søndag, september 25, 2011

Latskapen lenge leve


En gang i blant får man lyst på kantarel, men man er ute av stand til å komme seg til skogs. På slike dager er det utrolig befriende å ha lokale grønnsakshandlere med søndagsåpent som fører kantareller. 

Kremet kantarellsuppe med sider
2 sjalottløk, finhakket
25 g smør
400 g kantarell
11/2 dl hvitvin
3/4 l kyllingbuljong, eller god grønnsaksbuljong
1/4 l kremfløte
Salt og pepper
(1 dl eplesider)

 Surr løken i smør til den er gjennomsiktig. Tilsett soppen i tynne skiver og sted den godt. Hell i hvitvinen og la det koke godt inn. Tilsett buljong og fløte og la suppen koke i ca 10 minutter.
Smak til med salt og pepper.
Øs opp suppa i dype skåler, og rør tilsett sider like før servering viss du ønsker det. 

lørdag, september 24, 2011

Gressenkemann



En utfordring når man er aleine hjemme kan være å legge to pinner i kryss for å lagd en ordentlig middag. På slike dager er det greit å huske at det finnes noen raske, og virkelig gode løsninger


Pesto med basilikum
1 bunt basilikum
1 fedd hvitløk
50 g pinjekjerner, lett ristet
75 g parmesan, fin revet
2 dl olivenolje
Salt og pepper


Rist pinjekjernene i en panne, pass på at de ikke blir svidd. Dette kan sette en emen smak på pestoen. Plukk basilikumen rein for blader og ha disse i en morter, eller foodprosesso sammen med pinjekjernene og hvitløk. Bruk morteren til å lage en pasta, tilsett så oljen. Når du er fornøyd med blandingen av olje, basilikum, pinjekjerne og hvitløk tilsetter du parmesanen. Bland det hele sammen til til fredstillende konsistens


I mens du gjør det overnente koker du opp lettsaltet vann, tilsetter pasta og koker den al dente. Hell av vannet, og bland sammen pesto og pasta. Nyt en akk så enkel, men også klassisk pastarett.

fredag, september 23, 2011

Hurtigmat gjort langsomt





Hvem har sagt at pølse i brød med tomatsaus må være simple greier, Innvister, eller lag dine egne, pølser, kjøp gode cherrytometer og brød og du er ca en time unna et glimmrende måltid.


Ovnstekte pølser med søte cherrytomater


2 kg modne cherrytomater, helst i forskjellige farger
2 kvister av hver av frisk timian, rosmarin og laubær
1 ss tørket oregano
3 fedd hvitløk, skrelt og hakket
12 grove rå svinepølser etter egen smak
Oliven olje
 Balsamico eddik

Forvarm ovent på 190 grader. Finn fram en dyp form, stor nok til at tomatene kan ligge i et lag. Ha i tomater sammen med urter, oregano, og hvitløk. Drypp rikelig med olje og balsamico over. Strø på salt og pepper. . Bland det hele godt sammen, legg pølsene på toppen. Sett formen i ovnen i 30 minutter. Etter 30 minutter tar du ut formen, gir den et par støtt så alt får vendt seg. Vend pølsene slik at de stekt på begge sider. Sett alt inn i ovnen igjen, og la den stå i 15 til 30 minutter. Pølsene skal nå være gjennomstekt, og du har også fått en fantastisk tomatsaus. Viss du synes sausen kunne vært tykkere tar du ut pølsene og setter du bare forma ( så fremt den er av stål) på komfyren og lar det hele koke inn til passende tykkelse. Legg pølsene tilbake, og server sammen med godt brød.

torsdag, september 22, 2011

En "blodig" torsdag



Noen dager trenger man ikke et fancy måltid, man trenger bare noe som er godt og enkelt. På slike dager er tingen tomatsuppe

En liten tomatsuppe
2 ss olivenolje
1 medium løk, finhakket
1 fedd hvitløk, knust og hakket
1 ts chiliflak
1 ts tomatpure
500 g Plommetomat, flådd og grovhakket
4 dl grønnsaksbuljong, eller kyllingbuljong
1 liten bunt timian
salt og pepper
Creme fraiche

Varm olivenoljen i en kjele. Tilsett hvitløk og løk, stek til løken er gyllen. Tilsett plommetomat, tomatpure chiliflak og buljong. Koke opp, og la det hele småkoke i 30 minutter, rør av og til. Tilsett timian, og smak til med  salt og pepper. Trekk gryta av varmen og la den stå å kjøle i 5 minutter

Fin fram en finmasket sil, og ha denne over en stor bolle, sett dette til side for øyeblikket. Ta hell tomatsuppa over i en blender/foodprocesor og kjør til det bli en fin og glatt pure. Hel den purerte suppe over i sila, bruk en slikkepott til p knuse eventuelle større biter og press dem i gjennom.. Kontroller smaken, tilsett mer salt og pepper viss det er nødvendig

Hell suppa tilbake i gryta og varm opp på medium varme til suppa er varm. Topp hver posjon  suppe med en skje creme fraiche

tirsdag, september 20, 2011

Klippet ned ved anklen


En av utfordringene med vårt forhold til lammelår i Norge er at vi heldigvis mener at de skal være hele. Ulempen med dette er at det til tider kan være en utfordring å få tak i skank. Heldigvis kan jeg nesten alltid stole på den lokale slakteren på Grønland for å sikre meg en par av disse godbitene som er klippet av ved ankelen. 

Lammeskank med pastinakk, sitron og urter
4 rødløk, delt i båter
6 fedd hvitløk, finsnittet
4 kvister timian
4 lammeskanker, ca 1,2 kg
1 stor pastinakk, skrelt
8 salvieblader
Salt og pepper
21/2 sdl kalvefond
1 ss små kapers
1 fedd hvitløk, knust
Revet skall av 1 sitron
Ca. 21/2 dl bladpersille

Lag en seng av rødløk, hvitløk og timian i en dyp ildfast from. Legg lammeskankene oppå med pastinakk og salvieblader på toppen. Dryss på riklig med salt og pepper. Hell kalvekraft på, legg på lokk eller folie, og stek lammeskankene i ovnen ved 200 grader i ca 1 time. Ta av lokket, og stek dem i ytterlige ca 30 minutter, til kjøttet løsner fra beina.

Gremolata: Bland og finhakk kapers, hvitløk, sitronskall og persille med skarp kniv på en fjel. Dryss gremolataen over lammeskanken over server. 

mandag, september 19, 2011

Howdy partner

Visse kombinasjoner vekker noen barndomsminner bedre en andre. Kombinasjonen av pølser, bønner og jerngryter er i for meg evig knyttet til ideen om amerikanske western, cowbyer og prærien.  Jeg innrømmer også at jeg i liten grad hadde snøring på hva slike cowboy-bønner smakte, den hermetiserte typen altså. Hjemme gikk det nemlig i all hovedsak i ferske voks- og aspargesbønner, og det var helt tydelig ut fra mine kilder ( Lucky-Luke, Buddy Longway og Bluberry)  ikke den samme type bønner som cowboyer spiste.  Skuffelsen var derfor ikke liten ved mitt første møte disse etterlengtede hermetiserte cowboy-bønnene. Noen forferdelige greier i tomatsaus.  Det må derfor innrømmes at det etter det første møtet tok noe tid før interessen kom tilbake. Det har krevd tid, men jeg vet nå at hermetiske bønner kan være mer enn bare kjedelige , men som med alt annet så er det snakk om tålmodighet, erfaring og tilberedning. Resultatet til slutt blir slettes ikke verst.

Pølse og bønnegryte
2 bokser av 400 g cannellinibønner, skylt
5 modne plommetomater, grovhakket
1 boks hakkede tomater av 400 g
2 purre, grovhakket
8 fedd hvitløk, skrelt
1 ss timianblader
21/2 dl hvitvin
450 g tykke, krydredepølser av god kvalitet
Ca 11/4dl grovhakket persille

Ha bønner, tomater, purre, hvitløk, timian og hvitvin i en steintøysform eller gryte.

Del pølsene i munnfullstore biter, og legg dem i en gryta. Bland alt forsiktig, legg på lokk eller folie, og stek retten i ovnen ved 180 grader i 1 time.

Server med et dryss persille på toppen og server med varm brød med sprø skorpe til.

søndag, september 18, 2011

Kålens mangfoldighet.



Hva annet kan man si enn And, kinakål og Søndag. En glimrende kombinasjon.

Andebryst med honning og stekt kinakål
4 andebryst
1 ts femkrydder
1 ts salt
2 ss smør
750 g kinakål, finsnittet
Salt og pepper
2 ss honning
Saften av 2 appelsiner

Snitt skinnet på andebrystene i rutemønster med en skarp kniv. Gni femkrydder og litt salt inn i skinnet.

Smelt smøret i en stekepanne på moderat varme, og ha i kålstrimlene i pannen. Stek kålen i noen minutter, til den er mør og litt blank. Smak til med salt og pepper, og skru ned til svak varme.

Drypp honningen over andebrystene, og sett dem i ovnen 200 grader i 15 minutter. Sjekk at brystene er ferdig . Dekk til med aluminiumsfolie, og la dem hvile en liten stund. Skjær kjøttet i tynne skiver.

Server andekjøttet med kålen og en sprut nypresset appelsinsaft. 

lørdag, september 17, 2011

En gavepakke fra komfyern





Det er ikke bare under treet, eller i bursdager, man finner innpakkede gaver. Fra tid til annen kan de også dukke opp i komfyren. 


Salviekylling i papir med risoni
8 store salvieblader
1 purre, skåret i tynne ( 7 -8 cm) lange strimler
4 kyllingfileter
Salt og pepper
2 ss smør
400 g risoni
Revet skall ( bare det gule) av 1 sitron
Ca 21/2dl grovhakket bladpersille

Legg fire ark bakepapir (20X20 cm) på kjøkkenbenken, og legg et salviebla og litt purre midt på hvert ark. Legg en kyllingfilet oppå, og ha litt salt og pepper og en klatt smør på. Legg mer purre og et salvieblad på toppen, og brett sammen hver pakke. Legg dem med skjøten opp i en langpanne, og stek dem i ovnen ved 180 grader i 25 minutter.

I mellomtiden koker du risoni al dente i saltet vann. Hell ut kokevannet, og la rioniene renne av. Deretter har du dem tilbake i kjelen sammen med resten av smøert, sitronskall og persille. Bland alt godt.

Ved servering fordeler du risoni på de varme tallerkenene og legger kyllingene oppå, enten som en uåpnet pakke eller tatt ut av papiret. La kyllingkraften renne ned over pastagryten.

En amerikaner til frokost



En god lørdagsfrokost kan være så mangt. For min del så er det to ting som alltid må være til stede og det er ferske aviser og nytrukket kaffe. Det er likevel ikke til å komme unna at man også må ha noe mat i tillegg, og hva er vel et bedre følge til aviser og nytrukket kaffe en frokostpannekaker med bacon og lønnesirup.

Amerikanske frokostpannekaker
30 g (2ss) usaltet smør
225 g hvetemel
2 ts bakepulver, toppede
1 ts sukker
3 dl helmelk
2 egg

Sprøstekt bacon  og lønnesirup

Smelt smøret og sett det tilside til avkjøling mens  du fortsetter med resten av røren. Mål opp og tilsett bakepulveret, sukkeret og salt i en bolle. Sør godt sammen.
Mål opp melken i et litermål, visp inn eggene og det lett avkjøltet smøret og hell blandingen i muggen med de tørre ingrediensene mens du visper. Eller bland alt i en foodprosecor

Varm opp takke eller en stekepanne med slippbelegg, ha i en liten smørklatt og begynn å steke. Hell bare litt røre rett fra muggen, drøyt 1/2 sl, slik at du får runde kaker med diameter på ca 10 cm. Når det begynner å danne seg bobler på overflaten snur du pannekakene og steker dem i maks et par minutter på  den andre siden.

Server pannekakene med bacon, lønnesirup, kaffe og appelsinjuice.

fredag, september 16, 2011

Kraft og glede


Det er utrolig hvor lite man trenger for å lage en god suppe, som gleder ganen. Friske urter og grønnsaker fra hagen, samt fra den lokale grønnsakehandleren, sammen med cannellinibønner legger en god base. Men det som løfter suppa til de store høyder er god (kylling)kraft.


Bønnesuppe med urter
4 ss olivenolje
4 løk finhakket
400 g selleristang, skaåret i tynne skiver
2 liter grønnsak- eller kyllingbuljong
800 g kokte, hvite bønner, f.eks cannellini
7 dl bladpersille, grovhakket
20 basilikumblader, finhakket
21/2 dl lettrømme
20 mynteblader, finhakket
Brød med sprø skorpe

Varm oljen i en stor kjele på middels varme. Ha i løk, og selleri, og stek til løken er mør og blank. Hell på grønnsakkraft og hvite bønner, og la dem småkoke i en halv time.

Rett før serveringen tilsetter du persille og basilikum, Kok opp i et minutt til, og øs deretter suppa opp i fire suppetalerkner. Legg på en klatt rømme, og dryss over hakket mynte. Server med tykke skiver brød med sprø skorpe.

torsdag, september 15, 2011

Forlorene fiskekaker



Fiskekaker har vært noe som har byd på utfordring her hos Stuertsyndromet  tidligere, utfordringen har nemlig vært å få tak i fersk nok fisk.  Denne retten byr ikke på slike utfordringer. Den utfordrer istedet min forståelse av hva man kan kalle en fiskekake. Jeg skal gå med på at det er fisk i den,men jeg vi hardnakket hevde at dette må være mitt første møte hva jeg vil kalle "Forlorne fiskekaker". Men selv om fisken i en viss grad er fraværene , så er disse "fiskekakene" virkelig gode.


Fiskekaker av røket ørret med smørfrest spinat
3 middels store poteter, skrelt
3 vårløk, finhakket
300 g røkt ørret, skinn og bein fjernet
1 liten bunt dill, finhakket
3 ss finhakket gressløk
Salt og pepper
2 egg
1 dl olje
3 ss smør
800 g spinat, grundig skylt
Halve sitroner

Skjær potetene i biter. Ha dem i en kjele med saltet, kaldt vann, og kok opp. Skru ned varmen, og la dem småkoke til de er møre. Slå ut kokevannet og mos potetene

Ha vårløk, røkt ørret, dill og gressløk i potetmosen, bland alt godt, smak til med salt og pepper, og rør deretter inn egget. Form blandingen til 16 kaker.

Varm oljen i en stekepanne, og stek kakene i flere omganger. Etter hvert dom de blir gyllenbrune og sprø på begge sider, tar du dem opp og lar dem renne av på kjøkkenpapir

Varm smøret i en annen stekepanne, og fres spinaten i ca et 1 minutt, til den så vidt har falt sammen. Fordel spinaten og fiskekakene på fire tallerkener. Server med halve sitroner

onsdag, september 14, 2011

Tre bønner, en middag



Når man har sin egen parsellhage blir man fra tid til annen noe påvirket av hva høsten bringer, en ting som vokser godt i hagen vår er bønner. De vokser nesten fortere enn squashen, men det er mye mer av dem, så får å ta unna:


Salat med tre slags bønner og prosciutto
12 skiver prosciutto
350 g aspargesbønner
350 g voksbønner
350 g hermetiske hvite bønner
4 ss extra vegine olivenolje
4 ss hvitvinseddik
5 dl bladpersille, grovhakket
4 ss pinjekjerner, ristet
Salt og pepper

Kok opp en stor kjele med vann. Grill eller sprøstek proscitto, og la den renne av på kjøkkenpapir. Forvell asparges- og voksbønner i et par minutter i det kokende vannet, til aspargesbønnene begynner å blismaragdgrønne. Hell av kokevannet, og skyll de forvellede bønnene raskt under rennende kaldt vann.

Ha bønnene tilbake i kjelen sammen med de hvitebønnene, og tilsett olivenoljen,  eddik og persille. Del proscitto i små biter, og dryss bitene over bønnene sammen med pinjekjerner. Bland alt og smak til med salt og pepper. Legg salaten på fat. 

søndag, september 11, 2011

Markens grøde

Resultatet av en liten tur til parsellhagen i regnvær

 Rosmarin:
 Mais:
 Kepaløk:

 Stangselleri:
 Gulrot:
 Vintersquash:
og høsten har så vidt begynt. 

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...