fredag, november 20, 2009

Risotto Revisited

I dag har vi lagd risotto og hjemelagde snitzler. Jeg kommer til å fokusere på Risotto, vis dere vil har oppskrift på hjemlagde snitzler så kan dere be Guri om oppskrifta på bloggen hennes, Berrealt.

Risotto
har jeg skrevet om før. Der likevel ikke noen grunn til å la retten ligge. I dag har jeg testet ut en oppskrift fra Jamie Oliver sin "Den nakne kokken". Jeg har lagd en del av hans mat tidligere, men aldri fra den første kokeboka hans. Jeg har vært litt skeptisk til denne, egentlig av ukjente grunner til og med for meg selv. Det viste seg at mine fordommer var totalt bortkastet. Denne retten med hvitløk, timian,mandler, brødsmuler og mascarpone var langt fra så avnasert som den ga uttrukk som. Det er bare å si det en gang for alle Risotto er en klasikker som jeg anbefaler alle vende tilbake til gang etter gang.







Grunnoppskrift
Vel 1 liter kraft ( kylling-,fisk- eller grønnsakskraft etter hva som passer)
1 ss olivenolje
3 sjalottløk eller 2 vanlige løk, finhakket.
2 hvitløkbåter, finhakket
1/2 bunt stilkselleri, finhakket
400g risottoris
2 vinglass tør, hvit vermut ( tør martini eller Noilly Prat), eller tør hvitvini
Maldon havsalt og nymalt pepper
5 ss smør
125 g parmesan



Trinn 1
Varm kraften. I en anen kjele varmer du olivenoljen og har i løken, hvitøk og selleri, og la dette frese tolig i

ca 4 minutter. Når grønnsakene er møre, har du i risen og skrur opp til sterk varme.



Trinn 2
Risen begynner nå å stekes, derfor må du røre hele tiden. Etter en stund blir risen blankere. Ha i vermut eller vin og rør i vei - nå dufter det deilig. Den rå alkeholdunsten kommer til å fordampe og etterlater en herlig smak i risen.



Trinn 3
Så snart vermuten eller vinen er kokt inn i risen, har du i den første øsen med varm kraft og en god klype salt. Skru ned til svak varme, slik at risen fortsetter å småkoke uten å bli raskt kokt i det ytterste laget. Fortsett å tilsette øser med kraft, mens du rører og nesten masserer den kremaktige stivelsen ut av risen. La hver øse med krat bli helt abosrbert før du tilsetter en ny. Det tar ca 15 minutter. Smak på risen, er den ferdig kokt? Fortsett å tilsette kraften til risen er helt mør, samtidig som den har en viss tyggemotstand i kjernen. Ikke glem å smake til med salt og pepper



Trinn 4
Ta kjelen av varmen og tilsett smr og parmesan. Rør forsiktig. Legg lokk på kjelen og la den hvile i 2 - 3 minutter. Dette er det viktigste når du lager risotto - det er nå den bli akkurat så ekstrem kremaktig og duftende som den skal være. Server risottoen så fort som mulig, mens den fortsatt har sin fullkommene konsistens i behold.




For å komme til Risotto med ovnsstekt hvitløk, timian, mascarpone, ristede mandler og brødsmuler
(Bok: Den nakne kokken)
2 store hele hvitløk
1 stor neve frisk timian, uten stilker
150 g mandler , skåldet og grovknust eller hakket
2 never oppsmuldret fersk brød
Olivenolje
2 ss mascarpone, toppede



Stek den hele hvitløken i stekeovn ved 230 grader i ca 30 minutter, til de er møre. Skill båtene fra vherandre og klem ut den søte innmaten av hver båt. Tillsett hvitløken, sammen med timianbladene ved begynnelsen av trinn 3 i grunnoppskriften på rissotto. Varm litt olivenolje i e setkepanne, og rist mandlene og prødsmulene til det er sprøtt og gyllent. Smak til med salt og sett til side. Server risottoen med en klatt mascarpone på toppen, og dryss ristede mandler og brødsmuler over.

Ingen kommentarer:

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...