mandag, desember 28, 2009

Solnedgang for en sesong

Hummerfiske på Sandøya har jeg skrevet om tidligere, det er en institusjon i livet her som bare kan sammenlignes med elgjakta og den galskapen denne trigger. Nå som året nærmer seg slutten med stormsteg så gjør også levetiden til de gjenværende hummerne i kummen det også.

Etter at det ble innført nye regler for fiske som regulerer både fiske og hvor lenge du kan ha levende hummer gående i kum (Du må ikke dem gå etter 31 desember, etter det blir det fascinerende dyrt) så må de spises innen nyåret kommer.


I dag er den dagen, vi har tømt kummen til Ulf og invitert den utvidede storfamilien ( det vil si hel, halv, ste og venner) til et grandiost hummerlag. Vi er ti stykker som skal til bords ( men bare ni som spiser skalldyr) og det er elleve hummer på menyen ( som alle veier mellom 500 og 1100 g).
Hummeren skal gå naturell, med følge av kjølig hvitvin, nybakt loff og rømmedressing med dill. Noen ganger er livet slett ikke så verst å leve.

Kokt hummer naturell
Hummer
Vann
Salt

Kok opp tre-fire liter vann i en stor gryte ( dette er for en hummer, for flere så må vannmengde og grytestørelse tilpasses), tilsett 2 ss salt pr liter vann. Det er viktig at Gryta kan romme hummeren eller hummerne. Ha hummeren i vannet. Skru av varmen, men la den stå på plata. La hummeren avkjøle i kokevannet
Server sammen med godt brød, majones og sitron.

Eventuelt så kan man også lage: Dressing av majones, rømme, dill, litt sat og pepper. Smeltet smør er godt, enten til å ha over kjøttet eller bare til å duppe det i

Rømmedressing: Rømme tilsatt sennep, hakket frisk dill eller estragon, finhakket løk og hvitløk. Smak deg frem med litt sukker.


Jeg skal ikke si noe om hva som er passe mengde til en person, men jeg kan si at det er fryktelig dumt å forspise seg på hummer. Jeg har gjort det, og jeg anbefaler det ikke.


Helt til slutt vil jeg gjerne få komme med en oppfordring. Jeg vet at hummer er godt, og jeg vet at hummer er dyrt, men det er viktig at matn følger reglene for fisket. Det vil si at man ikke fisker utenfor sesong ( da særlig om sommeren da hummers gyter), tar undermålere, rognbærende hummer eller gud forby fisker i områder som er reservater.

Europeisk hummer i Norge er en trut art, og det er en grunn til at det er strengt regulert. Viss man fisker utenfor sesong eller tar undermålere bidrar man til at bestanden blir mer sårbar. Viss du skulle være i tvil om de gjeldene regler, så finner du dem her.

For at det ikke på noen måte skal være noe rom for tvil, her er
Fiskeridirektoratets egne ord om fredningstid og oppbevaring:

"På kyststrekningen fra svenskegrensen til og med Sogn og Fjordane fylke er det tillatt å fange hummer i perioden fra 1. oktober klokken til og med 30. november. For resten av landet er fisketiden fra 1. oktober til og med 31. desember"

"I fredningstiden er det forbudt å oppbevare hummer i sjøen. På kyststrekningen fra svenskegrensen til og med Sogn og Fjordane fylke kan du likevel oppbevare hummer i sjøen fram til 31. desember"

Så husk at du skal aldri, med vekt på aldri, ta hummer utenfor denne perioden og når du tar hummer i fisket så skal den være måls og ikke være rognhummer.

Ingen kommentarer:

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...