onsdag, desember 02, 2009

En fin kald dag, er en fin dag for varm pai

I dag har det vært paidag, og siden det er paidag har jeg lagd pai. Pai er en fin sak, man blir i godt humør av pai, tankene går til erketypiske amerikanske husmødre på 50-tallet, Fru Vom og fine høst- og vinterdager. Det som er ulempen med pai, og som kanskje er grunne til at man ikke gjør det oftere er det ligger en del arbeid i det.

At man må lage bunn og lokk, for så å lage fyll, for så å steike hel sulamitten tar litt lang tid, men jeg synes at det var verdt det i dag. Som skrevet man blir i godt humør av pai, og jeg drømmer meg tilbake til den første leiligheten jeg bodde i Bergen.

Interiørmessig var den kanskje ikke et funn, tenk 60-talls tapet på syre. Kjøkkenet var stort , men det var ikke det som gjorde det minneverdig. Kjøkknet var også tapetsert i oransje og brunt med store blomstertrykk, men det gjorde det heller ikke minneverdig . Det som gjorde det minneverdig var at det hadde en ting jeg aldri hadde sett før og ikke har sett siden. Midt på den ene kjøkkenveggen satt den en liten skapdør, bak denne var det ikke et skap men et vindu. Dette var et pai-vindu. Det at det er noe som heter pai-vindu, var for meg noe nytt, indikerer at det har vært en mye større bruk av pai tidligere. Jeg vet jeg ikke kommer til å få det, men jeg kunne godt tenke meg et eget pai-skap og medfølgende pai-vindu.

Høstpai
(Bok: Den store vegetariske kokeboken)
175 g mør
250 g hvetemel
1/2 dl kaldt vann
1 ss olje
1 løk finhakket
1 liten rød paprika , hakket
1 liten grønn paprika, hakket
150 g gresskar, hakket
1 liten potet, hakket
100 g brokkoli, i små buketter
1 gulrot, hakket
30 g hvetemel
21/2 dl melk
2 eggeplommer
60 g revet ost
1 egg, lettpisket, til pensling

Forvam ovnen til 180 grader. Hakk 125g av smøret. Sikt melet i en stor bolle og ha i det hakkede smøret. Gni smøret inn i melet med fingrene til deigen får en smuldret konsistens. Tilsett mesteparten av vannet og rør om med en kniv eller deigskrape. Vend deigen på et melet bord og press den sammen til en myk klump

Del deigen i to like store deler. Kjevl ut den ene delen til at den kan fylle en 21 cm paiform. Denne settes i kjøleskapet i 20 minutter. Kjevl ut den andre deigklumpen til en sirkel med 25 cm i diameter. Skjær deigen i strimler og halvparten av dem på et bakepapir med 1 cm avstand. Resten av strimlene træs innimellom de første til et ruteflettet lokk. Dekk lokket med plastfolie og sett det i kjøleskapet noen minutter.

Klipp ut et stykke bakepapir som passer inni paiformen. Spre ut et lag med tørkede bønner eller ris på papiret og sett formen i oven i 10 minutter. Fjern papiret og bønner/ris. La paibunnen steke i yterlige 10 minutter eller til den er lysebrun. Avkjøles

Varm oljen i en stekepanne, ha i løken og stek em i 2 minutter eller til den er myk. Tilsett paprikaen og stek dem i 3 minutter til, rør hele tiden. Kok resten av grønnsakene så vidt møre i kokende vann. Sil godt og sett dem til side. Bland løken og de andre grønnsakene i en stor bolle.

Smelt resten av smøret i en liten kjele. Ha i melet og rør kraftig i 2 minutter. Tilsett melken gradvis, rør til massen er jevn mellom hver tilsetning. Kok sausen til den er tyknet og ta kjelen av platen. Ha i eggeplommer og ost og bland alt godt. Hell sausen over grønnsakene og rør godt rundt. Hell blandingen oppå paibunnen. Pensle kanten med vispet egg. Løft det flettede lokket forsiktig over på paien ved hjelp av bakepapir; forsøk å få det til ligge midt oppå. Pres kantene godt sammen og pensle med egg. Stek paien i 30 minutter eller til den er gyllen på toppen.

Ingen kommentarer:

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...