tirsdag, november 20, 2012

Sikringskost fra byssa




Pytt i panne med spekeskinke/choritzo

2-3 løk
1 ts salt
4 poteter i skiver eller biter
4-8 fedd hvitløk i skvier
1 stor gulrot i skiver eller biter
3 stenger stangselleri i skiver eller biter
1/2 dl olje
Paprikapulver
Finhakkede urter
3 egg, lett piskede
50 g pancetta i små terninger
Spekeskinke eller choritzo

Ha løkskiver og litt salt i en bolle eller en panne og la dem ligge et par minutter. Sett panna over middels høy varme. Panna bør være så vid som mulig. Ha i olje, pancetta, poteter, gulrot, stangslleri og hvitløk i tillegg til løken. Stek i ca 15 minutter. Snu fra tid til annen, pass på at det ikke brenner seg. Ha over urter, hvis du bruker det, krydder med salt. Sjekk at poteter og løk er passe stekt. De bør være gjennomstekt, men potetene bør ikke falle for mye fra hverandre. Like før du skal servere  rører du inne eggeblandingen. Skru av varmen og la det stå i et par minutter, så eggene får satt seg litt - men ikke nok til at det blir fast eller gummiaktig. Server med små biter spekeskinke/choritzo over.

mandag, november 19, 2012

Ei svinaktig god gryte




Svinegryte med røkte pølser

1 savoykål, renset og delt i blader
200 g gulrøtter
800 g beinfritt, magert svinekjøtt, fra bog eller kam, i store terninger
2 italienske røkte pølser
Salt og pepper

Forvell kålbladene i lettsaltet, kokende vann i 5 minutter. Hell av vannet og legg kålen i en stor gryte. Ha i gulrøtter og svinekjøtt og krydder med salt og pepper. Legg på lokk og la det stå og trekke over lav varme i 11/4 time. Stikk hull på pølsene med en gaffel, ha dem i en gryten og la det koke i 10 minutter. Bland godt sammen og legg over på et varmt serveringsfat.  

søndag, november 18, 2012

En norsk-italiensk drukkenbolt



Denne blandingen av røkelaks, tagliatelle og wiskey måtte bare prøves. Hvor ofte er det egentlig man ser dette i en oppskrift samtidig?

Tagliatelle med laks
50 g smør
100 g røkelaks
Saft av 1/2 sitron, silt
1 dl kremfløte
3/4 dl wiskey
275 g fersk taggliatelle
Salt og pepper

Smelt smøret i en kjele. Tilsett laks og bland godt. Srypp sitronsaften over og la det surre et par minutter. Tilsett fløten og ev. wisky og smak til med salt og pepper. La sausen stå og trekke på svak varme i 5 minutter. Legg tagliatellen i rikelig med kokende lettsaltet vann og la det koke i 2-3 minutter, til den er al dente. Sil av den, den den i sausen og legg opp retten på et varmt serveringsfat

lørdag, november 17, 2012

Ufisk inn i varmen



En gang i tiden ble Uer sett på som en ufisk, fuglene må forstå hvorfor.

Uer med soya og grønnsaker
1 uer på 1,5 kg
2 ss olivenolje
3 vårløk
1 cm fersk ingefærrot
2 fedd hvitløk
2 røde chili
1/2 potte fersk koriander
1 dl soyasaus
1 ss sesamolje
1/2 sitron

Rens fisken, og skrap skjellene. Lag tre snitt på hver side av fisken. Smør en ildfast form med olje, og legg i fisken. Rens og skjær vårløk i strimler og ingefær og rød chili i tynne strimler. Rens og snitt hvitløk i tynne skiver. Kutt koriander grovt. Bland vårløk, ingefær, hvitløk, chili og koriander i en bolle.

Fordel halvparten av blandingen over fisken, og  hell over soyasausen, sesamoljen og litt sitronsaft. Sett fisken i ovnen ved ca 200 grader, og stek den i 20-25 minutter, til du ser at fileten begynner å løsne litt fra benet. Ta formen ut av ovnen, øs litt av soyasausen over fisken, og tilsett resten av krydderblandingen. Server straks, gjerne med litt ris.

fredag, november 16, 2012

Kje i kjelen




Kje med grønnsaker og timian

2 kjelår
2 kjeboger
1 hviteløk
3 gulrøtter
1 purre
10 sjalottløk
1 liten sellerirot
20 små mandelpoteter
1/2 potte timian
Salt
Pepper
1 dl olivenolje

De lår og bok i grove biter, og legg dem ie en stor bolle. Rens hvitløk, og trykk hvert fedd lett med flatsiden av kniven. Ta dem i bollen sammen med kjøttet.

Vask grønnsakene, skrell dem, og skjær dem i grove biter. Vask potene, og del dem i to. Legg grønnsakene sammen med kjøttet og hvitløken og tilsett grovt hakket timian, salt, pepper og olje.
Bland alt godt, og legg det over i en ildfast form, eller en stor jerngryte med lokk. Dekk med aluminiumfolie eller lokk, og stek det på svak varme, ca 150 grader, i 2 timer. Kjøttet skal være så mørt at en nesten kan plukke det av benet med fingrene

Ta av lokket, vend forsiktig på kjøtt og grønnsaker, og stek videre i en 1/2 - 1 time til kjøttet og grønnsakene har fått en fin gyllen farge. 

torsdag, november 15, 2012

I uthavn

Stuertsyndromet ligger for tiden i uthavn, pga et bad under oppusning. Har et godt kjøkken, en nesten fungerende PC, men ellers er det ikke så mye til å dokumentere maten. Derfor vil illustrasjonene være fra Sandøya i svunnen tid. 

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...