torsdag, mars 31, 2011

Erte, erte ,Ertesuppe


På dager man egentlig bare vil ha det trygt og greit, men likevel ha en liten følelse av personlig fare, spiser man Ertesuppe.

Ertesuppe med svineknoke
250 g gule erter
1 røkt svineknoke
1 løk, hakket
300 g kålerabi, sellerirot eller pastinakk, hakket
1 purre, bare det hvite, hakket
1 laubærblad
Smør
1,5 l vann
Eventuelt litt øl
Eventuelt rømme til servering

Legg ertene i bløt noen timer, eller over natta. Viss svineknoken er veldig salt? Legg den i vann et par timer, bytt vannet et par ganger underveis.

Ha løk, kålrabi, purre og eventuell bacon (viss knoken ikke er røkt) i en gryte. Stek baconet til det begynner å bli sprøtt. Ha i løk og stek til løken begynner å bli myk. Sil vekk vannet fra ertene og ha ertene i gryta sammen med kålerabi, purre, laubærblad, svineknoken og 1 og 1/2 liter vann, erstatt eventuelt noe av vannet med øl. La det hele koke i en times tid til ertene er skikkelig møre. Smak til med litt urter og sjekk om suppe er passe salt og kraftig.

Ta ut knoken, fjern skinn, del opp kjøttet . Visp kraftig rundt i suppa med en pisk eller sleiv slik at stivelsen i ertene skal jevne. Tilsett kjøttet fra knoken og server. Viss suppa er litt salt kan dette balanseres ved å servere rømme til

onsdag, mars 30, 2011

Ung Ovis aries og Foeniculum vulgare i gryta

Lammegryte med fennikel
1,2 kilo lyst grytekjøtt av lam
1 løk hakket
1 hvitløk uten grønn skudd, delt i skrelte fedd
3 - 4 fennikel, delt i  båter
2 - 3 dl øl
1 ts fennikelfrø
1 laubærblad

Brun kjøttet i olje eller smør i en gryte sammen med hvitløk og løk. Ha i fennikel, øl, fennikelfrø og laubærblad. Sett på lokket og lad det hele småkoke i en times tid. Server med nykokte småpoteter og en frisk salat

tirsdag, mars 29, 2011

"Mauro och Pluras kök"


Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse, men jeg blir veldig fort fortapt i kjøkken-tvprogrammer. Det er mat, og det er Tv på samme tid. Viss det bare hadde kommet noen ut av Tven og servert maten til meg, men så heldig er man sjeldent.

Kjøkken-Tvprogrammer eller mat-programmer er lettbeint underholdning som ikke krever for mye av meg. Det er mye bra der ute, og som skrevet er jeg lett å underholde.  Det finnes dog noen unntak. Et slik untak er "4-stjerners-middag". Dette programmet får det til å gå kald nedover ryggen, og kaldsvetten renner. Ikke så mye pga maten som lages, eller gjestene som kommer den og de er greie nok som oftest. Det er den horrible voiceoveren.. Hvem i huleste var det som bestemte seg for å ha voiceover? Det er irriterende, malplassert og beint fram idiotisk. Da var det ute av systemet

Dette innlegget skal , selv om det kan virke sånn,ikke  handle om kjøkken-tvprogrammer jeg ikke liker. Det skal faktisk handle om et jeg liker. "Mauro och Pluras kök" er en trivelig program serie om mat, gjester halvt avkledde feite svenske kokker/musikere og andre ting. Absolut verdt å se. Her er første episode av første sesong. 

Viss du vil se resten av Sesong 1, så finner du den øverst til venstre i denne bloggen. Viss du vil se Sesong 2 så kan du se den her

mandag, mars 28, 2011

En grønn torsk

Stekt torsk med urtesaus
800 g filet av torsk ( med skinn)
2 ss hvetemel
Salt og pepper
Eventuelt litt finhakket timian
Olje eller smør

Til urtesausen
2 gode never med friske urter: persille, oregano, timian, basilikum, mynte og eller Salvie
2 fedd hvitløk
1 ss dijonsennep
1 ts revet sitronskall
4 - 6 ansjonsfileter i olje
2 ss kapers, skylt
1 dl olivenolje
2 ss sitronsaft

Legg fisken i isvann i en kvarters tid før du steker den, tilsett gjerne 5 - 10% salt. Før du steker fiske, tørk den godt, krydder med salt og pepper og dryss over med mel, eventuelt også litt finhakket timian. Stek i olje eller smør i en stor panne med slipp belegg. Steketiden avhenger av størrelsen på fisken.

Mens fisken steker, ha alle ingrediensene til sausen unntatt sitronsaften i en blender eller kjøkkenmaskin. Kjør til du har en litt grov masse. Du må nok stoppe noen ganger  og skrape ned det som har sprutet opp på sidene. Rør inn sitronsaften idet du skal servere. Server samme med ovnstekte potetbåter

søndag, mars 27, 2011

A real gimlet is half gin and half Rose’s Lime Juice and nothing else

Gimlet er min favoritt drink, men hvordan skal man egentlig presentere denne på en skikkelig måte? Jeg tror jeg lar  Raymond Chandlers forsoffene gentelmannen Terry Lennox  fra "The long Goodbye" gjøre jobben "We sat in the corner bar at Victor’s and drank gimlets. “They don’t know how to make them here,” he said. “What they call a gimlet is just some lime or lemon juice and gin with a dash of sugar and bitters. A real gimlet is half gin and half Rose’s Lime Juice and nothing else. It beats martinis hollow.”

Jeg skal innrømme at jeg i Lenoxs øyne er en forbryter, for selv om blandingen er utsøkt i seg selv synes jeg at den gjør seg enda bedre med enrome mengder knust is.

Gimlet
4 cl gin
4 cl Roses lime ( kan reduseres til 2 cl viss man vil ha en mer utpreget ginsmak)
Knust is

Fyll  et Tumblerglass med knust is. Hell over gin og Roses Lime. Pynt med limeskiver viss du har slike behov.

lørdag, mars 26, 2011

Bare la det koke, og koke, og koke, og koke

Oksegryte
2 kg oksebringe
2 ss sennep
1 kg assorterte grønnsaker:f.eks  gulrot, kålrot, løk, sellerirot skåret i ugjevne biter.
2 epler i ugjevne biter
Poteter i ugjevne biter
1 hvitløk
2 ts hele pepperkorn
2 laubærblad
3-4 ss soyasaus
Olivenolje
2-3 dl rødvin

Forvarm ovnen til 250 grader. Gni kjøttet inn med sennep. Ha kjøtt og grønnsaker og eventuelt poteter i en stor gryte eller en ildfast form. Brekk opp hvitløksfeddene - det er ikke nødvendig å fjerne skinnet - og ha dem oppi gryte sammen med pepperkorn og eventuelle urter. Hell oversoyasaus og rødvin. Sett gryta i ovnen og skru ned tepraturen til 110 grader. La gryta stå i ovnen i 4 - 5 timer med lokket på.

fredag, mars 25, 2011

Salat eller pasta, hvorfor ikke begge deler?


Pasta med rucola
500 g spaggeti
Rucolapesto
Parmesan
Rucuola
Eventuelt noen cherrytomater

Rucolapesto
100 g rucuola
1-2 fedd hvitløk
50 pinjekjerner
50 g parmesan
1-2 dl olivenolje
2 ts govt salt

Pestoen kan lages dagen før: Bland sammen alle ingrediensene i en blender, eller morter. Kjør/slå til pestoen har fått passe tekstur.
Kok pasta i lettsaltet vann. Bland pasta og pestoen. Ha over mer rucola og parmesan, server.

torsdag, mars 24, 2011

Absolut ikke fra Findus


Fiskegrateng
600 g fiskefilet
3 ts provancekrydder
2 ss eddik
50 g smør
3 ss hvetemel
4 dl melk
Salt og pepper
1/4 - 1/2 ts revet muskatnøtt
1 - 2 ts finrevet appelsinskall
1 ss dijonsennep
100 g revet parmesan
3 egg
50 g strøkavring

Sett ovnen på 200 grader
Kok fisken i godt saltet vann tilsatt provancekrydderet og eddik i 5-7 minutter, eller til fisken er kokt. La fisken renne av seg i et dørslag.
Smelt smøret i en liten gryte, rør inn melet, tilsett melka og kok opp. La det hele småkoke i 3-5 minutter. Tilsett pepper, salt, muskat, appelsinskall, sennep og halvparten av parmesanen. La kjølne. Pisk inn eggene. Ha fisken i en ildfast form og hell over sausen. Strø over resten av parmesanen, deretter brødsmulene. Stek i ovnene i ca 40 minutter.

onsdag, mars 23, 2011

And med kort levetid


Jeg lurte litt på hvor lang levetid andeconfiten jeg lagde ville ha. Det viste seg å være tre dager. Neste gang må det nok lages flere enn to.

Andeconfit med grønnsalat og bakte nypoteter
2 andeconfiter ( se oppskrift her)
400 g kokte små poteter
1 ts tørket timian eller 2 -3 friske.
Salatblader, gjerne en blanding av flere typer
2 ts dijonsennep
1 fedd hvitløk, knust
1 ss hvitvinseddik
1/2 ts honning
1 ss finhakket sjalottløk
3 ss olivenolje

Ha potetene i en metallform som er akkurat stor nok til å romme dem, sett potetene i ovnen og sett den på 200 grader. Når ovnene er varm, legger du andeconfitene på en rist over potetene, slik at fettet drypper ned på potetene. Bak andelårene til skinnet er sprøtt, dette vil ta va 15 minutter.
Lag imens en enkel grønn salat. Lag dressing av sennep, hvitløk, eddik, honning, sjalottløk og olje. Bland salat og dressing. Dryss salt og timian over potetene rett før servering.

tirsdag, mars 22, 2011

Torsk med salvie og tomat


Torsk med salvie og tomat
1 liten torsk, ca 600 til 800 gram
2 ss smør
2 ss salvie
2 fedd hvitløk, presset
1 laubærblad
1 ss kapers
Safeten av 1/2 sitron
Olivenolje
2 - 3 tomater i skiver

Legg torsken i isvann i 15 minutter før du tilbereder den . Da blir den fastere i fisken. Varm smør i en liten gryte. Stek smør og salvie i 2 til 4 minutter, til salviebladene har gitt bort mye smak. Ha fiskeskiver, laubær og eventuelle kapers. La det steke på middels høy varme i 5 minutter. Ha i stronsaft og tomatskiver., sett på lokk og la trekke i videre i 3 - 5 minutter før du serverer. Server sammen med salat, poteter eller grønnsaker du liker.

mandag, mars 21, 2011

Viss i tvil, kok det i vin.


Når man er i tvil om hva man skal ha til middag, kok noe i vin.

Lammegryte
1 1/4 kg lammebog
1 ss hvetemel
250 g bacon
Salt og pepper
1 boquet garni ( suppekvast) av 1 laubærblad, 1 timiankvist,5 persillestilker
4 ss smør
1/2 kg sjampinjong
1/2 kg små sylteløk
1 flaske rødvin

Del kjøttet i serveringsstykker, og ved det i hvetemel,. Steik baconet i ei gryte, og tilsett kjøttet. Brun godt, og krydder med salt og pepper. Legg i suppekvasten, og tilsett så mye vin at det dekker kjøttet. Kok opp og la kjøttet trekke under lokk i en time.

Smelt smøret i en panne, og surr sopp og løk på middelsvarme i 5 minutter. Ha sopp og løk over i gryta, og la det hele trekke videre i en time. Server med poteter samt grønnsaker.

søndag, mars 20, 2011

Å koke i sitt eget fett


Jeg har en stor fasinasjon for mat som skal legges ned i salt, fett, osv og oppbevares lenge før den skal spises.  Derfor har andeconfit alltid stått på lista over ting jeg har hatt lyst til å lage, ikke minst på grunn av smaken men også fordi de kan legges ned i fett og lagres lenge. Utfordringen har alltid vært å ha nok fett, noe som nyttårsfeiringen i år endelig endret. Vi hadde to gjess til middag, og en ting som er sikkert med gjess er at de svetter mye fett.
 Dette er en oppskrift på 12 andelår, så mange hadde ikke jeg men det er bare å dele den ned så går det greit.

Andeconfit
12 andelår
4 - 6 ss grovt salt
3 laubærblad
10 pepperkorn
6 fedd hvitløk
Andefett

Salt lårene og la dem ligge i kjøleskapet i ett døgn . Legg lårene i en ildfastform sammen med laubærblad og pepper. Dekk til med fett eller fettavskjær. Det må være nok til fett til at de dekker lårene. Har du ikke nok til å dekke alle, kan du bake dem i flere omganger. Stek lårene i ovnen ved 120 grader i tre timer. Skru ned til 100 grader og la det står i en til to timer til, til kjøttet er så mykt at det nesten detter av beinet. Legger du confiten på glass og dekker med fett, holder den  i flere uker og måneder, men da må du ikke la noe vann følge med. Alternativt kan du pakke i plastposer. Du kan også fryse lårene.

lørdag, mars 19, 2011

En lørdag for langkokt hale

Du vet det er helg, når du setter på middagsgryta samtidig som du dekker opp til frokost. I kveld skal det blir langkokt oksehalegryte. Jeg går for et minimum av 8 timers koketid. 

Oksehalegryte
2 kilo oksehale i skiver
1 flaske rødvin
1 liten kvist timian
1 laubærblad
2 gulrøtter, hakket
1 løk, hakket
2 bokser tomater
3 nellikspiker
10 pepperkorn
1 sellerirot, hakket
Smør
Salt og pepper
Ev 2 ss revetappelsinskall

Marinere oksehalene  i rødvin. Den enkleste måten å gjøre dette på er å blande oksehalene med krydder og rødvin i en plastpose og la det stå i kjøleskapet over natta. Hell av rødvinsmarinaden ( i en bolle), tørk av kjøttstykkene . Smelt smør i en jerngryte, og brun kjøttet. Dette må nok gjøres i flere omganger siden kjøttet tar mye plass.
Tilsett grønnsaker, og stek på middels varme i 5 til 10 minutter til løken er blitt gyllen og myk. Hell over rødvinsmarinaden med urter, tomater og halvparten av sellerien. Kok på lav varme i minst tre timer, gjerne lenger, til vesken i gryta er tyktflytende og syltetøyaktig. Viss gryta holder på å koke tør, ha i litt mer vann eller vin. Ha eventuelt over litt revet appelsinskall og mer friske urter før du server.

fredag, mars 18, 2011

En god dag for kylling


Helstekt gorumetkylling
1 kylling
2 ss olivenolje
Salt og pepper
1 ss paprikapulver
1 ss karri
1 håndfull friskeurter som estragon, timian og løpstilke

Brett ut lårene og skjær en åpning i kjøttet bak kneleddet - det er dette partiet som krever lengst steketid. Bland sammen olivenolje, salt, pepper og paprikapulver og karri, gni/pensl så inn kyllingen. Lag en åpning i brysskinnet, og stikk de friske urtene inn mellom skinnet og kjøttet. Steik kyllingen på 180 grader i 45 til 50 minutter. La den så hvile på benken i minst 10 minutter. Server sammen med poteter eller ris, og gode grønnsaker.

torsdag, mars 17, 2011

En liten fiskegryte


Torskegryte med sprø grønnsaker og kokosmelk
200 g toskefilet, i passe spisebiter
1/2 boks lett kokosmelk
1 gulrot
8 sukkererter
5 minimais
1 chili
1/4 boks vannkastanjer
En bit purre
Soyasaus, sweetchilisaus, limesaft

Del grønnsakene i passe store biter. Ha grønnsakene og fisken i ei gryte. Bland kokosmelk med 1ss soyasaus, 1ss limesaft og ha i gryta. Kok opp og la det putre i fem eller ti minutter. Smak til underveis. Pass på at ikke fisken blir overkokt. Server med ris eller nudler.

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...