lørdag, desember 19, 2009

Lutefisk revisited


Sist uke hadde vi lutefisk med svigers , og i den sammenheng lovte jeg å komme tilbake med en oppskrift. Så er her er vi tilbake med lutefisk. I dag skal vi være syv stykker til bords, muligens 7,2 men jeg tror ikke den yngste deltakeren har interesse for denne typen mat på en veldig lang stund.

Lutefisk har et noe skremmende rykte, tørka fisk som har havna i lut for så å bli vannet ut. Det høres ikke ut som en veldig god ide. Det er jo også mange som mener at lutefisk bare er en unnskyldning for å maule tilbehør, men det har seg faktisk slik at lutefisk smaker skikkelig godt og er en særegen norsk rett som man bør våge seg utpå med. Det er jo enda bedre når man på denne siden av byen har tilgang til så gode råvarer som Flyvefisken kan tilby.

I tillegg til å styre med middagen, og særlig kaker til desert har Guri pynta så spisestua kan ta i mot gjester, og peiser er fyrt opp ( og har endelig bestemt seg for at den vil hode seg i live)

Da nærmer det seg at gjestene kommer, fisken er i ovnen, potetene koker, ertestuieng hviler, baconfettet og ribbefettet koker, akevitten og ølet er kaldt, bordet er dekket og det siste som gjenstår er bare å lene seg tilbake med en velfortjent pils. og vente på at man skal nyte en god førjulsmiddag med en av julas klassikere med gode venner.

Lutefisk og tilbehør
Til ca 7 ( men det kommer helt an på forholdet gjestene har til lutefisk)

5,7 kg lutefisk
Salt ( ca 1 ss pr kg lutefisk)
Pepper
Mandel potet ( ca 3 stk pr person, men det avhenger av størrelse både på gjester og poteter)
Ertestuing ( Denne kan man lage selv, men i dag har jeg jukset litt og kjøpt ferdig)
1,65 kg bacon ( kan godt være ganske feit)
Ribbefett
Tør sennep

Når det kommer til baconet så kan dette kjøpes ferdig oppskåret, men jeg synes det har en viss sjarm å dele opp sitt eget Bacon. Steik opp bacont og ladet svett så fetet for smeltet. Hold bacon og baconfettet varmt fram til servering.

Gjør klar potetene ( det er sikkert mulig å bruke andre gode poteter enn mandelpotet, men viss du er gift med en trøndersk gårdsdatter så kan du bare glemme det) skrubb dem godt så overflødig skall og andre ulumskheter slipper taket. Damp potetene forsikt, mandelpotet er en sart liten potet, pass på at du timer dette så potetene er klare til første servering.

Når det kommer til ertestuieng har jeg jukset å kjøpt ferdig, men du finner en god oppskrift her.

Del opp lutefisken i passe porsjonstykker. Legg dem i en stor ildfastform, her er det greit å ha et par stykker til rådighet. Strø over saltet, ca en spiseskje pr kilo lutefisk, dette trekker vann ut av fisk og hvor lenge du lar den stå avgjør hvor fast i fiske lutefiske blir. Dekk formen til med aluminiumsfolie og sett kjølig. Vi lot fisken stå i ca 1,5 time og resultatet ble ganske så bra. Hell av overflødig vann, strø over et lett lag med grovmalt pepper.

Varm opp ovnen til 180 grader, sett fisken inn og la den stå i 20 til 40 minutter ( her må jeg innrømme at jeg ikke har noe konkret svar, siden jeg har opplevd at lengden det tar for at fisken skal bli ferdig varierer en del fra form til form)

Ellers når det kommer til tilbehør og følge til lutefisk så finnes det vel like mange svar som det finnes mennesker. Vi serverer fisken med ribbefett, bacon, tørrsennep og viss noen skulle få lyst på det så har vi mørk sirup tilgjengelig.

Annet godt følge er selvfølgelig juleøl og akevitt.

Ingen kommentarer:

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...