onsdag, mai 18, 2011

Hagearbeid

    Da er årets Parsellsesong i gang, og slik så slagmarken ut etter sist vinter.
     

tirsdag, mai 17, 2011

Ærlighet varer lengst


La oss være ærlige. Vi som skriver matblogger er ikke bare opptatt av at ting skal være  enkelt. Vi vil også at det skal være gøy, spennende og utfordrende. Baking dekker ofte alle disse punktene, men i det siste har bakingen hos meg, og hos mange andre blitt preget av det motsatte. Viss man ser seg litt om, så ser man at gud og hver man skryter No knead Bread opp i skyene, og jeg skal ikke nekte for at det ikke er uten grunn .Det som er synd er at  No Knead Bread egentlig ikke oppfyller noean av de overnevnte kravene. Det blir ofte, av meg inkludert, beskrevet som et av de enkleste brød man kan lage.  Ta ingrediensene, ha dem i en bolle, rør rundt i 30 sekunder. Hev over natte, brett tre ganger, hev i to timer stek i ovnen, ferdig. Enkelt, greit, nydelig på smak, men akk og akk så kjedelig.

Etter å ha bakt en del No Knead Bread  , så må jeg innrømme at jeg ha fått et nytt og mye bedre forhold til både Kenwoden og Assistenten som står på kjøkkenbenken ( for selv om jeg skulle ønske det så har jeg ikke underarmer til proff elting for hånd). Det å elte en deig  i 30 minutter, ha i ingrediensene under veis, og ikke minst være tvungen til å følge med gir mye glede. Det er heller ikke til å komme unna , at det er gøy å få brød med en annen form en jerngryte.  Så for å ikke glemme gleden ved å bake brød vil jeg oppfordre, og anbefale, alle fra tid til annen å ta seg tiden til å bruke eltemaskingen, eller viss du har fysikken til det hendene,  også på brøddeigen.

Fine rundstykker med myk skorpe
Gir 10 rundstykker på 75 gram
30 g smør i terninger
25 g gjær ( 1/2 pose tørrgjær)
3 dl melk
10 g salt
15 g sukker
400 g hvetemel

Ha i mel, salt, sukker i mikseren. Bland sammen melk og gjær. Kjøres i mikseren i 15 minutter. Tilsett smøret, og kjør i 15 minutter til, eller til deigen slipper bunnet av eltebollen. Ta deigen ut, form til en ball, legg den i ren bolle, og la den heve til dobbel størrelse.

Form rundstykker til ønsket størrelse, hev i 30 - 40 minutter. Pens med egg, og strø over ønsket pynt viss man har slike tilbøyeligheter. Stek i 10 minutter ved 225 grader.

søndag, mai 08, 2011

You better cut the pizza in four pieces because I'm not hungry enough to eat six.



Helgemat kan være så mangt, fra avanserte flerrettersmiddager til  det helt enkle  som i dag, nemlig  pizza.

Pizza pepperoni
Pizzadeig
(Nok til en 40cm pizza)
375 g hveteme
2 dl vann
2ts tørrgjær eller 20g vanlig gjær
3 ss olivenolje
1,5 ts salt

Bland sammen mel, gjær og salt i en bolle. Bland inn halvparten av vannet og rør godt med en tresleiv. Bland i nok av resten av vannet og oljen slik at deigen er myk, og lett å jobbe med. Deigen skal ikke være klissete. Elt deige i 10 minutter, enten for hånd eller i maskin. Form deigen til en ball.

Dekk innsiden av en anen bolle med ca 1 ts exstra virgin olje og legg deigen i bollen. Dekk over med plastfilm og la deigen heve til ca dobbel størrelse. Det gjør ingen tin gom deigen står litt lengre heller. Ha et tynt lag med durumhvetemmel ( eller vanlig hvetemel) på arbeidsbenken. Slå ned deigen og enten trykk den flat med fingerene, rull den ut eller - hvis du kan det - trill den rundt fingertuppene til perfekt  fasong.

Du kan etterheve pizzabunnen før steking, eller legge på ingrediensene og steke den med det samme. Etterhevingen gir en luftigere pizza. La i tilfelle bunnen heve før du legger på ingredienseen

Tomatsaus
2 ss god olivenolje
3 fedd hvitløk, finhakket
1/2 løk, finhakket
900 g knuste ermetiske tomater
1 ss sukker
1/2 ts tørket oregano
1/2 ts tørket merian
1 ss tørket basilikum
3/4 ts salt

Varm oljen i en gryte. Fres hvitløken i 1 minutt. Tilsett løk og fres videre i ca 5 minutter til løken er mykt. Ha i alle de andre ingrediensene og småkok sausen videre i 30 minutter.

Fyll
200 g mosarellaost
100 g pepperonipølse
50 g annansbiter

Bak ut deigen, og form en pizza bun med en diameter på 40 cm. Smør på tomat saus, men la det være igjen ca 1cm slik at du får en kant å holde i. Dryss utover ost, fordel pepperoniskiver og annanabiter utover. Stek på 250 grader til den er ferdig ( ca 15 minutter)

lørdag, mai 07, 2011

Et forsøk på organisering, også kjent som ukemeny 11

For en stund siden, nærmere bestemt lørdag 14 november 2010, satte jeg opp noen regler for min egen handling av middag. Hovedsakelig for å se om de var mulig å gjennomføre. For en periode satte jeg derfor også opp ukesmenyer her i bloggen, noe jeg etterhvert sluttet med. Det jeg derimot ikke har sluttet med er å følge de overnevnte reglene, til en viss grad. Jeg har sett noe bort fra fordelingen  av hvilke typer retter som skal være med i løpet av ei uke, til fordel for komme i mål med syv middager.

Det jeg innså mens jeg drev på med disse ukesmenyene, var at det var noe tåpelig å fortelle hva jeg skulle lage, samt legge ut min ukomplette handleliste på forhånd. Dette gav absolutt ingen mening for noen.. Derfor har jeg nå snudd på det hele og legger ut en oversikt over hva jeg har lagd, samt en komplet liste over hva man trenger til å gjøre det. Viss det skulle være av interesse.

De siste syv middagene jeg har lagd er følgende:
1: Penne arrabbiata
2: Biffgryte med hvitvin med potetstappe
3: Risotto med paprika
4: Kylling med epler med dampede nypoteter
5: Pasta Alfredo
6: Krydret svinegryte med stekt polenta
7: Vårlam fra Roma

Ingrediensene jeg har hatt bruk for var følgende:

fredag, mai 06, 2011

Åretet offerlam


Dette er ikke akkurat årets første offerlam, men det var en for god overskrift til å la være

Vårlam fra Roma
1 kg lammekjøtt fra lår eller bog, i biter
Hvetemel til dryss
3 ss olivenolje
3 kvister rosmarin
4 salvieblader, hakket
1 fedd hvitløk, presset
11/4 dl hvitvin eller buljong
5 ss hvitvinseddik
4 poteter, i skiver
Salt og pepper

Sett stekeovnen på 180 rader. Vend kjøttbitene i hvetemel. Varm opp oljen i en stor ildfast gryte, ha i kjøttet og stek det på sterk varme. Snu det ofte i ca 10 minutter til kjøttet er blit jevnt brunet på alle sider. Smak til med salt og pepper, legg i kvistene med rosmarin og strø salvie og hvitløk over.'

Snu kjøttbitene flere ganger slik at krudderet trekker godt inn. Bland sammen vin og eddik, hell det i kasserollen og la det koke til væsken er neste kokt inn. Hell over 11/2 dl kokende vann og legg i potetskivene . Legg lokk på gryten og sett den i stekeovnen i ca 30 minutter til kjøttet er mørt. Viss  det koker tørt, ha i litt mer vann  blandet med en skvett eddik.

Legg lammet over på et varmt serverings og server retten varm. For et mer smakfullt  alternativ kan du sløyfe  potetene, og når lammet nesten er ferdig , ha 2-3 ss av sjyen i en liten kjele, ha i tre hakkede italienske ansjosfileter fra boks og la det koke på svak varme mens  du moser ansjosen med en tresleiv helt til den har løst  seg opp sjyen. Bland godt, hell sjyen over kjøttet igjen og stek i noen ekstra  minutter før servering.

torsdag, mai 05, 2011

I'll huff and I'll puff till I blow your house in

I unge år heiet jeg alltid på grisene, men med alderen og som  kjøtthungeren har økt må jeg  innrømme at jeg nå heier på ulven. Med den glødende interessen som Storulv viser i sin jakt på de tre små grisene må man bare anta at han må sitte på noen glimrende oppskrifter med svinekjøtt.  Jeg har en mistanke om at dette kan være en av dem

Krydret svinegryte
3 ss smør
1 kg magert svinekjøtt uten bein, i terninger
31/2 dl hvitvin, eller buljong
1 ts malt spisskummen
5 skiver sitron
1 fedd hvitløk, hakket
2 ss malt, tørket koriander
Salt og pepper

Smelt smøret i en jerngryte eller en panne med høye kanter, ha i kjøttet og stek det på sterk varme til det er jevnt brunet. Hell i halvparten av vinen, ha i spisskummen og hvitløk og krydre med salt og pepper. Bland alt godt sammen og la det koke opp.

Legg på lokk, senk varmen og la det stå å trekke ved kokepunktet i 30 minutter, til kjøttet er mørt. Ha i resten av vinen og sitronskivene, sku opp varmen igjen og la  det koke under omrøring til sausen tykner. Rør i koriander, og server

onsdag, mai 04, 2011

Alfreds nattmat

Jeg tror ikke at denne retten er oppkalt etter min favoritt butler, Alfred hos Bruce Wayne. Han er helt klart ikke av italiensk avstamming. Men  jeg tviler ikke på at han både serverer og spiser dette i de sene nattetimer. For hvem andre en italienere bør man ta inspirasjon fra for å finne gode, og raske måltider? Det er nemlig viktig å huske på at mat skal være godt, uansett hva man har fore. 

Pasta Alfredo
4 fedd hvitløk, finhakket
2 ss smør
3 dl fløte
Salt og pepper
20 g Parmesan, revet
Pasta
Frisk persille, hakket

Surr hvitløk i en gryte, sammen med smøret, på  lav varme. Pass på at det ikke brenner seg. Hell i fløte og tilsett godt med salt og pepper. La blandingen koke uten lokk såpass lenge at sausen tykner og blit det blir litt seig. Tilsett parmesan. Kok pasta al dente, ha oppi sausen og rør godt.
Rør inn hakket persille.

tirsdag, mai 03, 2011

Eplets endeløse muligheter

Eplet har vært innvolvert i mye rart. Fra syndefallet, for dem som tror på slikt, til her å bli stappet inn i en kylling. I den sammenheng  skulle jeg gjerne ha møtt han, eller hun, som var den første som fikk det for seg at det var en god ide å fylle fjærkre og spesielt kylling med hva enn man måtte ønske. Den personen fortjener hvirkelig en stor takk. 

Kylling med epler
1 kylling
2 røde epler, skrelt, uten kjernehus, revet
4 skiver svinespekk, eller bacon
Salt og pepper

Forvarm stekeovnen til 240 grader.Salte og pepre skroget til kyllingen inni, og fyll det med revet eple. Sy igjen åpningen , pakk kyllingen inn i svinespekket eller bacon, og bind den opp med hyssing. Legg kyllingen i en ildfast form, og stek den til spekket eller baconfettet smelter og samler seg i bunnen av formen.

Demp ovnstempraturen til 190 grader, og stek i 40 minutter, til kjøttet er mørt og gjennomstekt. Øs kyllingen ofte de siste 30 minuttene. Viss  kyllingskinnetblir brunet for raskt, demper du temperaturen og dekker med litt aluminiumsfolie. Ta kyllingen ut av ovnen, og klipp av hyssingen. Skjær opp midten av  kyllingen med fyllet

mandag, mai 02, 2011

En enkel og grei start på uka

Risotto er en gjenganger og ikke minst en klassiker med nesten endeløs variasjonsmulihget. Hva annet enn enkelt, greit og og godt kan man si?

Risotto med Paprika
Ca 1 liter med grønnsakskraft
4 ss olivenolje
1 løk, hakket
3 tomater, flådd uten kjerner, grovhakket
3 røde paprika, uten frø, i strimler
1 ss finhakket rosmarin
350 g risottoris
4 ss ferskrevet parmesan

Kok opp kraften i kjelen. Varm oljen i en annen kjele. Tilsett løken og la den frese på svak varme i  ca 5 minutter. Rør om av og til. Tilsett tomater, paprika  og rosmarin og la det stå og surre i 5 minutter. Tilsett risen og la det frese under omrøring til risen er blank. Tilsett  en øse varm kraft, og la  det koke under omrøring til kraften  er absorbert. Fortsett å  tilsette kraft, en øse av gangen. Og la det koke under omrøring til all væsken er absorbert før du tilsetter mer kraft. Fortsett til risen er  mør, 18 til 20 minutter. Når risen er mør, vender du inn parmesanen og lar risottoen hviler under lokk et par minutter. Smak til med salt og pepper og server.

Tid? Må vi spare tid?


Dagens Aftenposten  om ferdig oppskåret grønnsaker får meg bare til å tenke på en av favorittbøkene mine i oppveksten, nemlig Momo, eller kampen om tiden. De grå herrene er blant oss, og vi bryr oss ikke.
"Hvordan fungerer  systemet ?"

Mannen i gråt sine tynne lepper kruset seg til et  smil. "Ikke bekymre deg, vil vi ta vare på det. Du kan slappe helt av , vil vi ikke forlegge et eneste sekund av tiden du sparer. Du vil raskt finne ut at du ikke har et eneste et til  overs."

"Du vet da hvordan du skal spare tid, min herre?  Arbeid raskere,  hold deg til det essensielle. Bruk kun femten minutter på hver kunde, i stedet for den vanlige halvtimen, unngå å kaste bort tid på  samtaler. Reduser time du tilbringer med din mor til det halve. Enda bedre, plasser henne i et fint, billig alershjemm, der noen andre kan se etter henne .  Bli kvitt den ubrukelige undulaten . Se Miss Daria annenhver uke ikke hver uke, hvis det i det hele tatt.  Fremfor alt, ikke sløse bort så mye av din dyrebare tid på sang, lesing, eller hobby aktiviteter med dine såkalte venner . Forresten,  jeg vil også råde deg til å få deg en veldig nøyaktig klokke på veggen slik at du kan ta tiden  pål ærlingen din ned  til nærmeste minutt."

Mennene i grått har en forbløffende evne til å gjøre seg så lite synlig at du enten overser dem eller glemmer at du  noen gang så dem ... Siden ingen legger merke til dem, stopper ingen for å lure på hvor de kom fra, eller faktisk,  kommer fra, for deres antall fortsetter å vokse med hver dag som går.

søndag, mai 01, 2011

Lat søndag i hvitvin.


Søndagsmiddagen må sikres, men man gidder da ikke å sitte inne å vente på den når det er fint vær ute. Derfor lager man noe som kan stå et par timer for seg selv i komfyren, og ikke minst noe som skal kokes i vin. Denne gangen hvitvin. 
 
Biffgryte med hvitvin
1 kg grytekjøtt av storfe, gjerne mørbrad
100 g pancetta, eller bacon, i strimler
100 g svinefett , i biter
500 g løk, i tynne skiver
1 kg gulrøtter, i skiver
5 dl tørr hvitvin, eller 2 dl hvitivn og 3 dl buljong
Salt og pepper

Spekk kjøttet med biter av bancetta eller bacon. Ha i svinefettet, halvparten av løken og tre av gulrøttene i en jerngryte, eller enda bedre, en ildfast keramisk kjele  med lokk, og krydre med salt og pepper. Legg kjøttet over grønnsakene og legg resten av løken og gulrøttene  over. Hell i vinen, legg på lokket og la det småkoke i 2 timer, eller til mesteparten av væsken er absorbert. Server sammen med potetmos.

Å øse kjøttet innenfra

Magert kjøtt kan "øses" innenfra

De deler av okse og kalv som vanligvis  brukes til brasering har god smak men derimot ikke så mye av det indre fettet som er så viktig for at kjøttet skal holde seg saftig under stekingen . Dette kan imidlertid  avhjelpes ved speking . Spekkingen gjør at du kan benytte rimeligere kjøttstykker, slik som for eksempel skank.

Spekking innebærer at strimler av svinespekk føres inn i det rå kjøttet ved hjelp av en kniv eller spekkenåler.Etter hvert som braseringen skrider fram , smelter spekkstrimlene, og kjøttet blir på den måten tiilført fuktighet innefra. Og siden det smeltetede fettet legger seg som et lag oppå væsken i pannen eller gryten, kan det lett skummes av. Resten av spekket inni kjøttet vil dessuten danne et pent møster i skivene du serverer.

Som spekk bruker du fast hvit fett fra ryggsiden , buken eller nyrestykket. Skjær det i jevne strimler av ca . En halv cm tykkelse og bredde. Beregn ca 100g spekk til 1 kilo kjøtt

Hvis du først vender spekkstrimlene i krydder, vil kjøttet bli krydret innenfra. Du kan marinere dem i en aromatisk blanding av krydderurter og vin, eller dyppe dem  i finhakket friske eller tørkede krydderurter. Stikk spekket inn langs fiberretningen ukke på tvers.

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...