på svak varme for å fjerne melsmaken. Dersom temperaturen er for høy, blir det brent, og ved for lav temperatur blir ikke melsmaken borte. Tilsett melken. Kok opp under omrøring mens du pisker godt med en visp. La sausen småkoke i fem minutter. Ta kjelen av plata, og vend inn ost, oregano og pisket egg. Smakt til med salt og pepper

Legg nå lagvis i form eller langpanne: Først et lag med auberginer, deretter kjøttsaus, så ostesaus, og deretter et lag med alle tre. Topp med gulost, og la det steike i 45 minutter på 180 grader. Server gjerne med klassisk gresk salat og en frisk tsatsiki.

2 kommentarer:

Alt godt sa...

Dette er dobbel oppskrift etter mine begrep, ja. Vi er to vaksne og to barn, og når eg har lagd ein porsjon som er så stor som denne er det ein god del att til kveldsmumsing.

Stuertsyndromet sa...

Det var det jeg også oppdaget.

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...