søndag, januar 29, 2012

En god nummer to

Når det kommer til sitrusbaserte drinker så har jeg tidligere innrømt at jeg er noe konservativ. Jeg er en Gimlet drikker, men det er ikke alltid ( gudene må vite hvorfor) bartendere vet hva dette er eller hvordan den skal lages. Da er det godt å ha en backup, og da er Vodka Sour det det man vil ha. 


Vodka sour
6 cl Vodka
4 cl Sitronsaft
2 cl Klar sirup/sukkerlake


Lag sukkerlakke ved å løse opp 100g sukker i 1 dl varmt vann. Rør til alle sukkerkorn er oppløst, la sukkerlaken kjøle før bruk

Fyll en shaker med is. Hell over over vodka, sukkerlake og sitronsaft. Risk i 15 til 20 sekunder. Fyll et tumbler/old-fahioned glass med is. Hell opp drinken, garner med sitron og et kirsebær. Serverer

søndag, januar 22, 2012

En kur mot januar, og snø

Suppe,suppe, suppe, suppe,suppe, suppe, suppe,suppe, suppe, suppe,suppe, suppe, suppe,suppe, suppe, suppe,suppe, suppe, suppe,suppe, suppe, suppe,suppe, suppe, suppe,suppe, suppe, suppe FISKESUPPE! Hva annet enn fiskesuppe fra "middelhavet" kan man spise på en dag da det snør ut av kalde helvete?

Fiskesuppe fra Middelhavet
1/2 ts safrantråder
3 ts olje
2 store løk, finsnittet
1 purre, bre det hvite, hakket
4 fedd hvitløk, finhakket
1 laubærblad
1/2 ts tørket merian
1 ts appelsinskal, revet
2 ss tørr hvitvin
1 rød paprika, skåret i småbiter
500 g modne tomater, hakket
11/2sl passerte tomater
5 dl hummerkraft ( eventuelt skaldyr/reke- eller fiskekraft)
2 ss tomatpure
2 ts fint brunt sukker
500 g skinnfrie fiskefilet
3 ss frisk persille, hakket

Legg safrantrådene i bløt i en liten bolle med 2ss kokende vann.

Varm opp oljen i en stor tykkbunnet kjele over svak varme. Ha i løk, purre, hvitløk, laubærblad og merian. Legg på lokk og kok i 10 minutter til løken er mør, rist på kjelen av og til. Ha i appelsinskal, hvitvin, paprika og tomater, legg på likk og kok i 10 minutter.

Ha hakkede tomater, hummerkraft, tomatpure, sukker og safran ( med væske) i kjelen. Rør godt og kok opp, skru deretter ned varmen og la det trekke uten lokk i 15 minutter.

Ha i fisken, legg på lokk og kok i 8 minutter, eller til fisken er mør. Ha i halvparten av persillen og smak til med salt og pepper. Kast laubærbladet. Strø på resten av persillen rett før servering. Serveres med ferskt brød. 

søndag, januar 15, 2012

Landkost i byen


En "liten" oppskrift som atter en gang har bevist for meg at jeg er i overkant redd for  å lage for lite mat. En ting som ofte fører til at det blir litt mer enn planlagt er at  mitt  forhold til oppskrifter baserer seg på en stor misstanke om at de som har skrevet dem, er småspiste.

Det er derfor alltid lurt å lage litt mer enn det som oppskrifta legger opp til, for det er mye verre å ha akkurat for lite mat, en litt for mye. Så når denne oppskrifta påstår at den skal holde til 12, så tenkte jeg at det sikkert holdt å dele den i 2 for å få mat til fire.

Så feil kan man ta.


Cassoulet
(Ca 12 personer)
1 kg tørkede hvite bønner
2 store saltede svineknoker
1 stor løk
10 nellikspiker
1 ss hele svarte pepperkorn
3 selleristenger i grove biter
3 store gulrøtter i grove biter
3 laubærblader
8 fedd fersk hvitløk
3 ss olivenolje
200g svinespekk
4 andelår, eller kyllinglår
1,5 kg lammekjøtt ( f.eks fårikålkjøtt)
3 bokser flådde tomater
1 ss grovmalt svart pepper
1 bouquet garni
Gode pølser
Revet skall av appelsin

Topping
2 ss smør
2 ss olivenolje
2 fedd hvitløk, finhakket
2 ss finhakket bladpersille
2 ts kvernet svart pepper
2 daggamle baguetter, minus skorpe, revet i fine smuler.

Legg bønnene i bløt i riklig med frisk vann i 24 timer

Ha svineknoken io en stor kjele med masse vann. Skrell løken og stikk nellikspikerene i den. Ha løken i kjelen sammen med pepperkorn, selleri, gulrøtter, laubærblad og to hvitløksfedd. Kok knokene i 2-3 timer, slik t kjøttet laett kan plukkes fra beinet. Ta opp knokene og rens dem for kjøtt. Kast skinn og bein og la kjøttet avkjøles. La de hvite bønnene renne av og ha dem i kokevannet til knokene, og kok i ca 1 time til de er aldente. La dem renne av i en sil og la stå til avkjøling. Ikke kast kokevannet.

Stek svinespekket i olje i en jerngryte på sterk varme. Brun deretter ande- eller kyllinglårene godt på alle sider. Ta ut lårene og del lammekjøttet i store biter og brun dem godt i gryta. Ta ut restene av svinespekket og kast dem. Skjær fine skiver og resten av hvitløken og fres den i oljen. Ikke la dem svi seg!
Tilsett tomatene og rør godt. Ha andelårene, lammekjøttet og tomatsasusen i en leirgryte ( eller jerngryte). Tilsett grovkornet svart pepper og en bouquet garni. Sett på lokket og stek i ovnen i 2 timer 165 grader

Ta en gryta av ut av  ovnen, fisk ut andelårene og lammekjøttet og legg det på en fjøl til avkjøling. Når det er kaldt nok , fjern alt skinn og alle bein fra kjøttet og kutt det i passe store biter, en munnfull store.

Nå er tiden kommet til å sette alt sammen. Du kommer til å trenge to store leirgryter ( eventuelt jerngryter). Bland forsiktig sammen bønnene, tomatsausen og alt kjøttet. TIlsett ferske ukokte pølser som du kutter på skrå i store stykker. Det skal være såpass mye saus i grytene at bønnene og kjøttet er akkurat dekket, og du kan spe på med resten av kokevannet fra bønnene slik at du får nok til dette. Som en siste piff på resten kan du tilsette finrevet skall av appelsin i hver gryte.

Finhakk hvitløk og bladpersille og finnriv loffen. Varm smør og olivenolje i en stekepanne og ha i løk, persille, brødsmuler og pepper og la det steke lett til smulene er lys gyllenbrune. Fordel blandingen på toppen av  bønnene, slik får et lokk som dekker hele gryta.

Sett gryta tilbake i ovnen og la den stå i en time. Når den er ferdig, skal brødsmulene være mørk gyllenbrune og saften fra gryta skal piple opp rundt sidene.

Server gryteretten med en frisk grønn salat og en vinaigrette, og graov pariserloff i grove skiver.

lørdag, januar 07, 2012

4 år på kjøkkenet


I dag har jeg  kokt middag sammen med en 4-åring, det er ganske morsomt. Det viser seg også at det går ganske greit. Fordelen med et kjøkken er at det inneholder så mye "ulovlig" og spennende at det klarer å holde på fokuset over tid. Varme gryter, skarpe kniver, stavmiksere osv osv, hva mer kan en liten gutt drømme om . Dette burde altså være oppskriften på katastrofe, men gang etter gang så har det vist seg at det går bra.

Viss det ikke har vært tydelig før, så blir det veldig tydelig med en 4-åring, ansvar gjør at man vokser med oppgaven. Hakking av hvitløk, koking av saus, blanding av kjøttdeig, avhelling av varmt vann og blanding av pasta og saus. Sjeldent har jeg sett så mye fokus. Resultatet ble upåklagelig
Pasta med kjøttboller
(Nok saus til 6 personer)
Til kjøttboller
500 g  kjøttdeig ( her kan en blanding av 250g svinekjøtt og 250g kjøttdeig også gjøre seg)
1 egg
2 ss nyrevet parmesan
1 fedd hvitløk, presset
1 ts tøket rosmarin
3 ss brødsmuler
1 ts salt

Ha alt i en bolle og bland det godt med hendene før du former blandingen til små boller. Legg kjøttbollene på fat dekket med folie. Sett dem i kjøleskapet.

Til tomatsausen
1 løk
2 fedd hvitløk
1 ts tørket rosmarin
1 ss smør
1 ss olivenolje
2 bokser hermetiske tomater
1 klype sukker
2 dl vann
1 dl helmelk
Salt og pepper

Ha løk, hvtløk og rosmarin i en foodprosesor og miks. Varm smør og olje i en dyp, vid  kjele og ha i løkblandingen. Stek blandingen over middels varme i ca 10 minutter. Det skal bli mykt, pass på at det ikke setter seg fast i bunnen. Tilsett tomatene , og vannet, sammen med en klype sukker samt litt salt og pepper. La det koke i 10 minutter.  Tomatsausen kan virke litt tynn, men den vil tykne underveis. Rør inn melken, og legg så kjøttbollene, en om gangen. Ikke rør i kjelen før kjøttbollene har forandret farge fra rosa til brunt for å forhindre at de går i stykker. La alt koke delvis tildekket i ca 20 minutter. Smak til med salt og pepper mot slutten.

Når det er ca 10 minutter igjen av koketiden på sausen setter du spagetti ( eller tagliatelle) til koking. Når pastaen er "al dente" heller du av vannet, og blander pastaen sammen med sausen. Ha alt over i en pen bolle eller fat og riv over litt fersk parmesan. Server.

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...