fredag, mars 23, 2012

Tørre engelskmenn


Det fines noen matretter som man bare må bli fasinert av, og en god del av dem er engelske. Vanligvis er fasinasjonen også kombinert med en viss overaskelse over at koen kunne komme på å kombinere slike råvarer. Dette innlegget skal ikke handle om en slik rett, derimot skal den handle om en forbløffende enkel og god kombinasjon.

Fingermat, tapas, kanapeer, kald dem hva du vil, har alle som mål å få i deg litt næring mens du konsumerer større eller mindre mengder med alkeholholdige drikker. I den sammenheng har jeg gjennoppdaget en engelskklassiker, "Agurk sandwitch" eventuelt "Engelsk sandwitch". Det siste er nok mer riktig siden disse lar seg lage med mer en agurk. Uansett, disse små sandwitchene er ypperlige til fingermat. Stabl dem opp i små pyramider, og server dem sammen med en iskald Dry martini

Engelsk "agurk" sandwich
10 skiver hvit logg pr fyllalternativ
Smør

Fyll 1
2 harkokte egg
1 pakke majones
1 agurk, høvlet i tynne skiver

Hakk eggene godt, bland dem sammen med majonesen. Dekk fyllet med et tynt lag agurk. Avslutt med en skive loff. Klem skivene litt sammen, skjær av "skorpene", del så sandwichen i fire trekanter.

Fyll 2
5 store skiver røkelaks
1 pakke philadelphiaost eller snøfrisk
Fersk Dill
Rør sammen Philadelphiaosten og dillen til en glatt røre. Smør et lag med osteplandingen på skivene, legg på laks, og avslutt med en loffskive. Skjær av "skorpene" og del sandwichen i fire trekanter

Fyll 3
1 pakke snøfrisk
9 redikker
Hakk redikken fint opp, ha dem sammen med osten, rør det glatt. Smør loffskivene, fjærn "skorpene" del dei fire trekanter.

Fyll 4
1 pakke philadelphiaost
1 agurk
2 ss creme fraishe
Salt
Hvit pepper

Del agurken i to på langs, fjern frøene med en teskje. Finhakk agurken, ha dette sammen med ost, creme fraice og krydder i en bolle. Rør til en glatt blanding. Smør skivene, avslutt med en loggskive. Skjær av "skorpene", del sandwichene i fire trekanter.

Stabl "sandwichene" pent på fat, sett dem ut på strategiske steder.

Hvor dry en Dry martini skal være strides de lærde om. Alt fra å ha vermuten i drinken, til ringe til en kompis som åpner flaska over telefonen anses som rett. Jeg tror det eneste som gjelder er egen smak. Dette er hvordan jeg liker den.


Dry Martini
6 cl gin ( f.eks Bombay saphire)
1cl Vermuth ( Noilly Prat)
3 grønne oliven, avrente festet til en coctail pinne
1 twist med siteon
Is
1 coctailglass

Fyll coctailglasset med is, det er viktig å få glasset så kald som mulig. Viss du har muligheten så har du dem i fryseren. Fyll et røreglass, eller en shaker, med is. Hell over Vermuthen og rør godt. Bruk en sil,slik at isen blir igjen, hell av Vermuthen Ha ginen i røreglasse og rør godt. Hell isen ut av glasset, hell i ginen, knekk siteontwisten over og slepp resten i glasset. Punt med oliven, server


søndag, mars 11, 2012

En bekjennelse


Pølser, pølser, pølser. Har rett og slett endt opp med å skrive en del om dem her . Grunnen til det er at dette har vært en av prosjektene  mine som har hatt  en tendens  til å gå galt. Etter mye prøving, og feiling, har jeg innsett at pølser er kjøttprodukters svar på gjærdeig. De krever at  du må være tålmodig.  Jeg innrømmer det gjerne, jeg er ikke videre flink til å være tålmodig. Derfor har jeg tidligere skrevet at jeg har godt av å sette gjærdeiger, de krever at jeg må vente.

Jeg har nå innsett at dette også gjelder pølsene, jeg må  vente, og vente, og vente.  Det er frustrerende,  men også veldig belønnende. Når jeg behersker meg, preokkuperer meg med andre oppgvar, eller rett og slett venter så blir produktet bedre.

Etter å ha innsett dette, og etter å ha lagd en god del pølser på svinekjøtt og lammekjøtt tenkte jeg at det var på tide å prøve noe annet. Hjemme i bokhylla står "Bølgen og Moi" sin "Kjøtt og Vin", i denne finnes det en del fine pølseoppskrifter. Denne boka har også vært en kilde til noe irritasjon, den opererer med ferdig kvernet farse og deig, og det er jo ikke noe gøy. Jeg vil leke med kjøkkenmaskinen og kjøttkvern. Så jeg eksperimentert med å lage pøsene helt fra bunnen. 

Ostepølse med oksekjøtt og parmesan
1,2 kg Oksekjøtt ( jeg brukte grytekjøtt)
200 g spekk
24 g salt
2 ts nykvernet pepper
400 g parmesan
4 dl creme fraiche
6 ss balsamicoeddik
1 bunt frisk basilikum
2 meter med svinetarm


Del kjøttet opp i terninger på størrelse med fyrstikkesker. Bland kjøttet sammen med saltet og la det stå i kjøleskapet over natta.

Del spekket i fyrstikkeskestørrelse , bland dem inn sammen med kjøttblandingen i en form og sett denne i fryseren i et par timer. På dette tidspunktet kan det også være en ide å legge kjøttkverna i frysen ( du  ønsker å holde denne så kald som mulig)

Mens du venter på at tiden skal gå kan du gjøre  klar kjøkkenet. Rydd deg plass til å kynne håndtere pølsene. Vask alle  overflater godt, finn fram kjøkkenmaskinen viss du bruker en slik. Riv osten, kvern pepper , hakk basilikum.

Når det har godt passelige med tid, og kjøttblandingen er passe frossen, monterer du opp kjøttkverna. Kvern kjøttet på passelig grov skive. Når alt kjøttet er ferdig kvernet blander du inn pepper, basilikum, creme fraiche, parmesan og balsamico til en god seig blanding. Pass på at denne ikke blir varm ( viss du mistenker at kjøttet ikke er kaldt nok etter kverning så skader det ikke å la det stå 30 min i frysen). Ta  en liten test av farsen, stek den i panne og smak om det er behov for mer krydder.

Når farsen er ferdig, og du er fornøyd med smaken, setter du farsen i fryseren i en halvtime til en time. Reingjør kverna og legg denne også i frysen.

10 minutter før du skal start med pølsene så legger du tarmen til bløt. Pass på at du får skyldt denne godt.

Ta ut kverna  av frysen, monter på  pølsetut. Ta  farsen ut av frysen, kjør litt inn i kverna., akkurat nok til at tuten er full. Dette gjør det enklere å tre på tarm, og reduserer mengden med luft som fanges i tarmen. Når du mener at du har tredd på nok tarm så  er det bare å starte med pølse produksjonen. Pass på at pølsa  hverken blir pakket for hardt, eller løst.

Lag pølsene ved markere ut passelig størrelse, her er det engen smak som avgjør hva  dette er. Snurre  pølsene annen hver gang fra deg og mot det.  Legg de ferdige pølsene i et form eller bolle, og la  dem stå over natta. 

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...