onsdag, november 15, 2006

Lutefisk til besvær


Lutefisk er en av de måltidene det tar litt tid å bli venner med. Det er noe med konsistensen til fisken som man bare må jobbe litt med. Hos oss var 1.juledag dagen for lutefisk, da spiste vi hos farmor og farfar. Riktigere sagt er det at mamma, pappa, Lucy, Ulf farmor og farfar spiste lutefisk til å begynne med. Siri, Oddvar, Caroline og jeg holdt oss til potetetne, ertestuingen, baconfettet og farmors kjøttkaker. Sakte men sikkert så beveget jeg meg fra kjøttkaker til lutefisken, og da oppdaget jeg at lutefisk bare er en unnskyldning for å kunne spise det tilbehøret man liker.

Lutefisk smaker ikke særlig mye( her er det sikert mange som kommer til å fare opp å anklage meg for svakt utviklede smaksløker) det er bare konsistensen som varierer. Men den lutefisken vi spiste hos Farmor og farfar har sin helt spesielle historie. Den var helt og holdent hjemmeprodusert og konsistensen var eventyrlig. Ikke var den for vassen og ikke var den for tør, i min verden var, er, og vil alltid være den perfekte lutfisk. Den er rett og slett et mål å strebe etter.

Farfar var mannen bak dette, og han fulgte fisken fra den kom opp over ripa ute på Båen til den endte opp i komfyren og til slutt på middagsbordet. Det å lage lutefisk krever en del arbeid. Først må man jo få den fisken som er fin nok og stor nok til å bli en anstendig tørrfisk, så må fisken tørkes etter alle kunstrensregler, dette er noe som er vanskeligere på Sørlandet enn lenger nord. For å få fisken opp i vinden og ikke minst utenfor rekkevidde for pågående fluer så har de fleste flagestenger på øya hatt en lett gjennkjenelig T form.

Dette behovet for flaggstenger gjorde at min farfar kom i en knipe, på Hammende, der farmor og farfar bodde var de enige om at de trengte en flaggstang, men hvor den skulle stå ble man ikke enige om. Så resultatet var at farfar var flaggstangløs og måtte låne stang både hos Onkel Dutti, og hos oss på Øytangen. Dette var en situasjon som var ulevelig, så for å bøte på dette gikk familien, venner og bekjente sammen for å skaffe en flaggstang. Et 15 meters monstrum av en trestang ble oppdrevet, og planene for et gedigent 80 års lag ble lagt. Hele øye ble invitert for å feier dagen, Huset på Hammende og det vil si,alle fire etasjene fra loft til kjeller sto på hodet da over 100 nære venner og famillie troppet opp. Jublianten ble av undertegnede sist observert med et glass pils ved pappas kjøkkenbord diskuterende sjøfart med sin sønn og kone kl halv fem om morgenen.

Men tilbake til flaggstanga, den ble tauet til øya med båt, og det måtte 5 mann til for å bære den frem til hagen, og dens fremtidige hvilested. Flaggstanga til farfar er beryktet, den er nok den aller største av sitt slag på øya, det måtte 8 voksne mannfolk til å få monstret opp, og den er enda være å få ned de gangene den skal males. Min far blir alvorlig bekymret for sin og andres helse når dette er forestående. Sammen men stanga fikk farfar en kjempe vimpel, et passende flagg, men aller viktigs fikk han Steinar Lunds spesial konstruerte innrettning for å tørke fisk. Til topps i flaggstanga gikk fisken, der var den trygg for det meste. Etter å ha blitt tørket og behandlet etter alle kunstens regler ble den lutet og vannet ut og til slutt så havnet den på bordet i mellomdagene

Lutefisk

3 kg lutefisk
2-3 ss salt
200 gram Bacon ( eller mer, her kan det ikke bli for mye)
Grovmalt pepper

Kok lutefisken i langpanne uten vann . Sett stekeovnenen på 200grader. Legg fisken i en ovnspanne eller en ildfastform med skinnsiden ned. Dryss salt over lutefisken- dekk med lokk eller aluminiumsfolie. Sett det hele i ovnene i ca 40 minutter.

Kutt baconet opp i små terninger stek det på svak varme så fettet smelter og baconet blir spøt.

Server med ertestuing, kokte potter for eksempel mandel, det overnevnte bacon fette sammen medd baconbitene, tør sennep og sterk sennep Drikk myle øl og akevitt ved siden for å løse opp fett og lutt.Ertestuing

3 dl tørre grønne erter
vann
1dl melk
1ss hvetemel
1ts salt

La ertene ligge i vann over natta. Kok dem møre i nytt vann, så mye vann at det dekker ertene. Lag jevning av melken og melet. Rør inn gjevningen og la stuingen stå i 5-6 minutter. Smak til med salt.

Ingen kommentarer:

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...