tirsdag, april 17, 2007

Båtpuss og kalde Arendals i tangen



Sjekta på bildet er ikke et bilde av farfars.
Jeg har ingen bilder av denne på macen, men legger ut et så fort jeg kan.

Huff, jeg er ikke sikker på om jeg kommer til å få gjort dette i år. Men uansett:

Det å pusse båt er et like sikkert tegn på at sommeren nærmer seg som at terna kommer tilbake fra sørligere strøk. I min familie er det mange båter, vi har vel faktisk åtte stykker til sammen og de skal alle ha sitt, men det er fire som er ekstra viktige. Det er farmors prom, den er 40 år, og har vært igjennom det meste. Pappa og fetteren hans rodde den i en jernpåle den første dagen så ho sprakk i bauen, etter det har ho alltid oppført seg litt speiselt og ho lever nå farlig vær vår.
Vi tenker på å sende henne på St. hans bålet, men har hitt hill ombestemt oss hver gang og gitt henne et år til. Så er det putten, en 12 forts seilbåt som jeg fikk av mamma og pappa i 7års presang.

Jeg kan fortsatt huske hvor skuffa jeg var da jeg bare fikk en tegning i gave. Det måtte mye forklaring til før det gikk inn at de skulle bygge en egen båt til meg på båtbyggeriet.
Som en god nr to kommer sjekta til Ulf og mamma, dette er en nydelig skjermsjekte, bygd i Tønsberg på spesifikasjoner fra farmors fetter Jan ”hos oss”. Men helt øverst kommer farfars 21 fots Borøy-sjekte med 4 hester og en fole. Dette er båten som får det til å glitre både i pappas, mine og Oddvars øyne.

Jeg aner ikke hvor mange timer og mye arbeid jeg har lagt ned i pussing av denne båten. Sjekta til farfar var aldri et møbel, det var en bruksbåt. Ho lå ute hele året og ble brukt til hummerfiske, garnsetting, flytting, vraking og kose turer. Ho lå rett og slett på vannet i 50 til 51uker i året, og var bare så vidt oppom vannet i slutten av mai og da måtte det jobbes fort.

Fra jeg var liten var dette en ting som jeg var med farfar og gjorde, vi startet med å vaske ho inni med kaustikksoda. Farfar i shorts, bar-overkropp, støvler og oppvaskhansker. Jeg var utstyrt med vannslangen. Etter kaustikken hadde tatt vekk en verste dritten skrapte vi vekk tørt og skrukken lakk både på innsiden og utsiden. Så var det tid for ovatrolen, først eneren som var olje som skulle mette de tørre flekkene så toeren som lukket det hele inne.

Sjekta sto alltid på slippen og der jobbet vi. Farfar med sneipen i munnviken og en kald pils i vannet, jeg var heldig viss jeg fikk en Casino sitron brus ( Og ikke kom å si at du ikke har hørt om den, det var den beste sitronbrusen som var å oppdrive og det var en skam at den forsvant fra markedet)

Nå er ikke savnet av casino brusen så sterkt og jeg har fått en god forståelse for hvorfor man skal sette pilsen i vannet. Det er få ting som er mer tilfredstillende en å ta en kaldpils etter å ha jobba i flere timer på slippen.
Et av mine beste minner fra båt pussen var engang, ambassadøren, en kompis av farfar kom ned til slippen.

De fleste vil nok tro at dette bare er et kallenavn, men ambassadøren hadde faktisk vært ambassadør. Han hadde tjenestegjort i Iran, og hadde vært der når de ble bomba.
Dette hadde ført til at bikkja Brandy var blir skuddredd og gjemte seg under sofaen når det tordna. Ambassadøren var også en inntekts kilde for meg og en kompis, vi solgte sandkrabber til han for 10øre stykket, han brukte de til å flu med.

Å flu er en spesiell fiskeform der du knuser sandkrabber, stapper det inn i en rør-bit, senker det ned i vannet og rister det løst. Etter på sender du ned en fiske krok og fisker der du har fludd, Dette titrekker masse fisk.
Men tilbake til saken Ambassadøren kom ned til Slippen og lente seg nonchalant over ripa og så på farfar. Så falt til famøse ordene ” Du Bjarne, du vet ho ville se mye finere ut viss du malte ho hvit inni, og bare lot spanta være laktert”. Ikke før hadde det siste ordet blir ytret før farfar svarte ”men faen Stangholm, det e bare noe de driv med inne på landsia” Så fulgte en lengre vennskaplig ”krangel” som ble avsluttet med at de tok en røyk og en pils på bryggekanten og gikk vær til sitt.

Man skal trekke det langt før man kan si at båtpuss har noe med mat å gjøre, men sjekta til farfar har vært en viktig brikke i mye av maten som har kommet til brygga. Og den har også vært et viktig transport midel for meg og mine venner når vi skulle ut på skjæra å grille, til Lyngør, henta blåskjell eller bare krusa rundt og spiste reker så en plass har ho krav på.

Oppskrifter

Dampede blåskjell
1-2kg skjell
1 dl tør hvitvin
Salt
Pepper
1 liten løk eller 2 charlottløk, fin hakket.
Hvitløk
Hvis man kjøper skjellene i butikken trenger man i kke å rense dem før man damper dem, men viss man tar dem i det fri er det viktig å vaske dem godt med en skrubb og fjerne skjegget på skjellene. Skjegget er de trådene som holder blåskjellene sammene i klynger.
Før man starter må man sjekke ettet at alle er i livet. Skjell som er åpne og som ikke lukker seg er døde ( Klem eventuelle åpene skjell sammen, viss de automatisk åpner seg så er de døde)Fres den hakkede hvitløken i olje eller smør, tillsett den fin hakkede løken og stek denne gylden, hell i hvit vinen. Damp skjellene i hvitvinnen sammen med den freste hvitløkken, den gyllende løken og kryddret. vent til at de akkurat åpner seg (de skjellene som ikke er åpne er døde og må kastes).
Server i engen kraft sammen med brød og aoli.

Gratinerte blåskjell
1-2 kg skjell
1 dl vann

2 egg
Salt
Pepper
Mel
Hvis man kjøper skjellene i butikken trenger man i kke å rense dem før man damper dem, men viss man tar dem i det fri er det viktig å vaske dem godt med en skrubb og fjerne skjegget på skjellene. Skjegget er de trådene som holder blåskjellene sammene i klynger.
Sjekk skjella før døde skjell. Damp dem i vannet til de åpner seg. Hell av vann og la skjellene renne av seg. Åpen opp sjkellene, ta en liten skarp kniv og kutt av muskelen der den er festet til skjellet.
Pisk eggene sammen, ha dem i en talerken. Bland sammen mel salt og pepper og ha dem i en annen tallerken. Vend blåskjell maten i melet, så i egg og så i mel igjen. Legg dem på en rist slik at de tørker litt og at melet fester seg. Du kan velge om du vil fritere disse eller om du vil steke dem i panne. Server med en frisk sommersalat, nystekt brød og aolie

Aoli
2 eggeplommer
1 1/2 dl mild olje (ikke oliven olje)
2-3 fedd finnhakket hvitløk
2 ss sitronsaft
Salt
Hvitt pepper
Visp eggeplommene sammen sitronsaften, krydret og hvitløkken, hell i oljen i en tyn gjevn stråle mens du pisker. Her gjelds det å være forsiktig Aolien skal bli tykk og kremete.

Blåskjell på bål
Plukk og rens blåskjell. Finn en passende fordypning i fjellet. Dette er egentlig ganske fy fy siden det å brenne bål rett på fjellet lager stygge merker, så viss man gjør dette bør man holde seg til den samme bålplassen. Fyll opp gropen med tørt gress, lyng oh litt tør drivved. Legg blåskellene oppå og tenn opp. La bålet brenne ut og pirk skjellene ut. Spis dem varme, gjerne sammen med nystektbrød, majones og kald hvitvin.

mandag, april 16, 2007

Dagenderpå- frokost, lunsj, brunsj, middag, kvelds eller når du ellers skulle våkne etter en tung tur på byen kvelden før.



Fyllesyka er vel den mest kjente sykdommen vi har her til lands, den er utbredd og har hyppige utbrudde og værst av alt så er den totalt selv forskylt. Det er ingen i denne verden andre enn en selv man kan legge skylda på når man våkner opp dagen der på og munnen smaker død hamster og tretten illsinte dverger spiller alternativ punk-samtidsmusikk på oljefat inne i hodet ditt.

Vel dette er noe som gjelder de fleste, for min egen del har fyllesyka et noe mer obskurt utfall, jeg får vondt i beina, det vil si fra knærne og ned. Jeg aner ikke hvorfor det er sånn, men har med årene godtatt at det definitivt må være bedre en klassikk hodepine.

Det er heller ingen sykdommer som har så mange alternative kurer som fyllesyka, det går i alt fra tung selvmedisinering med smertestillende til den klassiske reparasjonen på den lokale puben. For min del så er den eneste måten å komme i nærheten av noe som kan kalles normaltilstand: Egg, Bacon, rista brød og kaffe.

Det er selvfølgelig slik at det er veldig sjeldent at man har alle disse nødvendige ingrediensene på en Søndagsmorgen, hos meg har Bacon kortere levetid enn en hundekjeks blant sultene rotvailere. Derfor har det blitt til noen mer eller mindre halsbrekende ekspedisjoner for å lokalisere noen som selger en nødvendig dagenderpå frokost.

Dette arbeidet har tatt sin tid, men jeg kan nå med stor glede opplyse om at man kan får kjøpt Egg, Bacon, stekte poteter og ristet brød på restaurant Jarlen. Jeg skal si det med en gang, Jarlen er et av de brunere steder i Oslo, og den har nok byens mest deprimerende utsikt.
Rett overfor, over veien, ligger nemlig Oslo kretsfengsel, også bedre kjent som Botsen. Her sitter mange av Oslos mer fargerike elementer og venter på sin tid i frisk luft igjen.

Men det har ingen ting med saken å gjøre i dag, det jeg ville fortelle var at det nå er mulig å få seg en skikkelig fyllefrokost i Oslo, det koster under femtilappen og det er gratis påfyll av kaffe. På Jarlen møter du en liten men veldig vennlig betjening, dette i både direkte og overført betydning. Mannen som står i kassa, og som det virker driver hele greie, kan umulig være mye over 1,50 og han er blir som ei lerke.

Oppskrift på egg og bacon burde kanskje være bortkastet å føre opp, men jeg gjør det allikevel siden et innlegg om dagenderpå forkost er ganske meningsløst uten en oppskrift.

Oppskrifter
Egg
Hvordan du foretrekker eggene dine er egentlig en veldig subjektiv sak. Jeg personlig foretrekker et solskinnsegg, eller eventuelt et vendt egg der plomma fortsatt er flytende.

Solskinnsegg, her er det vel like mange muligheter som det er mennesker i kina. Jeg gidder egentlig aldri å gjøre så mye ut av dette. Bare kakker ett eller flere egg i en passe varm panne med fett i. Steikes til egget er ferdig
Viss du derimot lider av perfeksjonistiske ider så kan man selvfølgelig gjøre det å steike egg til et mindre prosjekt.

Begynn med å skille plomme og hvitt, pass på at plomma ikke sprekker. Varm opp en panne med litt fett i til en passende temperatur. Ha i eggehvitten og la denn steke til den begynner ta fastform. La så eggeplomma skli forsiktig ned på hvitta og la den bli stekt til ønsket fasthet.

Bacon
Bacon er så mangt, i teorien skal det være røkt og saltet sideflesk fra svin. I praksis er det ofte kjøtt som verken er saltet eller røkt, men derimot behandlet med vann som har salt- og røyksmak. En enkel regel er at jo tørrere og dyrere baconet er jo bedre er det. Hos slakter Strøm Larsen på Torshov får du kjøpt et utmerket bacon. Det er en del dyrere enn det du kjøper på Rimi, men kvaliteten er flerfoldig. Den største, viktigste og mest avgjørende forskjellen er at baconet fra Strøm Larsen ikke krymper til 1/4del som Rimi kjøttet vil.

På lik linje med å steike egg så er det mange innfalsvinkler til hvordan man steiker bacon, og hvordan man liker det. Noen foretrekker bløtt bacon og andre mer sprøstket. Personlig favoriserer jeg det sprøe baconet. Hvordan du steiker kan varierer, noen bruker ovnene andre panne. Begge gir et utmerket resultat, Jeg foretrekker å steike baconet i en tør panne. Jeg legger i baconet når panna ennå er kald og lar kjøttet varmes opp med panna. Da får baconet en jevn oppvarming og er lettere å kontrollere enn viss du hiver det opp i en allerede oppvarmet panne. Viss du er en av dem som foretrekker baconet sprøtt så er det best å la kjøttet renne av seg på en papir duk.
Hvor mye Bacon du trenger til en person er umulig å svare på, siden dette dreier seg om dagen ser på er det ikke bare magemålet som bestemmer, men også evnen til å holde på maten.


Stekte potetbåter
3-4 Poteteter
Salt og pepper
(Paprika pulver eller rosmarin)
Olje/smør/

Del potetene i passe store båter. Kok dem eller damp dem i ca 5-10 minutter. Dette jør potetene mørere og det går forteere å steike dem. Bland salt og pepper ( og paprika viss du vil ha det) i en plastpose. Ha potetbåtene i posen og blad godt med krydderet. Varm opp en panne medd en blanding av olje og smør. Steik potetene panne ( med rosmarin viss du foretrekker dette) til de få ønsket farge og sprøhet.

Sammen med dette pleier det også å smake med et par ristet skiver loff av den ferdigskårede typen som du får i de fleste matbutikker. Viss du også ønsker et snev av vegetarisk alibi så smaker litt tomat og salat ikke så verst til.

Jeg foretrekker en kanne med svart kaffe, som er svart som synden og varm som helvete, og en mugge med isvann får å få dette i meg.


Avslutningsviss kan jeg bare si at jeg vet at det er noen der ute som meiner at dette verken er det lureste eller beste å spise dagenderpå sånn helsemessig. Til dem vil jeg bare si at dette er hva jeg foretrekker, og når jeg frivillig har valgt å forgifte meg selv med et stoff som garantert ikke er sunt for meg, så synes jeg at ingen skal legge seg opp i hva jeg mener legger mine selv påførte skader.

lørdag, april 14, 2007

Litt alternativ påskemat.


Utsikt nedover Slengen fra Håholmen. I gryta puttrer kjøttsuppe.( Bilde er tatt av Guri)

Sånne innlegg som dette burde selvfølgelig skrives før påske. Men siden dette egentlig ikke handler om påske , men siden dette bare handler om noe som ble gjort i påsken så er det egentlig helt greit allikevel.

I en ganske lang tid har jeg hatt en ide om å lage et lite utekjøkken som jeg kan ta med meg viss jeg for eksempel skulle føle for å reise på skjæra. Utgangspunktet for denne bloggen er at jeg hadde en gang hadde fortalt Guri, min samboer, at det hadde vært gøy , mens vi var på Sandøya en gang, å stikke ut på en holme for å fiske og så lage fiskesuppe. Dette var noe jeg egentlig hadde glem, eller muligens fortrengt fordi andre planer var mer morsomme. Uansett, før Guri og jeg reiste til Sandøya denne påsken minnte Guri meg på denne ideen, og mente at det var på tide å ta det hele fra idenivå til praksis.

Jeg hadde en gang tidligere jeg var på Sandøya blitt minnet på denne ideen og hadde derfor klart å finne meg en jerngryte som var av passende robuste kaliber i sjøbua. Så når vi da kom oss til Sandøya så ble påskens første prosjekter å slipe ogpusse denne gryta med alle hjelpemidler. Det kan for forbipasserende og familie ha virket som en liten besettelse siden det å ta en rusten jerngryte, tidligere brukt som blomsterpotte i 10 år, og gjøre den om til noe man kan lage mat er en tidkrevende prosses.

Etter mye om og men og ikke minst mye banning ble gryta ferdig og satt inn med matolje, Det neste steget var å finne en måte å anvende og kontrollere gryte under en eventuell bruk. Jeg hadde i Oslo på XXL sett en innretning der man brukte tre aluminiumspåler til å lage en trefort som man kunne henge en grillrist i. Dette bildet hadde festet seg i bakhodet og ble en mal for det videre arbeidet, problemet på Sandøya var at jeg verken kunne finne aluminiumspåler eller for den saks skyld noen andre metall ting som kunne brukes som bein.

Etter mye tenking og tviling bestemte jeg meg for å ta sjansen på å bruke tre. Jeg gikk ut og forgreip meg på noen smekre åssper som sto på naboens eiendom og lagde meg noen passende påler på ca 1,75 meter. Disser buntet jeg sammen i enden slik at de dannet en fin trefot. I toppen av innrettningen festet jeg så en talje som jeg dro en skjøteline med en krok i gjennom. Det hele så rett og slett ikke så verst ut. Ulempen var at jeg ennå ikke var helt sikker på om det hele ikke bokstaveligtalt ville gå opp i røyk på første forsøk.

For å unngå eventuelle pinligheter på en holme et stykke fra land bestemte vi oss for å gjøre et forsøk hjemme. Guri og jeg inviterte med oss min minste bror, Gunnar, på etforsøke å lage løksuppe ute på Hammende. Grunne til at vi valgte løksuppe, bortsett fra jeg mener at det en av de enkleste og beste suppene som er, var fordi at viss det hele gikk galt så ville de økonomiske konsekvensene av det hele i og for seg være ganske små.

Bange til sinns satte vi derfor i gang med å tenne opp et bål i ildgropa i hagen til pappa. Det er her vi også lager grill til hagefestene om sommeren, men det er en annen sak som jeg forøvrig har skrevet om før. Uansett, ettet at bålet var tent opp satte vi opp trefoten og begynte å koke opp grønsakskraft som skulle være basen til suppa. Det hele viste seg å gå smertefritt. Ved et under hadde vi kuttet pålene lange nok til at de ikke ble videre utsatt for direkte varme og talja og lina fungerte perfekt til å regulere temperaturen med. Nå skal jeg ikke komme med noen lengre utlegning om selve løksuppa og oppskrifta på dette tatt i betrakting at jeg også har skrevet om det før. Det jeg kan si at er at det ble en kjempe suksess og at suppa ble knakende god spist i ute på vakker og frisk vårdag.

Det egentlige målet var nå innenfor rekkevidde, men nå ble vi distrahert et par dager av andre gjøremål og noen mer normale påskemiddager. Et av de mest prekære gjøremålene var å komme seg til Arendal å handle, før butikkene stengte for godt i påska. I Arendal fant vi også en annen ting som sporet oss av våre planer ( noe som etter hvert skulle vise seg å bli en permanent avsporing). Vi fant en svineknoke(usalta og urøkt) , og etter at vi i November i 2006 hadde vært en tur i Latvia viste vi av erfaring at dette kunne man lage eventyrlig mat på. Resultatet av turen var at vi kom hjem med ca 4 liter rødvin, og 2 kilo svinekjøtt som vi ikke viste hva vi skulle gjøre med.

Arbeidet med knoken ble i all hovedsak gjort av Guri, og siden hun i hovedsak skriver blogg om bøker så tar jeg hav hun gjorde med her. Først så saltet hun den i 3 dager under et hel dekkende lag med grovsalt. Etter at kjøttet hadde stått kjølig i tre dager tok hun det fram. først skylte hun kjøttet nøye så spikket ( Å stikke hull i kjøttet med en liten skarp kniv for så og dyttet diverse krydder olg. inn i hullet) det med diverse krydder og hvitløk. Når dette var gjort kokte hun kjøttet i 2 og 1/2 time i en blanding bestående av 5 dl syrlig eple juice ( Fhur sin) sammen med nok vann til dekke knoken. Når kjøttet hadde kokt i sine respektive timer tok hun det opp og stekte knoken, med svoren opp, i ovnen på 250 grader i 30 minutter.
Min oppgave i dette var å få kjøkkenmaskinen til å virke sånn at vi kunne dele rå poteter opp i tynne skiver ( tenk ostehøvelskiver) og å dele opp nykål. Potetskivene og kålen kokte/dampet vi i en del av kjøtt krafta fra knoken. Tilslutt surret vi kålen i en 1ss men meierismør og tilsatte grovmalt pepper.

Grunnen til at dette sporet av resten av planene for hva vi skulle i påsken var fordi kraften etter at vi hadde kokt kjøttet, potetene og kålen var så avsindig god at vi ikke maktet å hive den, men derimot begynte å planlegge hva vi kunne gjøre med den. Det vi kom frem til var at vi lagde en plan B for fiske suppa. Vi bestemte oss for at vi skulle stikke ut på Klåholmen på lørdag og forsøke fiskelykken, og viss vi ikke fikk noen fisk så skulle vi heller lage kjøtt suppe.

Vi avtalte med Gunnar at han skulle bli med, og fikk noen vage løfter fra pappa at han skulle komme viss ikke arbeidet med å få på plass uteserveringa på Sandøya mat tok hele dagen. Det å komme seg ut på skjære på lørdagen viste seg å bli mer arbeidsomt en planlagt. Men vi klarte det tilsutt. Problemet var selvfølgelig at i det øyeblikket vi satte foten på Klåholmen så begynte det å regne. Optimistisk bestemte vi oss for å bli og forsøke fisket, etter sigende så skal det jo bite bedre i regnvær. Været viste seg å ha ingen innvirkning på fiskelykken, det beste vi fikk var bånn, men etter hvert så ga regnet seg og det ble fint så vi kunne bli. Siden plan A hadde gått kongelig ned i do sto vi bare igjen med plan B.

Fra Øytangen hadde vi drasset med oss tre pledd ( av den gamle amerikanske sorten), aviser boller, eple juice, vann salt pepper diverse grønnsaker og en balje med ved.
Vi tente opp bålet og rigget opp tre foten og gryte. Før vi reiste hjemmefra hadde vi kuttet alt vi trengte opp i passende biter og hatt dem opp i papirposer. Vi startet med å krydre og brune ca 1 kilo høykam fra okse. Når kjøttet var passelig brunt tilsatte 2 gule og 1 rød løk i store biter sammen med et ukjent antall hvitløkfedd. Dette stekte vi sammen med kjøttet til løken var passe gyllen.
Så tilsatte 1 og 1/2 liter med kjøttkraften fra svineknoken ( jeg er sikker på at en kraftig kjøttkraft duger like godt) Til dette tisatte vi 3 grovhakkede gulrøtter, en 1/4 sellerierot og 2 stenger selleristang. Dette lot vi koke over bålet til grønnsakene var passe kokte.

På dette tidspunktet viste det seg at pappa også klarte å komme og han hadde med seg noen Frydenlunds Bayere til Guri, meg og ham.
Det hele gikk lekende lett ned og både mettet og varmet tilfredstillende. Dette var egentlig en oppsummering av påsken og er en oppfordring til flere om at man kan lage mer spennende mat en grillpølser over et bål. Jeg er ganske sikker på at både kjøtt suppe og løksuppe smaker bedre en svidde men allikevel ikke gjennomstekte grillpølser.

Oppskrifter

Løksuppe
Oppskrift trengs ikke bare bruk den som er knyttet til innleget og Brasserie France.

Svineknoke i eplejuice fra Fhur.
Ca 1 kilo grovsalt
1 usaltet og urøkt svineknoke
Salt og pepper
Hvitløk og diverese krydder etter eget ønske
5 dl Syrlig eplejuice (f.eks Fhur sin)
Nok vann til å dekke knoken

Dekk knoken med salt, og la den stå kjølig i tre dager. Når kjøttet er ferdig saltet ta det fram og skyll det godt i kaldt vann.

Spikk kjøttet med hvitløk og ønsket krydder etter behov og egen smak
Legg knoken i ien storgryte med lokk. Ha i eplejuice og vann til det dekker knoken. Kok det hele på lav varme i 2 og 1/2 time

Sett ovenen på 250grader. Legg kjøttet på en rist og ha en dyp langpanne med litt vann under. Stek kjøttet med svoren opp i ca 30 minutter

Server med ønsket tilbehør: Vi brukte nykål og poteter

Kjøttsuppe ala Klåholmen
En trefot og en passende jerngryte
Ca 1 kilo grytekjøtt
3 gulerøtter
2 gule løk
1 rød løk
Hvitløk etter ønske og behov
1/4 selerirot
2 seleristenger
Salt og pepper

11/2 liter med kjøttkraft ( gjerne fra svineknoke kokt i eplejuice)

Del opp kjøtt og grønsaker i biter. Krydder kjøttet og brun det i gryta. Tilsett løken og hvitløken og stek dette til løken blir myk. Tilsett så kraften. La det hele koke opp. Når det har fått opp temperaturen tilsett resten av grønsakene og la det små koke/simmre til det er mørt.
Spises i dype skåler sammen med en kald bayer på skjære.

Prøv også:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...