torsdag, juli 07, 2011

"Enkel" middag.

Hva er vel enklere til middag enn stekte pølser, dampede poteter, litt hakket løk samt sennep og ketsjup? Si det? Det kommer nok helt an på hvor mye arbeid man vil legge ned i det.

Noen gode "italienske" pølser
2-3 meter med tynntarm fra svin
1,8 kg utbeina nakkekoteletter av svin
200 g spekk
2% av kjøtt/spekk mengden  med salt ( ca 40 g)
100 g tørt brødrasp
1 ss finnhakket hvitløk
 2 ss fennikelfrø ( anis kan også brukes)
1 ts cayennepepper
 1 s chilipulver
2 ts kvernet svart pepper
2 ss Sambuca ( kan sløyfes)
1 dl kaldt vann

Dag 1:
Skjør kjøtt og spekk opp i "fyrstikkeske" store biter. Blan spekk og kjøtt sammen med saltet og la det hele stå, tildekket, over natta i kjøleskapet
Legg kjøttkverna, og alle delene til denne i fryseren

Dag 2:
Bland inn brødrasp, krydder, Asambuca og vann i kjøttet. Fordel blandingen ut på et brett, og sett dette i fryseren. La kjøttet stå i ca to timer ( eller til det virker passe frossent)

Monter opp kjøttkverna, husk å ta delene ut av frysen, kvern opp kjøtt blandingen og legg denne på brett. Legg kjøttet tilbake i fryseren. Rengjør kjøttkverna, og legg denne også i frysen.  La alt ligge i 45 - 60 minutter

Legg tarmene i bløt i minst fem minutter, bruk tid til å vaske dem godt, sørg også for at du vann gjennom hele systemet.

Monter opp kjøttkverna med pølsehorn. Tre på tarm og begynn å stapp pølsa. Når du er ferdig med stappinga er det på tide å forme pølsene. Velg ut hva du anser som passende størrelse, jeg holder meg til ca 100g pr pølse, og tvin dem ut.

Nystekte pølser med nypoteter og løk
400 g pølse
400 g Amadinepoteter
1/2 rødløk, finhakket
1 liten bunt gressløk, finhakket
God sennep
God ketsjup

Stek pølsene i panne, mens du damper potetene. Fin hakk løk og gressløk, bland disse sammen. Legg opp pølsene på tallerken sammen med poteter. Dander over med løkblanding. Servers med Ketsjup og sennep, og kanskje et glass hjemmelagd rabarbrasaft.

Forfriskninger av rababra


Når vi fikk vår egen faste parsellflekk, der vi kunne dyrke ting over flere år ordnet jeg meg en rot med rabarbra fra min morsside av familien. Denne rabarbraen skulle ettersigende være en av de første som kom til Norge, nærmere bestemt Toten, en eller annen gang på 1700-tallet fra Frankrike. Hvor mye hold det er i dette vet jeg ikke, men det er en god hisotrie og bruke når man skal forklare hvorfor man dyrker rabarbra. Uansett, alle som har rabarbra i hagen vet at dette er en plante som vokser veldig fort viss den har de rette forholdene. Det er ikke annet å sie enn at på Geitmyra er det de rette forholdene. Derfor gjelder det å finne ut hva man kan gjøre med rabarbra. Så i det siste har det blitt lagd store mengder rabarbragrøt og rabarbra suppe, for å variere dette litt bestemte jeg meg i går for å lage Rabarbrasaft, noe som fungerte overaskende  bra
 
Rabarbrasaft
2 kg rabarbra
1 ½ liter vann
saften av 1 sitron
1 kg Sukker

Fremgangsmåte:
Skyll rabarbraen. Kutt den i biter. Kok rabarbrabitene i vannet til de er helt myke. Ha dem i en silduk, og la renne av i 30 minutter. Vask kasserollen, og hell tilbake saften. Tilsett sukker og sitronsaft.
La koke til saften er helt klar. Skum godt av under kokingen. Hell over på varme, grundig rengjorte flasker. Sett på kork. Oppbevar kjølig.

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...