søndag, oktober 23, 2011

5-årsdag


I dag er det akkurat fem år siden jeg publiserte mitt første blogginnlegg om Stuertsyndromet på Stuertsyndromet. Der er rart å se tilbake på mengden med innlegg som har akkumulert seg her, 223 stk, siden 23 oktober 2006. Siden den første oppskriften jeg la ut handlet om sopp, så er det bare på sin plass at dette innlegget også skal handle om sopp


Risotto med kantarell
300 g kantareller
1,2 l grønnsakskraft
2 stilker stangselleri
1 finhaket løk
2 fedd knust hvitløk
350 g risotto ris
1 glass hvitvin
25 g smøt
50 g friskraspet parmesan
salt og pepper


Forvell soppen, sil av kraften. Løft soppen ut og filtrer kraften gjennom et traktepapir.


 Varm opp oljen i en seperat panne og sauter løken, hvitløken og stangselleri lett i fem minutter. Tilsett risen mens du rører. Kok i to minutter under gjevn omrøring.
Hell over vinen, kok opp mens du rører, la det koke inntil det meste av vesken nesten er absorbert opp. Hell så inn ca 1 dl av krafa. La det koke opp mens du rører og kok til det meste er absobert fortsett å tilsett ca en øse med kraft og la det koke innmens du rører gjevnt. Til slutt rører du inn soppavkoket fra kantarellene.Etter ca 20 minutter, når all kraften er blitt absobert og risen er nesten kokt, men fortsatt har litt motstand rør inn smøret, soppen og parmesanen.

lørdag, oktober 22, 2011

Hopp i havet, her trengs det pasta for å overleve



Jeg har ved en tidligere anledning omtalt IKEA som helvetes forgård, jeg står fortsatt ved den uttalelsen, men jeg hadde ikke trodd at jeg noen gang skulle se et sted som kunne konkurere med kaoset der i August. Jeg står rettet, "Hopp i Havet" her i Oslo er en god nr to. 3 etasjer med overaktive barn tror jeg kan skremme fanden på flat mark. Jeg gjør honnør til jentene som har ansvaret der, å beholde roen i et slikt sted krever en selvdisiplin jeg tror er meg fremmed.  Så for å komme over dette sjokket må man lage barnevennlig pasta slik at man kan  trøstespise.   

Cannelloni ala Oslogate
2 bokser hele tomater
1 løk
2 fedd hvitløk
Olje
500 g kjøttdeig
1 vårløk
1 liten bunt bladpersille
7 dl melk
Smør
Mel
2 grønnsaksbuljongterninger
Salt og pepper
Godt med revet Ost
1 pakke Cannellonirør

Varm oljen i en kasserolle, eller jerngryte, tilsett finsnittet hvitløk og løk. La dette surre til løken er blitt blank. Tilsett boksene med hermetiske tomater, grovhakk når alt er kommet over i kasserollen, la det småkoke over lav varme.

Mens tomatblandingen småkoker bruner du kjøttdeigen i en panne.Del opp kjøttdeigen i små biter mens den bruner. Når all kjøttdeigen er godt stekt har du dette over i tomatblandingen. La kjøttet og koke inn til en passelig tykk og finkornet blanding.

Finn fram en kasserolle til, smelt 2ss med smør og til tilsett mel. La dette surre over ekstrem lav varme i 5 minutter slik at melsmaken svettes ut. Tilsett melk, og buljong, og rør godt. La den hvite sausen koke opp,og tykne, før du trekker den tilside og rører inn osten. 

Når både ostesausen og kjøttsausen er ferdig finsnitter du opp vårløken og persillen. Rør dette inn i kjøttsausen, smak til med salt og pepper.

Finn fram en passe stor ildfast form, fyll opp Cannellonirørene med kjøttsausen og legg dem pent i formen til den er full. Hell ostesausen over, strø over med revet ost og steik på 200 grader i 30 til 40 minutter. Serveres sammen med en frisk grønn salat. 



mandag, oktober 17, 2011

Under kniven

For å bli bedre kjent med det å lage video blir det ikke en oppskrift på noe annet enn å partere en kylling i dag.
Samt en rask kikk på hvordan man deler opp kyllinglår

Kyllingkraft
2 kg kyllingbein, gjerne skrog
4 l vann
2 stk gulrot
2 stk løk
1 stk purre
0,5 stk sellerirot
3 stk laurbærblad
1 neve timian
2 stilker bladpersille

Skyll kyllingbein i kaldt vann og legg de i en stor kasserolle. Hell på vannet og kok opp over høy varme. Skum av urenhetene som kommer opp. Skru ned til lav varme så det syder.
Skjær grønnsakene i grove biter. Tillsett grønnsaker og urtene og syd i 2 timer uten lokk.

Sil gjennom en finmasket sil over i en bolle eller ny kasserolle. Avkjøl bollen/kasserollen, og sett den dekket til i kjøleskapet over natta. Neste dag er det lett å fjerne alt fettet som nå har lagt seg på toppen.Kraften holder minst 4 dager i kjøleskap og 3-6 måneder fryst.

lørdag, oktober 15, 2011

Stuertsyndromet prøver nye ting

Man bør alltid prøve nye ting, så derfor har Stuertsyndromet opprettet sin egen kanal på youtube. Fremtiden vil avgjøre om dette var en god ide eller ikke. Her er i alle fall første forsøk. En litt endret utgave av denne blomkålsuppa. 


Blomkålsuppe med bacon og parmesan
250 g bacon, fint snittet
1 løk, fint hakket
2 fedd hvitløk, fint hakket
1 blomkålhode
1 stykke parmesan
2-3 stenger stangselleri
8 dl kyllingkraft
2 dl fløte Fres bacon i en gryte til den begynner å svette. Tilsett hvitløk, løk og stangselleri og la det hele surre i syv til åtte minutter. Tilsett blomkålbukettene sammen med kyllingkraft og parmesan. La det hele koke i 20 minutter. Når Blommkålen er blitt mør kjører du suppa i en kjøkkenmaskin. Hell suppa til bake i gryta, visp inn glømte mens suppa varmes opp.

lørdag, oktober 08, 2011

Forbuden Mad

Jeg fikk i helgen et 1925  eksemplar av Fru Henriette Schønberg Erkens "Stor kokebok for større og mindre husholdninger med illustrasjoner" av min mor. I denne boka finnes det oppskrifter på det meste, og ikke minst litt til. Det er utrolig moro å sitte å bla i slike gamle kokebøker å se både hva som var ansett som daglidags- og festmat. I tillegg er det morsomt å se oppskrifter på matretter som vil bringe "verdens vrede" ned på deg viss du gikk ut for å skaffe råvarene til dem. En av disse, kanskje den mest klassiske av denne typen oppskrifter er følgende:

Skildpaddesuppe, Egte.
(Potaga a la tortue)

Skildpadden bør være fet og saa frisk som mulig - spillevende.  Naar den skal slagtes, legges den enten paa ryggen paa et skraanende bord, eller man hænger den i bakbenene.

I begge tilfælde slaaes en slynge om halsen paa den, naar den stikker hodet frem. Hodet trækkes ut saa langt som mulig og hugges av. Kroppen hænges straks op over et kar, saa blodet kan rende av; bør hænge i 2 - 3 timer. Derefter lægges skildpadden paa ryggen, og bukskallet skjæres av; pas, at ikke galdeblæren beskadiges, da dette vil ødelægge kjøttet.

De kjøfulde dele, som ligger på hver side av brystbenet, løsnes og lægges for sig i vand- Benyttes til farce eller fricandeau. Derefter avskjæres luffer, indvolder fjernes og kastes bort; alt det grønne fett tages vare paa. Kjøttet fjernes fra ryggskalet.
Ryggskallet deles i 6 stykker og brystskallet i 4 stykker. Skallet og luffer blancheres, d.v.s. lægges først i koldt vann 1/2 time, sættes derpaa over ilden i saa meget kokende vann , at det er dækket, bringes langsomt opp i kok; lufferne tages op, naar de er saa faste, at skindet kan trækkes av, skallet kokes i 6 minutter, kjøttet skrapes da av.

Skaller og luffer sættes nu over med saa meget koldt vand, at det staar over, tilsættes gule og hvite røtter, samt suppevisk og ganske litt skildpaddegrønt; kokes i 51/2 time. Nu fjernes alt kjøt fra benene, avkjøles avpudses og skjæres i smaa firkanter. Dette kjøt skal tillikemed det grønne fett servers i suppen. Fettet pocheres først, d.v.s. "kokes uten at koke", med andre ord kraften eller det saltede vand maa ikke naa kokepunktet, men være saa nær det som mulig. 

Fettets skjæres i skiver efter at være pochert. Naar suppen tilberedes, benyttes noget kraft av oksekjøt ved siden. Hode og ben overheldes med kraften fra skallene og lufferne. Til 11/4 kg. skal og luffer tages i 1 l. vand og kraft; til denne mængde tilsættes, naar det har kokt op og er skummet:
10 gr. Salt
2 gulrøtter
2 purrer
1 skive selleri
100 g persillegrønt
1 løk
2 nelikker
Citron, Merian, Salvie,  timian= skildpaddegrønt
10 gr pepperkorn

Citron, skildpaddegrønt og pepperkorn haves paa suppen 1 time før den skal opsiles. Suppen siles opp gjennem sileklædet.

Suppen tilsættes foruten det opskaarene kjøt og det pocherede fedd 1 dcl god madeira. Melkepunch serveres ofte til skildpaddesuppe


Jeg tør ikke tenke meg hva som ville skjedd viss jeg svingte innom en dyrebutikk og ba om "en godt matet, fet, 2 kilos skillpadde som passer til suppe". Jeg er ganske sikker på at gjerningspersonen ville blitt frikjent pga formildende omstendigheter

fredag, oktober 07, 2011

Treets fristelser.

Eplet har en lang og brokete historie som fristelse, og vel og bra er det for det er utrolig mye godt du kan lage av dem. Her på Sandøya har jeg tilgang til en relativ sto frukthage, noen vil kanskje gå så langt å si stor,  og med en høst som i år så gir det utrolig mange muligheter.Derfor  gjelder det å ikke falle i den fella som Vg beskrev i går, nemlig at frukt blir liggende i hagene å råtne mens vi går i butikken for å handle frukt.  
Da er det bedre å bruke dem til å lage egen eplesaft, eplemost, eller noe annet godt


Hjemmelagd eplesaft
2 ti liters bøtter med epler 
1 Eletrolux kjøkkenasistent, med tillegsutstyr for mosing 
1 dørslag 
1 stort klede med muselin 
1 hevert 
8 flasker av 75 cl 
1 stor gryte 
Vann 


 Vask eplene godt, del dem så opp i passe store biter. Monter opp kjøkkenasistenten, sett på kvern og tillegsutstyr slik at den kan brukes til å lage saft med. Sett opp en bolle for å fange opp saften, og en ville for å fange opp avfallet. Sett også opp en av ti liters bøttene sammen med dørslagetog muselinen, slik at du kan sile safta underveis. Når alle eplene er kvernet opp, og du har fått silt all saften en gang, har du ca 6-7 liter med saft. Sil den, og rens, saften et par gagner til. Slik fjerner du mest mulig av eventuelt bunnfall.


 La safta stå kjølig, og rolig over natta, slik at eventuelt bunnfall får samlet seg. Bruk heverten til å fylle de reine flaskene. Når flaskene er fylt setter du dem i en gryte med vann godt opp på halsen. Kok opp vannet slik at du får drept eventuelle ulumskheter i safta. Dette kan du godt gjøre to ganger. Skum av eventuelt skum som skyller oppstå. Skru på kirkene godt, og la flaskene avkjøle. Slik skapes undertrykk, og saften holder lenger.

torsdag, oktober 06, 2011

Brie på avveier

Blomkålsuppe er en av de suppene jeg husker fra jeg var liten.enkelt og godt, ikke alt for krevende på unge smaksløker. Dette er ikke den samme oppskiften, og jeg er ikke sikker på hvor lett jeg hadde vært å overbevise om at brie hørte hjemme i suppa. Uansett den ble ikke så værst den versjonen heller.   


Blomkålsuppe med brie og bacon 
250 g bacon, fint snittet 
1 løk, fint hakket 
2 fedd hvitløk, fint hakket 
1 blomkålhode 
1 godt stykke med brie 
8 dl kyllingkraft 
2 dl fløte 
1 glass med Ramsløk fra Nøringen


 Fres bacon i en gryte til den begynner å svette. Tilsett hvitløk, og løk, og la det hele surre i syv til åtte minutter. Tilsett blomkålbukettene sammen med kyllingkraft og brie. La det hele koke i 20 minutter. Når Blommkålen er blitt mør kjører du suppa i en kjøkkenmaskin. Hell suppa til bake i gryta, visp inn glømte mens suppa varmes opp. Server i oppvatmede suppetalerkner, pynt med ramsløk fra Nøringen.

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...