torsdag, april 29, 2010

La det koke i vin

Dette er en av de oppskriftene jeg alltid ha kikka på , og som jeg aldri har fått kokr pga manglende mengder med vin. Men som jeg skrev i et tidligere innlegg har jeg nå kommet til det punktet i kjøkkenlivet at jeg frivilig kjøper inn vin som skal brukes i maten. Derfor var det endelig mulig å kunne lage en Coq au vin hjemme.

Coq au vin
1 stor kylling
Hvetemel
Salt og pepper
2 ss olivenolje
100 g bacon
2 store rødløk
2 fedd hvitløk
2 gulrøtter
2 ss cognac
1 liter fyldig rødvin
1 bouqet garni ( kryderkvast) av 1 laubærblad, 1 timiankvist og 5 persillestilker
Brødkrutonger
Friske urter til pynt

Del kyllingen i 10 biter. Vend stykkene i mel blandet med salt og pepper. Varm olivenoljen i ei gryte, og brun baconskivene lett i et par minutter. Ta baonet op, og brun kyllingstykkene. Ta dem opp

Skjær rødløken i tynne skiver, del opp gulrot i staver og hakk hvitløken. Surr løken og hvitløk i et par minutter i gryta. Ha kyllingstykkene, baconet og gulrot  i gryta. Tilsett cognac. Tenn på med lang fyrstikk, og la flemmen dø ut.

Tilsett vin og suppekvas samt litt salt og pepper. La det koke opp. Dekk med tett lokk, o gla gryta trekke på svak varme i 1 time, til kyllingkjøttet er mørt. Anrett kjøttet på et varms serveringsfat, og hell sausen over. Den skal være ganske tykk, kok den inn viss den er for tynn. Dryss krutonger over. Smaker bra sammen med dampede nypoteter

onsdag, april 28, 2010

Runde 10: Miniukemeny og handleliste

    Middag 1
    Krydret sjøørret
    Middag 2
    Bønnesuppe med urter
    Middag 3
    Risotto med italiensk pølse.
    Middag 4
    Coq au vin
      Komplett handleliste

mandag, april 26, 2010

Godt marinert lam

Siden jeg allerede har sunget min klagesang i dag, så kan jeg nøye meg med å komme med en rask liten oppskrift på lammekoteletter. I denne oppskriften endte jeg opp med å bytte ut kotelettene med skiver av lammelår siden jeg var litt sein hos slakteren, men det fungerte greit.

Lammekoteletter med sitron og timian

1 bunt timian eller sitrontiman
12 lammekoteletter, det ytterste av beinet reinskåret
1/2 dl sitronsaft
1/2 dl olivenolje
600 g mandelpotet eller annen salatpotet
100g svarte oliven
Ca 1 1/4 dl bladpersille, hakket
1/2 dl olivenolje
Salt og pepper

Legg halvparten av timianen i en bolle, og legg lammekotelettene oppå. Dekk med resten av timianen, sitronsaften og olivenoljen, og sørg for at kotelettene er dekket med marinade. Sett det til marinering i kjøleskapet i minst en time, eller helst i over natta.

Skjær poteten i store biter, ha dem i en stor kjele med kald, saltet vann, og kok opp på sterk varme. Når vannet når kokepunktet legger du  lokk på og tar kjelen av varmen. La potetene ligge i en halv timen. Ta kotelettene opp av marinaden, grill dem i 2 - 3 minutter på hver side, og la dem deretter hvile. Sil vannet av potetene, og ha dem tilbake i kjelen sammen med oliven, bladpersille og olivenolje. Rør kraftig, slik at potetene blir godt dekket og begynner å gå litt i stykker. Smak til med salt og pepper. Server kotelettene med de varme, delvis moste potetene og gjerne en grønn salat

En liten klagesang



Bildet er lånte fra lektor Nordskogs blogg
Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal få sagt dette. Jeg er en stor tilhenger av Jan Vardøens ideer, og det er få som er så flinke til å gjennomføre som ham. Viss du ønsker å besøke en cafe, bar eller restaurant med stil så er Vardøen svaret.  På løkka har han bygd opp det som kun kan beskrives som et lite imperium av stilstudier, og det siste tilskuddet er  The Nighthawk Diner.

Alt skulle ligge til rette for at dette skulle bli et fantastisk sted, og jeg skal innrømme at jeg fortsatt har troen på dette stedet. Jeg har vært der en gang og spist brunsj på en lørdag, og det var fantastisk.  Likevel er jeg ikke fornøyd, i dag ble The Nighthawk Diner satt på hva som må være den endelige Diner testen og de levde ikke opp. I dag valgte jeg å gjøre noe som jeg faktisk aldri hadde trodd jeg skulle gjøre på en mandag.  Jeg var på løkka kl 0700 for å spise frokost, før jeg skulle på jobb, sammen med en kollega.

Opplevelse av å komme fram var upåklagelig. Det er noe med å være  de første i lokalet. Betjening var blid ,kaffen kom raskt på bordet og Tom Waitz  var på høytalerne i bakgrunnen. Så langt så godt. Frokosten ble bestilt, og det er etter dette at min surmuling kommer.  Det er rett å slett slik at viss man åpner en Diner, som reklamerer med at man kan få frokost servert fra kl 0700 på hverdager, så har du litt press på deg. En Diner er ikke et sted der man forventer de høyeste kulinariske opplevelser, maten skal selvfølgelig være god det er ikke det, men det er en annen faktor som er vel så viktig. Maten skal komme fort.

Når jeg velger å bruke morgenen min samt 94 kroner på frokost før jeg skal på jobb, jeg har nemlig en jobb ved siden av Stuertsyndromet og den forventer at jeg kommer på tiden, så kan det ikke ta førti minutter å posjere to egg, riste to skiver brød og steike bacon. Eggene, brødet, baconet ja til og med kaffen kan være så økologisk som det bare vil, i dag er det ikke lørdag men derimot en mandag. Det er ikke en dag jeg har overdrevet mye tid til rådighet.

Jeg  er fortsatt imponert over hva Vardøen har skapt på Løkka, og jeg er ikke i tvil om at han kommer til å fortsette. Jeg kommer også  gjerne igjen til The Nighthawk Diner, men jeg er ikke sikker på om det kommer til å bli flere frokoster på hverdager. Det gjør meg litt trist, siden opplevelsen av å sette seg ned en tidlig mandag på Løkka for så å få servert frokost er nesten ubeskrivelig, for viss målet er å skape en så autentisk opplevelse som mulig så må det gjøres noe med tidsperspektivet.

søndag, april 25, 2010

En lat søndag

Siden dette er en søndag, som bærer litt preg av at årets første rekemåltid snek seg ut de seine, eventuelt, tidlige timer i går er en kyllingform som virkelig løfter en daff dag til de riktige høyder det eneste rette.

Sprø og klissne kyllinglår med knuste nypoteter og tomater
800 g nypoteter, skrubbet
Havsalt og nymalt pepper
12 kyllinglår, utbeinet, men med skinnet på
600 g cherrytomater
En bunt fersk oregano
Extra vergine olivenolje
Rødvinseddik

Sett ovnen på 200 grader. Kok potetene i lettsaltet vann. Del hvert kyllinglår i tre på langs, og legg dem i en bolle. Gni kyllingbitene inn med olivenolje, dryss på salt og pepper, og vend på dem. Sett en stor stekepanne, så stor at alle kyllingbitene får plass på et lag, på varmen og stek med skinnsiden ned. Har du ikke en stor nok stekepanne kan du godt steike kjøttet i to runder. Skak på pannen av og til, og stek kjøttet i 10 minutter eller så, til det er nesten gjennomstekt. Legg det i en ildfast form med en hullsleiv.

Snitt tomatene med en skarp kniv. Legg dem i en bolle og slå kokende vann over. La dem stå et minutt eller så. La dem renne av, og når de er kalde nok til at du kan ta i dem, trekker du av skinnet. Du er ikke  nødt til å ta av skinnet, men det gjør tomatene blir søtere og deiligere når de er ferdig, o gden intense tomatsmaken blir lettere sugd opp av potetene. Nå skulle potetene være kokrt. La dem renne av i et dørslag, deretter knuser du dem lett ved å klemme dem ned med tommelen

Støt mesteparten av oreganoen i en morter med en klype salt. Ha i 4 spiseskjeer extra virgine olivenolje, en god sprut rødvinseddik og litt pepper, og støt en stund til. Hell det over kyllingkjøttet sammen med potetene, tomatene  og resten  av oreganobladene. Bland alt sammen forsiktig, og fordel  det utover en passe stor ildfast form i ett lag. Stek dem i ovnen i 40 minutter, til det e rgyllent.

Nydelig til rucolasalat med litt sitronsaft og olivenolje -  pluss et godt glass hvitvin

torsdag, april 22, 2010

Vin, ikke bare forbeholdt festdagene.

Oppskrifter med vin møter man på både titt og ofte, og dette er som oftest en sur på minnelse om at det ikke alltid er like lett å oppdrive matvin i Norge. Før jeg nå fortsetter vil jeg bare påpeke at dette ikke er et  angrep på Vinmonopolet, jeg liker Polet. Det er få institusjoner i Norge jeg har møtt franskmenn, Italienere , Tyskere eller for den saks skyld Dansker skyte så uhemmet  av . Selv om det nok er mange som er forbannet på polet, og ikke minst avstanden til dette, så skal man huske på at Polet er en fantastisk leverandør av ikke billig vin, men derimot av  vin i mellomsjiktet og oppover. For å få glede av dette må man selvfølgelig innrømme at vin er mer en vin, og at det er en forskjell på kvantitet og kvalitet. Dette er jo faktisk noe nordmenn bør like, at kvalitetsprodukter er billigere enn billigproduktene.

Jeg skal innrømme at det tok noe tid før jeg klarte å ta dette innover meg. Første gang jeg fikk forklart dette var av en kompis som jobbet på Polet, jeg var vel rundt 18. Samtalen gikk vel noe som dette.
Styertsyndromet: Huff, vin er så dyrt på Polet
Kompis: Tja, billig vin er kanskje ikke den billigste
Styertsyndromet:???
Kompis: Du må huske at Polet ikke er en privat aktør så de legger ikke på så mye mer enn de statlige avgiftene. I motsetning til private aktører er ikke vi så opptatt av tjene en formue på de dyre vinene. Så jo dyrere vinen er i utgangspunktet, jo mindre utgjør avgiftene.
Styertsyndromet:???


Det tok rett å slett en god stund å akseptere at dyr vin i Norge var relativt billig, mens billig vin var relativ dyr. Det var ikke før jeg flytta til Danmark at dette gikk opp for meg, i Danmark er billig vin veldig billig, og dyr vin skikkelig dyr. Dette ble veldig tydelig da vi skulle kjøpe oss det som på Polet er en 150 kr flaske, og måtte ut med litt under 300 danske kroner. Som de fleste som har vært i Danmark hvet så er ei dansk krone mer verdt en en norsk 

Men tilbake til saken, vin i mat er det av en grunn. Ofte blir til at man lager mat med vin i når man har noen slanter stående, men det er egentlig ikke noe moro å være tvunget til å være avhengig av at man ikke drakk opp all vinen i den siste flaska. Det er slik at man fra tid til annen har lyst på en skikkelig risotto, og da skal det ofte hvitvin med, og det er ikke alltid at man har en slant stående. Jeg har prøvd mye rart for å erstatte vin, alt fra eplemost via sitronsaft til edikk/vann blandinger. Det egentlig bare innrømme det, det er ingen gode erstatninger for vin i mat.   

Så de sist åra har jeg konstatert at det bare er å krype til  korset og starte å kjøpe inn matvin av et eller annet slag. Jeg er klar over at kvaliteten på vinen du bruker har noe å si på kvaliteten på maten, men i denne sammenheng er det snakke om hverdagsmat og da kan jeg klare med uten Barollo.  Så selv om jeg nå har preket, og kanskje til og med messet, Polets  og ikke minst litt dyrere viners høysang,  er jeg i denne sammenheng på jakt etter billig vin. Her er igjen er Polet svaret, jeg fant både en hvit- og rød vin til en billig penge som gjør jobben. Jeg vil ikke anbefale å drikke disse, men i mat fungerer de.


Til slutt er det bare å si at hvitvinsdamet torsk er noe som også fungerer på torsdager, viss man tar seg tia til å ha et lite lager med billig vin i kjøleskapet.

Grytestekt torsk
4 torskefileter av 200 g
Salt og hvit pepper
2 hvitløksbåter, skåret i tynne skiver
4 vårløk, skåret i tynne skiver
2 ss finhakket dill
1 1/2 dl hvitvin
Revet skall ( bare det gule) og saften av 1 sitron
1 1/4 dl bladpersille, grovhakket
1 ss smør
Dampede sukkererter


Skyll filetene i kaldt vann, og tørk dem med kjøkenpapir. Gni dem inn med salt og pepper. Varm oljen i en teflonpanne ( eller en jernpanne), og fres hvitløken forsiktig til den er gyllen. Tilsett vårløk, dill, hvitvin, sitronskall og sitronsaft, og kok opp.

Ha fisken i panna, og legg på lokk. Skru ned varmen og la det trekke i 8 minutter. Ta fiskestykkene på, og legg dem på et varmt fat. Skru opp varmen og kok inn væsken til det halve. Tilsett persille og smør, drei pannen til smøret har smeltet, og hell sausen over fisken. 

Server med dampede sukkererter.

tirsdag, april 20, 2010

Asparagus officinalis vei til gryta

Det er en grønnsak som er vår, nemlig asparges. Denne merkelige lille grønne stilken som presser seg fram er en drøm av smak og kvalitet. Det er nok enda litt tidlig med asparges som har vokst i norskjord, men de man får hos grønnsakshandleren nå står ikke tilbake for noe. Asparges er en av de plantene som vi drømmer om å dyrke fram i parsellhagen, men det er en ulempe med disse. Du må vise enorm tollmodighet. Asparges bruker mellom to og tre år på å få feste i jorda, så du må vente med høste disse i det samme tidsrommet. Så vi får se om vi år har vilje til å dedikere plass i hagen til noe som først vil gi avkastning om to år.

Kremet aspargessuppe med posjert egg på toast
800 g asparges, brekk av treene ender
Olivenolje
2 middels store salatløk, skrelt og hakket
2 selleristilker, dra av de harde trådene og hakk stilkene.
2 purre, vasket og hakket
2 liter god kylling-, eller grønnsakskraft
Havsalt og nymalt svart pepper
10 små, ferske egg, helst økologiske
8 skiver ciabatta eller bondebrød
En smørklatt
Extra vergine olivenolje

Skjær toppene av aspargesen, og legg til side. Grovhakk resten. Sett en stor, dyp kjele på varmen, og ha i en god klunk olivenolje. Fres løken, stilkselleri og purre i omkring 10 minutter, til alt er mørt og søtt, men ikke har fått farge. Ha i de hakkede aspargesstilkene  og kraften, og la alt småkoke i 20 minutter under lokk. Ta kjelen av varmen, og mos suppa med stavmikser eller i en blender. Smak til suppa gradvis - viktig! - med salt og pepper, til den smaker rett for deg. Sett den tilbake på varmen, tilsett aspargestoppene, og la det småkoke i noen få minutter, til toppene er møre.

Posjert egg
Rett før du er klar til å servere suppa, setter du en vid sauterpanne, eller en kjele på varmen,med 8 - 10 centimeter kokende vann i, tilssett en spiseskje med hvitvinsedikk. Bruk ferske egg og knekk raskt alle 10 eggene i vannet. Ikke vær redd for å pochere så mange av gangen. De behøver ikke å se perfekte ut. Etter et par minutter er de ferdige, for plomma skal være ganske rennende.



Rist brødskivene. Ta alle eggene opp med en hullsleiv og legg dem på en tallerken. Ha en klatt smør på hvert egg. Ved serverign øser du suppa opp i varme, dype tallerkener og legg en ristet brødskive i  hver. Legg et pochert egg oppå, og skjær et snitt i det så det renner litt plomme ut. Dryss salt og pepper på, og dryss litt extra vergine oliven olje over

Runde 9: Miniukemeny og handleliste

Middag 1
Grytestekt torsk

Middag 2
Sprø og klissene kyllinglår med knuste nypoteter og tomater

Middag 3
Lammekoteletter med sitron og timian

Middag 4
Kremet aspargessuppe med pochert egg på toast


    Komplett handleliste

mandag, april 19, 2010

Vårlig lam

 
Lammekoteletter er blant de enkle ting i ivet man kan lage, men som man kan bruke et liv på å lage godt. Her gjelder det å følge med så man ikke ender opp med noen overstekte tørre beter med kjøtt. Det er i tillegg overraskende mange variasjoner man kan gjøre over noe som i prinsippet er så enkelt som å steike noe i panne.

lammekoteletter med salsa

1 liten agurk, hakket
2 ss finhakket rødløk
2 ss balsamicoedikk
1 ss exstra vergine olje
Ca 21/2 dl mynteblader
1 ss sukker
1 ss olje
12 små lammekoteletter
Salt og pepper
Ovnsstekte søtpoteter ( se egen oppskrift)

Salsa:
Bland agurk, rødløk, eddik og olivenolje i en liten bolle. Finhakk mynteblader, og når du er halvveis i hakkingen, drysser du sukker på dem. Ha mynte og sukker i bollen og  rør det inn i salsaen.

Varm olje i en stekepanne, og stek lammekotelettene på den ene siden til de er gyldenbrune. Vend dem, og stek på den andre siden i 2-4 minutter, avhengig av hvor tykke de er. Ta pannen av varmen dryss salt og pepper på kotelettene og la dem hvile et par minutter.

Fordel kotelettene på fire tallerkener og legg litt salsa på hver kotelett. Server med ovnsstekte søtpoteter

Ovnsbakte søtpoteter
2 store , oransje søtpoteter
1 ss olje
Havsalt
Nymalt pepper

Skrell søtpotetene, og del dem i biter. Vend dem i oljen, og dryss rikelig med havsalt og pepper på.

Spre potetbitene i en liten langpanne, og stek dem i ovnen på 180 grader i ca 30 minutter, til de er brune og gjennomstekte.

fredag, april 16, 2010

Spis enda mer fisk.

I går ble det lite tid til å skrive, men det ble tid til middag og til middag hadde jeg fisk. I det siste har det ved flere anledninger blitt skrevet om  at vi nordmenn spiser for mye kjøtt, og at vårt forbruk av kjøtt er sterk økende. Det kan jeg forstå, det er overraskende mye godt man kan lage med kjøtt som base.

Likevel er det viktig å huske på at man kan, og ikke minst bør spise en del annet også. Fisk for eksempel er viktig, ikke minst fordi fisk er veldig sunt for oss, og her er det mye man kan prøve ut. For dem som setter seg mål til å bli en dreven hobbykokk vil jeg til og med våge meg å si at det å mestre fiskeretter er avgjørende. Det er ikke din evne til å lage gode kjøtt retter, men derimot av hva du kan få til med fisk som definerer hvor dyktig du er. Grunnen til at jeg skriver dette er at fiskretter er noe jeg konstant prøver å bli flinkere til å mestre, samt  at det er så lett å rote dette til, men viss du lykkes så kan du virkelig ta maten til nye høyder.

Vanskelighetsgraden som ligger i det å mestre fiskeretter er også en av grunnene til at man bør bestille fisk viss man er ute og spiser ( med et forbehold for at stedet er "kjent" for å være flinke med fisk). Opplevelsen av et vellykket fiskemåltid er vanskelig å matche.  Å steike en perfekt biff, er noe de fleste kan mestre, men å lage et restaurant måltid med f.eks. breiflabb som utgangspunkt trengs det noe mer erfaring for å ikke rote til. Viss du er på en restaurant som har et godt fiskekjøkken så synes jeg at du skal gå det ekstra lille stykket å bestille fisk, ikke minst viser du kokken den respekten det er å mestre dette ved å gjøre det. Viss du absolutt ikke vil ha fisk, så styr i det minste unna steder som har spesialisert seg på dette.

For meg er et av skrekk eksemplene på manglene vilje til det siste en samtale jeg overhørte for en del  årsiden på "Smauet" i Bergen. En restaurant  som på det tidspunket var kjent for å være særdeles gode på fisk ( jeg har ikke vært der på en stund så jeg kan ikke uttale meg noe om dagens kvalitet), den dagen vi var der hadde man bestemt at menyen skulle inneholde kun fiskeretter.  Ved nabobordet sitter tre personer som er i en voldsom diskusjon med servitøren. Servitøren forklarer, eller i det minste forsøker å forklare, at Smauet har en meny med mye fisk, og denne uken er det bare fisk på menyen. Gjestene mener at dette er uhørt, og etter tretti minutters høylytt klaging, samt en samtale med koken får de tvunget igjennom en bestilling på to kyllingbryst og en biff ( godt stekt). Her det mulig å si at Smauet burde ha føyd sine gjester i ett og alt, siden gjesten alltid har rett, men jeg må innrømme at dette ikke alltid stemmer. Som gjest plikter man også å ta en titt på menyen ( og ikke minst skiltet som proklamerte sjømatuken) før man bestemmer seg for å gå inn.

I tillegg til dette så finnes det en del mennesker som mener at de ikke liker fisk, dette er som aftenposten skrev for et par måneder siden like håpløst som å si at man ikke liker kjøtt. Fisk har like mange variasjoner som kjøtt, og viss man skal si at man ikke liker fisk får man være noe mer presis. Det går greit an å si "Jeg liker ikke kokt torsk" , men på bakgrunn av det kan du ikke si noe om du liker stekt makrell. I denne sammenheng skal Bølgen og Moi ha full honnør for å kurse voksen og ikke minst barn i kjøkkenets gleder og hvilken variasjon man finner blant fisk 

Så etter mye raljering, kan dette kort oppsummeres med noe jeg allerede har skrevet:  Utvid din smak, spis mer fisk.

Laksefileter med tamarindsaus

1/2 dl tamarindvann
1 ts fiskesaus
1 ts sesamolje
1 ts soyasaus
1 ts honning
4 laksefileter av 150 gram, uten skinn
1 ss sesamfrø
Dampkokt ris
Korianerblader
Limbåter

Rør sammen tamarindvann, fiskesaus, sesamolje, soyasaus og honning i et stortglass eller en plastbolle- Skyll lakseiletene i kaldt van, og tørk dem med kjøkenpapir, før du har dem  i tamarinblandingen. Legg på lokk, og sett det til marinering i en time, eller natten over, i kjøleskapet

Sett en teflonpanne over sterk varme. La overlødig marinade renne av filetene, og lynstek dem. Når filetene begynner å få farge, vender du dem og skrur ned varmen.

Helle resten av marinaden i steikepanna, og dryss sesamfrø på laksefiletene. La filetene steke på lav varme i 5-8 minutter, til de så vidt er ferdig og marinaden er  kokt inn til en tykk saus. Server retten med ris, korianderblader og limebåter

onsdag, april 14, 2010

En vårlig vending

Jeg har skrevet om min fasinasjon for suppe tidligere. Suppe er en fantastisk rett, som stort sett smaker veldig godt. Suppe har dog i mitt hode en ting som taler mot den, men dette er ikke en liten ting. Suppe er stort sett høst og vintermat. Det er klart at det er noen unntak fra dette, rabarbrasuppe for eksempel er definitivt sommermat. Uansett mine fordommer står som vanelig for fall, for suppe er ikke en stedbunnen rett. I denne sammenheng betyr det at suppe er mer enn mat skapt for å varme frosne nordboere. Med kokos, mynte eller lime blir suppe et vår- og sommermåltid.


Kylling og kokossuppe
1 ts sesamolje
1 rød chili renset for frø og finhakket
2 kyllingbryst, skåret i tynne skiver på tvers
4 vårløk, renset og skåret i skiver på skrå
1 rød paprika, skåret i tynne skiver
1 liter kyllingkraft
4 dl hermetisk kokossmelk
1 ss fiskesaus
1 dl korianderblader, hakket
100 g sukkererter, skåret i biter
Limebåter
Salt og pepper

Stek chili og kylingkjøtt i sesamolje i en wok på middels varme, til kyllingkjøttet begynner å få farge. Ha i vårløk, paprika, kyllingkraft, kokosmelk. Limesaft og fiskesaus, og gi det et oppkok. Skru ned varmen, og la det småkoke i 10minutter.

Tilsett koriander og sukkererter rett før servering. Smak til med salt og pepper, og erver med limebåter til å presse over

tirsdag, april 13, 2010

Rekenes dobbeltliv


Da er våren endelig kommet, og med det overskudd til å skrive litt på bloggen igjen. Med våren starter også en ny sesong opp, reke sesongen. Gudene må vite hvor mange tonn som kommer til å bli konsumert de neste månedene.  Det er kanskje litt rart at vi velter oss i reker i vår og sommer månedene siden det meste av skalldyr egentlig er best når vannet er kaldt. På den andre siden er det veldig få av oss som liker å sitte på brygga med reker, loff majones og et glass hvitvin i januar. 

Selv om det hadde vært behaglig handler ikke dette inlegget om brygger, hvitvin eller om det å sitte med tærene i tangen. Dette kommer til å handle om en liten italiens oppskrift, nemlig risotto med reker. Dette er et sted jeg ikke tidligere har gjort mange forsøk med reker, bortsett fra for et par måneder siden da jeg puttet scampi i risottoen. Risotto med scampi fungerte utmerket, jeg ble derfor ikke videre  overrasket at dette også funket .

Jeg anbefaler å bruke reker med god størrelse, og dette betyr at man skal bruke ho reker.  Dette leder over i det noe overaskende faktumet at reker skifter kjønn.
Som en av få arter i verden skifter kaldtvannsrekene kjønn i løpet av livet. De er det som kalles protandriske hermafroditter. Kaldtvannsrekene fødes som hannreker og skifter kjønn til hunnreker. Rekene parer seg om høsten og hunnen får deretter hoderogn - noe som kan ses som en mørk flekk under skallet i hoderegionen. Rognen føres så ned mellom haleføttene, der den bæres hele vinteren. Dette kalles utrogn og er vanlig hos mange krepsdyr. Eggene klekkes om våren, og larvene flyter fritt rundt i havet.

Det er alltid noe man ikke vet om den maten man spiser.

Risotto med reker
Ca 1 liter med skaldyrkraft
3 ss smør
1 løk
1 sellerihjerte
1 gulrot
350 g risottoris
Salt og pepper
400 g kokte reker, store eller vanelige pillet

Kok opp kraften i en kjele. Smelt samtidig 2 ss smør i en annen kjele. Tilsett løk, selleri og gulrot og fres på svak varme i ca 5 minutter. Ha i risen og la det frese under omrøring til riskornene er blanke av smør. Tilsett en øse varm kraft, og la det koke under omrøring til all veksen er absorbert før du tilsetter mer kraft. Fortsett til risen er mør, 18 til 20 minutter. Er risottoen for fast, kan du tilsette litt mer kraft eller kokende vann. La risottoen hvile i 2 minutter under lokk før servering. Varm 1 ss smør i en kjele. Ha i rekene og varm under omrøring. Ikke stek dem i mer enn et minutt, for da blir de tørre og seige. Ha risottoen i en varm serverings bolle. Server med en gang.

Skalldyrkraft
Gir ca 1 3/4 liter
1 ss olje
Skall fra 1 kg reker eller sjøkreps
1 løk hakket
1 stilk stangselleri, hakket
1 tomat, hakket
Salt og pepper

Varm oljen på middels varme, tilsett rekeskall og grønnsaker og fres dem under omrøring i et par minutter. Hell over kaldt vanntil det dekker, ca 2 liter. Kok opp, demp varmen og la kraften trekke i ca 20 minutter, fjern skum fra overflaten ofte. Sil kraften over i en rek kjele. Ønsker du en klarere kraft, kan du sile den en gang til gjennom et klede. Fukt kledet, vri det opp og kle sikten med det.

Runde 8: Miniukemeny og handleliste

    En god stund siden sist, men nå er våren her så det er kanskje på tide å poste noe igjen.
    Middag 1
    Laksefileter med tamarindsaus
    Middag 2
    Lammekoteletter med salsa
    Middag 3
    Kylling og kokossuppe
    Middag 4
    Risotto med reker Komplett handlesliste  

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...