tirsdag, januar 30, 2007

Formiddager på Hammende


Bildet er ikke av Hammende, men av Klåholmen. Hammende ligger helt innerst i bukta og for de som er kjent så er det huset med de to store bjørkene foran.

Formiddagsmat er et av de måltidsdefinisjonene som har gått ut av bruk. Er ikke sikker på når det skjedde, men det er utrolig sjeldent man hører noen snakke om at man skal spise formiddagsmat. Nå snakker vi om lunsj, brunsj og lignende, men ingen av dem dekker egentlig det jeg forbinder med begrepet formiddagsmat. Formiddagsmat har egentlig bare den samme misjonen som lunsjen, brunsjen eller hva man nå ønsker å kalle et måltid mellom frokost og middag. Nemlig å fylle magen akkurat nok til å fullføre den jobben man holdt på med, og ikke minst viss man er bygd opp på samme måte som meg å holde en blid frem til middag. Jeg lider nemlig av et ganske utbredd problem, jeg blir utrolig vanskelig å ha med å gjøre når jeg er sulten. Dette er et kjent problem i familien og har i alle fall rammet alle på farssiden, selv om min far hardnakket hevder at han ikke blir sur av å være sulten. Det er for oss som kjenner ham i alle fall veldig underlig hvordan humøret hans svinger til det bedre etter at han spist, men det er en annen sak. Dette temperamentsproblemet er noe jeg er fullstendig på det rene med, og man skulle tro at det da ville være mulig å styre seg, men viss jeg ikke spiser blir jeg gretten om jeg vil eller ikke. For meg var formiddagsmat noe jeg forbinner med farmor og dager på Hammende, det var ofte slik at jeg og kompisene mine, jakob og Knut-Roald dro til henne etter skolen for å spise. Farmor var en kløpper på dette med formiddagsmat og den skulle alltid spises sammen med saft, hjemmelaget rød saft.
Jeg er ikke sikker på hva det var med farmors formiddagsmat, den var egentlig enkel nok i seg selv. Det var hjemmebakt grovbrød, hun lagde det aller mest fantastiske grovbrød ,og loffen var enestående enn kunne tenke seg. Uheldigviss er dette oppskrifter som gikk i graven med henne. Jeg prøvde en gang å få henne til å forklare brødoppskriftene, men hun kunne ikke siden det var noe hun tok på gefylen mens hun bakte.
I seg selv er farmors brød vært en hyllest, det gikk åtte av dem på en langpanne, de var akkurat store nok til at de aldri blei tørre og skivene hadde den perfekte størrelsen. Farmors brødbaking bringer meg også inn på mitt noe usunne forhold til kjøleskap på kjøkkenet hennes. Jeg kunne aldri gå igjennom kjøkkenet, og det gjaldt om jeg kom eller gikk, uten å minst bruke et minutt på å kikke inn i dette. Dette er en vane som jeg delte med Oddvar og pappa. Gunnar rakk akkurat a lære det før hun døde i påska 2005.
Vel det jeg egentlig snakket om var farmors formiddagsmat. Man skulle ikke smøre den selv, det var det hun som gjorde. Det var mulig å komme med ønsker, men om de ble fulgt og i hvilken fordeling det kom var rein bingo. Skivene, for formiddagsmat er brødmat, ble satt på et stort fatt ferdig smørt og delt i to. Jeg kan ennå huske standard oppsettet. Det var en skive med brunost, en med salami, en med leverpostei, to med gulost og to med farmors hjemmelagde jordbærsyltetøy. Et slikt fat var nok til å mette Jakob, knut Roald og meg. Jeg er sikker på at jeg spiste formiddagsmat hele året, men jeg kan egentlig bare huske de som jeg spiste om sommerene. Da satt vi på plattingen utenfor huset med brødfatet, tallerkener og saftglass og storkoste oss i sola med iskald saft med isbiter.

Brødmat og Sandwicher
Dette er egentlig et stykke unna de klassiske formiddagsmåltidene jeg spiste på Hammende, men det er jo lov til å utvikle seg litt i det minste.

TLB
TLB burde muligens ha hett TSB i Norge, men det gir på ingen måte de samme assosiasjonene som de amerikanske navnet.

1 stor moden og saftig tomat
2 Salatblader
4 skiver bacon, eller så mange du føler behov for.
2 Lett rista toastskiver
Smør, majones eller sennep ut fra egen smak

Smør skivene med majones, sennep eller smør ut fra hva du selv synes smaker best. Legg på salatblader, oppkuttet tomat i skiver og til slutt bacon. Dekk til med den siste skiva. Del i to og spis.

Club Sandwich
Club Sandwichen er i mine øyne kongen av sandwicher, dette er et mesterverk i å putte alt godt inn i mellom så lite brød som mulig. Jeg tror at det finnes like mange oppskrifter på Club Sandwich som det finnes cafer, barer og restauranter som serverer dem. Dette er min tolkning, som sikkert ikke er riktig i følge dem som vet slikt, men hvem bryr seg så lenge det smaker.

3 rista sandwich skiver
4 store blader med salat
1/2 advocado
1 stor solmoden tomat
Kylling eller kalkun filet (eller kylling/kalkunpålegg)
4 skiver Bacon
Olivenolje

Saus
1 skje Rømme
2 skjer Majones
Søt sennep (finn en du liker)
Dijon sennep
Salt og pepper

Bland sammen ingrediensene, når det kommer til hvor mye sennep og krydder du vil ha oppi er du nødt til å ta dette på gefylen og etter egensmak.
Ris sandwich brødet i olivenolje til det får en lett gylden farge og en sprø skorpe. Smør skiven med sausen, pass på at du dekker helt ut til kanten. På denne måten får du den riktige fuktigheten fordelt utover. Legg på en lag med salat fulgt av advocado. Stek kyllingfileten og kutt den opp i tynneskiver og legg dem på brødet. Stek Baconet til det er sprøt. Den beste måten å få et godt og sprøtt bacon er å la det tørke på litt tørkepapir siden dette trekker til seg overflødig fett. Legg baconet oppå kyllingen og legg tomat på toppen Avslutt med et stykke ristetbrød og gjenta hele prosdyren. Du vil nå ha en tredekker som vil imponere. Pakk sandwichene i plast og legg dem i press i en times tid. Del dem i to så de får en håndterlig størelse.

Sandwich med tunfisksalat
2 sandwich skiver
Olivenolje

Tunfisk salat
1 boks tunfisk i olje
Majones
1 liten Rødløk
1 liten hel sylteagurk eventuelt pikkels
Hel grønn og rød pepper
Salt

Rist brødet i olivenolje på panne til det får en gyllen og sprø skorpe. Hel mesteparten av oljen av tunfisken.
Ha kjøttet oppi en bolle sammen med majones, jeg foretrekker lite majones, men dette er en smaksak. Hakk rødløken og sylteagurken fint, viss du velger å bruke pikel så trengs ikke disse å hakkes, og bland det inn i bollen. Knus pepper lett i en morter så det blir en blanding mellom hele og knuste frø. Smak til med salt. Denne blandingen holder til mer enn en sandwich, den holder seg et par dager i kjøleskapet.
Ha tunfisk salaten på brødet og server

Sandwich med Karri kyling salat
2 Sandwich skiver
Olivenolje

Karri kyllingsalat

2 Kyllingbryst
1 pk Majones
1 liten Rødløk
1 ss Pikkels
1 ss Mais
Karri
Salt
Pepper

Rist brødet i olivenolje i panne til brødet er gyllent og med en sprøskorpe.
Steik kyllingbrystene i panne. Kutt den opp i passe store terninger, rør bitene inn i majones i en bolle. Tilsett pikkels og ønsket mengde med karri. Hakk opp rødløken passe fint og ha den opp i sammen med majonesblandingen. Smak til med salt og pepper. Karri kyling salaten holder til mer enn en sandwich og kan stå et par dager i kjøleskapet
Ha salaten på brødet og legg den siste skivene over. Del i to og spis til du ikke makter mer

Ingen kommentarer:

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...